Новините на югозападна България
Тайната на една отвара, която прави чудеса с тялото ви   
   РегистрацияЗабравена парола

За тринадесета поредна година, Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“


17 май 2019 12:27   1866 прочитаНа 18 май (събота) 2019, за тринадесета поредна година, Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

 

Традиционно, както всяка година, музеят ще популяризира своята мултидисциплинарна дейност, предлагайки разнолики по форма и съдържание прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца, музейния продукт с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от партньори и сътрудници.

За желаещите да се докоснат до нощното музейно пространство ще бъде осигурен свободен достъп до експозициите от 14:00 до 24:00 часа през нощта.

 

В Европейската нощ на музеите – 2019, в 20.30 часа, просторното фоайе на Регионален исторически музей – Благоевград ще се превърне в сцена на живописно и емоционално „Фолклорно пътешествие“ в света на българската етническа култура. Ревю-спектакълът е съвместна инициатива на музея и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград, в която Китаро-мандолинният оркестър „Пирински звуци“ с диригент д-р Петьо Кръстев, Вокалният ансамбъл „Езерец“ с диригент Илиян Юручки и Пиринският танцов ансамбъл „Вихрен“ с художествен ръководител Борислав Мутафчийски ще ви вдъхновят да съпреживеете вълнуващи срещи с фолклорното изкуство. Представянето на традиционни народни костюми – автентични и възстановки, съпроводено от музика, песен и танц, ще ви пренесе от културата на населението от Вардарска Македония и средна западна България, през полята на Тракия, меките дипли на Родопите, до житниците на Добруджа.

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2019

 

ПРОГРАМА НА ДЕТСКАТА ПУБЛИКА

15:00 - 15:30 ч. - Музикална програма на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

16:00 ч - "Трите прасенца" - постановка на Куклен театър - Благоевград

15:00 - 18:00 ч. - За малките посетители са подготвени различни занимания

 

ПРОГРАМА ЗА ВЪЗРАСТНИ

17:30 ч. - Биг Бенд - Благоевград с диригент Борис Янев

18:00 ч. - Официално откриване на Европейската нощ на музеите. Откриване на художествена изложба на студенти от катедра "Изобразително изкуство" към ЮЗУ "Неофит Рилски "

18:30 ч. - Връчване на грамоти на сътрудници, партньори и съмишленици на РИМ - Благоевград

19:30 ч. - Откриване на изложбата " Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" и "Птиците в Европа". С участието на цигулков ансамбъл към НЧ "Никола Вапцаров - 1866"

20:30 ч. - Ревю - спектакъл "Фолклорно пътешествие". Съвместна инициатива на РИМ - Благоевград и НЧ "Никола Вапцаров - 1866" - Благоевград

22:00 ч. - Хоротека

Още за: музей  инициатива  нощ Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.