Закъсняла реакция: Свикват кризисен щаб заради бума на КОВИД 19 в областния център, местната власт се сети, че вирус има и той "коси" най-много в Благоевград

15 октомври 2020 14:42   32 коментара   19488 прочита


Дни наред обласния център държи първенството, отстъпва само на милионна София по броя на болните, отделенията са пълни, лекарите ни болни,а вирусът се разпространява застрашително .. Пак Благоевград в антирекордите на България... .

С 25% са се увеличили настанените в болница в коронавирус на територията на Благоевград. Огнище на Ковид 19 бе установено, както съобщихме вчера в ансамбъл Пирин. От първите изследвани 35 артисти, 17 са с положителни тестове за вируса, взети са проби на още 30 човека и днес се очакват резултатите.

Това съобщи днес на пресконференция кметът Румен Томов, който заяви, че утре свиква кризисния щаб, за да се набележат мерки за борба с вируса, който се настани трайно в Благоевград и градът е сред най-засегнатите в страната. Страшната препоръка, която направи здравният министър да се избягва пътуването и влизането в Благоевград буквално предизвика вълна от негодувание сред хотелиери, ресторантьори и търговци. Това означава масови фалити и страшна криза в бранша.

Ежедневно отчитаме ръст на заболелите в Благоевград. И основната причина за бързото разпространение на болестта, освен в липсата на дисциплина у гражданите и спазването на мерките, е и в неадекватните и закъснели действия на местната власт. Вирусът пълзеше страховито и преди няколко месеца, но лично кметът Румен Томов заяви пред журналисти, че ситуацията не е чак толкова страшна. 

"Аз съм го прекарал това чудо", каза градоначалникът, неглижирайки коронавируса ,докато България и светът се гърчеха от ужас ,заради прогнозите за рзпространението му. А после анализаторът, инженер Румен Томов,  посочи, че по негови изчисления ще се разболеят едва около 4000 души в страната.. от които 200 ще са в по- тежко състояние / в действителност болните са много  повече ,броят на починалите расте ежедневно, а тежките случаи са хиляди ... . 

Сметките и изчисленията на инж. Томов  излязоха опасно криви и в момента градът, който той ръководи пламна, болниците са пълни, лекарите са болни, а хората и тяхното здраве силно застрашено. Пълно безхаберие до момента по отношение на вируса . Какво направиха общинарите?! Скандализираха и   оспорваха резултатите от тестовете на националната референтна лаборатория и на РЗИ, с цел разчистване на лични сметки между опоненти в общинска администрация, правиха собствени изследвания, ангажираха частни лаборатории, с които да докажат, че вирус няма, и че РЗИ не дава обективни резултати от взетите проби.

И по отношение на ансамбъл "Пирин" е така , изследванията се правят не в националната референта лаборатория,а в частни такива. Оказа се обаче, че местната здравна инспекция е била права и в предупрежденията си и в резултатите от направените тестове.

Колко маски раздадоха от община Благоевград, колко дезинфектанти купиха, колко пъти дезинфекцираха града, така както се прави по другите общини в страната, в които националната система отчита или липса на болни, или епизодични прояви на вируса?

Каква помощ потърси местното ръководство от държавата във връзка с големия брой заболели, кметът отчете,че е получил няколко литра спирт, ами "бебето не го вземат на ръце,ако не ревне" ,казали са хората, като не търсят,или не знаят къде да потърсят  помощ  ,няма да получат .

Предишните управници на Благоевград  пътека  бяха направили до министерства,за да осигуряват пари за областния център. Днес 100 хиляден Благоевград се нарежда на челно място по броя на болните, заедно с милионна София, а управата отчита,че пари няма и държавата не помага. 

Местната власт разчита на РЗИ да поема отговорности за случващото се, чийто екипи  отговарят за целия регион и в тези условия работиха неуморно. И  докато хората им се поболяваха, общинарите в Благоевград не вярваха, че вирус има. Утре свикват кризисния щаб, след дъжд качулка.

Не очакваме да вземат адекватни  мерки, с които да спрат лавината. Дано поне хората се погрижат за себе си и се пазят, иначе ще продължаваме да оглавяваме черната класация на най-мното болни и най-много починали на територията на страната.

П. Костадинов  

32 коментара
15 Октомври 2020 15:31 | Руен Тонов
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Дезинфекцираме, но микробът на коронавируса след 5 минути се съживява


15 Октомври 2020 15:33 | Трима съдии
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Мислят по-добре от един - инжектопляктор


15 Октомври 2020 15:48 | аз
Оценка:
-14
 (
22
 гласа)

Ами страхувайте се! Сложете си по 5 маски, облечете скафандри, заключете се по мазета, и не излизайте поне месец. Сбъркани паникьори. Когато доц. Мангъров и сие ви говорят, че таво заболяване е като грип, и е необходим групов имунитет, вие се задавяте от злоба и ярост, и ги плюете. Разума трябва да надделее, а не интереси от блокиране на региони, и затваряне на бизнеси, училище и пр.


15 Октомври 2020 16:03 | Кеворк Кеворкян
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Този сайт и други подобни медии слагат черно петно върху журналистиката.


15 Октомври 2020 16:12 | Сиса
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Затваряте градо че пламнахме. Първо дискотеките и училищата


15 Октомври 2020 16:17 | Коко
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Няма ли кой да изгони този индивид от града?


15 Октомври 2020 16:26 | Кеворк Кеворкян
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Нали герберите казват, че изборите са единственото демократично средство, затова Боко не си подава оставката. Защо това да не важи за Благоевград?


15 Октомври 2020 16:42 | НетаР
Оценка:
12
 (
20
 гласа)

Тревожно е. Училищата в Благоевград са пълни с много болни ученици и учители. Защо властите не реагират? Това е престъпление!!!


15 Октомври 2020 17:22 | ВКР
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Абе Томов още ли е кмет, да здава и да се махне, града върви надолу ама с голяма скорост .
Пак избори и народа ще избере сега няма да има протестен вот.


15 Октомври 2020 17:29 | Йоан
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Нали имаше избори? Ще има пак..... след три години.


15 Октомври 2020 18:22 | ***
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Хотелиерите и ресторантьорите, също и търговците, да си затегнат мерките. Ако си вършат работата, както трябва, няма да реват. Мърлячите са на "няма страшно" (в това число слагам и гражданите) и ефектът е налице.


15 Октомври 2020 18:23 | ***
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Училищата също да си затегнат мерките, че имам наблюдения покрай моите ученици. Мърлява работа, разпусната!


15 Октомври 2020 18:42 | До аз
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Ти като си толкова безстрашен и живееш в условията на обикновеното мангърово грипче-веднага марш в Ковид-отделението. Няма да си с маска, няма да си със скафандър, няма да си в мазе. Ще бъдеш право в целта. И да те чуем после. Та кога, че не си спомням твоят Мангъров изследва този вирус, та се произнася по него въобще? Учените, моето момче, учените изследват вируса и казват едни други неща за него. Ама иска четене. И то не във Фейса. И престани да повтаряш едно и също през два дни. Досаждаш с безсмъртието си.


15 Октомври 2020 18:54 | ���
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Мангъров е за прокуратурата. Неговата съратничка в Италия я подведоха под отговорност


15 Октомври 2020 19:51 | Ат
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Някой да каже на рзи благоевград да не се престарава със тестването защото се самопрострелват в крака
Сега ако ида и тествам в софийски училища със сигурност ще намеря стотици заразени и ще ги затворят
Но те са хитри и не се тестват
Разбрахте ли логиката тъпчовци


15 Октомври 2020 20:01 | ......
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

"до аз", точно ти пишеш всеки ден едно и също с различни никове. Спри се, шизофренико.


15 Октомври 2020 20:32 | ???
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Какъв кризисен щаб са тия некадърници?


15 Октомври 2020 21:12 | Гражданин
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Тия петимата идиота дето са се наредили правиха чествания за 5 октомври по време на пандемия, сега заради тях Ансамбъла е заразен, кметовете на Разлог и Банско отмениха честванията ама Томчо като магаре на мост се запъва и нищо, за нищо не става тоя селски тарикат


15 Октомври 2020 21:16 | Ало
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ама питайте заплата Ризова какви го върши?!


15 Октомври 2020 21:44 | �������
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ДО КАТЕ НЕ СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И НЕ СЕ СЪБЕРЕМ ПРЕД ОБЩИНАТА ДА ИЗХВЪРЛИМ ТОМОВ В БУЧИНО КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО. ГРАДЪ ЩЕ ПОТЪНЕ. АКО ЧАКАМЕ ВАС ДА ГО МАХНЕ. СЪБУДЕТЕ СЕ НАРОДЕ.....


15 Октомври 2020 21:46 | Ъпсурт
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Да не се загубите около фонтаните, като човек ви гледа правописа, ясно е от къде сте.


15 Октомври 2020 22:09 | яяя
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

ТИ ВИДЕ ЛИ ГО ВИРУСО. А ОТ ТЕЯ ЗАРАЗЕНИ КОЛКО ИМАТ СИМПТОМИ 2% ЛИ. ЗАЩО НЕ КАЗВАТЕ, ЗАЩОТО ШЕ ЛЪСНЕ ИСТИНАТА. КЪДЕ СА ЧУВАЛИТЕ ПОДГОТВЯТЕ ЛИ ГИ. НОСЕТЕ МАСКИ И ОСТАВЕТЕ МОЗЪКА БЕЗ КИСЛОРОД МАЛОУМНИЦИ.


15 Октомври 2020 22:10 | яяя
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

АНСАБЪЛА ЗАЩО НЕ СЕ ЗАРАЗИ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ, ЗАЩОТО НЕМАШЕ СЕЗОНЕН ГРИП КАКТО ВСЯКА ГОДИНА. ЕЕЙЙ НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА ИДИОТИ


15 Октомври 2020 22:25 | 112
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Нека шефа на спешното на линейките като отиде в кризисния щаб да каже с какви и колко на брой предпазни средства работи пероснала му . Да даде и отговор дали 1 чифт ръкавици на ден на човек е достатъчен, за да предпази и персонал, и болните, които преглеждат. Не е все едно да си седиш в канцеларийката и да си на първа линия.


15 Октомври 2020 22:29 | ???????!!!!!!!!!!!!
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Да се затвори и пазара. Училища и университети също. Няма никакво спазване на мерките, има големи струпвания. Защо РЗИ не прави проверки, какво чакате още. Тоя Томов нищо няма да реши, вие сте по-интелигентни от него, мислете за хората, затворете града, министъра ви го подсказва днес.


15 Октомври 2020 22:52 | �������
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ЕИ. ЪПСУРТ ЛИ СИ ДУПЕДАВЕЦ ЛИ СИ. ДОБРЕ ЧЕ СИ ИЗБИЯГЪЛ ОТ ЦЕРОВО ТА ДА ЗНАЕШ КАКВО ЗНАЧИ ФОНТАН...


15 Октомври 2020 23:03 | 10 литра спирт
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Леле, срам голям


15 Октомври 2020 23:05 | Ъпсурт
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Ха ха, когато дядо ми е имал дюкян вър Вароша, твоя дядо е си е мислл, че помашкото ви село е центъра на света. Искам те тихичък, отрепко.


15 Октомври 2020 23:09 | До звездичко
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Селяните се засягат, няма лошо, че сте дошли от селста, а в това, че сте неграмотни и самоуверени тъпунгери.


16 Октомври 2020 06:51 | Вяра
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Късно. Сега да се приложат всички 15 точки от предписаните при криза и може би ще има резултат след месец два.


16 Октомври 2020 07:06 | Кмете пак спиш
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Затвори училищата. Вземи мерки. Казват ти го а ти се правиш на разсеян ... Страх те е нали


16 Октомври 2020 08:09 | A
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

георги тозев да пасе кози ангария в полза на родината
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар