Новините на югозападна България
Домашен мехлем разрушава шиповете  
   РегистрацияЗабравена парола

Зам.- министърът на икономиката Александър Манолев: "България може да се възползва от Брекзит"


18 февруари 2019 09:28  8 коментара   5149 прочитаВ интервю заместник-министърът на икономиката Александър Манолев видя в излизането на Великобритания от ЕС възможност за нарастване на чуждестранните инвестиции у нас, независимо дали ще се стигне до Брекзит с или без споразумение. От износ миналата година българските компании са спечелили повече от 53 млрд. лева.

Брекзит дава възможности по отношение на навлизане на инвестиции в България, на компании, които са обмисляли да инвестират във Великобритания или имат производства във Великобритания, така че да запазят инвестициите си в общия европейски пазар, а България е сред най-привлекателните страни по отношение на инвестиции- заяви Манолев. По данни на икономическото министерство вече 60% от шведските компании от нас са заявили, че ще разширяват инвестициите си и производствата си у нас.

Същите прогнози дават и фирмите от Германия и Италия. Когато говорим за износ, голямо значение има и структурата на износа - все повече изнасяме готова продукция, завършени стоки и услуги, тоест България вече не е донор на суровини, за съжаление, помним такива години.

Близо 7 млрд. лева е износът в сектора Машиностроене, където имаме и традиции, все повече се ориентира износът към стоки с висока добавена стойност, което е изключително важно и говори позитивно за българската икономика.

Другата интересна тенденция е, че Китай е все по-близо до топ 10, което показва, че българският бизнес е достатъчно предприемчив, за да може да преодолее тези разстояния и да бъде конкурентен дори на далечния азиатски пазар - допълни Манолев. От икономическото министерство очакват въпреки прогнозите за стагнация на европейската икономика, износът от България да продължи да расте и през 2019 г. като достигне 59 млрд. лева.

Още за: Александър Манолев  излизане  инвестиции Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


8 коментара

18 февруари 2019 10:13 | старогражданин
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Какво Ви грее от думите на този думач???


18 февруари 2019 10:59 | брекзит
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

В нормална държава това момче щеше да е най-много хамалин...


18 февруари 2019 11:26 | ПЕТРИЧ
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Аман от такива политици като теб!


18 февруари 2019 12:27 |
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Селски тарикат.


18 февруари 2019 14:32 | Гербаджията
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Освен думата чужди инвестиции които не съществуват, друго не знаеш!


19 февруари 2019 07:48 | Спиро Мамула
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

С нетърпение очаквам 29 март и Брекзит да е факт. От днес започваме да метем свободните площи на Индустриална зона-Сандански. Всеки се досеща, че те не са много, заради небивалият интерес от местни и чуждестранни индустриалци-инвеститори. Предлагам, тези компании, които ще се откажат да инвестират във Великобритания и потърсят по-добро място за тази работа, разбирай милото ни отечество да им осигурим предимство, като ги посрещнем с хляб, сол, гроздова и микревски мургавелки! Който иска да помогне в това начинание да заповяда на Манолевски съботник, организиран по почина на Ленинските такива. Място:Ундустриална зона -Сандански!


19 февруари 2019 12:17 | Сандански
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

СМЕШНИК !!


19 февруари 2019 14:00 | Бай Данчо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Вие превърнахте Държавата в пустинна територия, Сашооооо! Няма хора, няма инвестиции, няма пари, няма потребление, няма НИЩО! Само пустош! Крадци и цигани на богато! Крадливи политици и неграмотен Премиер! Да каканижа ли още!? Аа?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.