Юристи от 5 области на протест! Адвокати от Благоевград и страната настояват за оставката на Иван Гешев и правосъдния министър 

11 юли 2020 08:26   33 коментара   14014 прочита


 
 
Адвокати от Благоевград и страната настояват за оставката на Иван Гешев 
Адвокатският съвет в Пловдив, както и колегиите им от Стара Загора, Благоевград, Хасково, Смолян поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев с позиция, която юристите изпратиха до медиите днес. 

Те искат и оставката на правосъдният министър Данаил Кирилов заради това, че и двамата са „прескочили всички граници”, пише "Под Тепето". Юристите заявяват готовност за ефективни протестни действия в рамките на закона. 

Ето и цялата позиция на адвокатите: 

С настоящото писмо Адвокатските съвети на Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, както и колеги от цялата страна, искаме оставките на главния прокурор на България – г-н Гешев, както и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Ще подготвим и подписка за оставките на Гешев и Кирилов сред българските адвокати и граждани, а при нужда ще пристъпим към ефективни протестни действия, в рамките на позволените от закона такива, до подаването на оставки от посочените две лица. 

Вчера г-н Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия. Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт, ние, в качеството си на юристи и български граждани, призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на България, защото, считано от вчера, той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване.

Бихме искали да припомним, че в своя позиция от 07 август 2019 г. Адвокатски съвет – Пловдив, в качеството си на орган на втората по големина колегия в страната, алармира обществеността, че г-н Иван Гешев няма необходимите нравствени и професионални качества да изпълнява функциите на главен прокурор на Република България. Още тогава пловдивските адвокати заостриха вниманието на обществото, че г-н Гешев изразява виждания и позиции, които са в директно противоречие с Конституцията и нормативната уредба в страната, и са недопустими за кандидат за тази отговорна и снабдена с изключително широки правомощия и власт длъжност. Припомняме, че тогава, в свое интервю по БНТ, г-н Гешев загатна за особеностите на личността си в професионален и морален аспект, изразявайки позиция срещу конституционно залегналия принцип на разделение на властите, изразявайки грубо неуважение към българските адвокати и погазвайки презумпцията за невиновност, която е основополагащ за съвременния наказателен процес принцип. Пловдивските адвокати призоваха Висшия съдебен съвет, при обсъждането на кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, да вземе предвид изразените от него позиции при формиране на преценката дали същият отговаря на изискването за високи професионални и нравствени качества в степента, необходима за тази отговорна институция. 

За съжаление, в месеците след избора на г-н Гешев за главен прокурор стана кристално ясно колко прав е бил Адвокатският съвет на Адвокатска колегия – Пловдив и колко погрешен е бил изборът на Висшия съдебен съвет на Република България. Г-н Гешев не само последователно следваше странните и противоконституционни идеи, прокламирани от него преди избора му, но засили до крайна степен негативното си отношение към българската адвокатура, както и грубото си неуважение към презумпцията за невиновност, създавайки опасната и противозаконна практика да се представят в аванс части от събран доказателствен материал по досъдебни производства, изведен от контекста, с цел да се дискредитират определени граждани, срещу които държавният апарат е решил да окаже репресивно въздействие. 

И ако за г-жа Лаура Кьовеши приоритет на службата на европейския главен прокурор е борбата срещу организираната престъпност и корупцията, то за г-н Гешев, в качеството му на главен прокурор на България, приоритет е борбата с битовата престъпност, породена от икономическите условия в страната, плод на ширещото се развитие на организираната престъпност и корупцията. 

Междувременно станахме свидетели и на още едно падение на наш колега, достигнал по описан в басните на Михайловски начин до поста на правосъден министър на България.

В профила си във Фейсбук г-н Данаил Кирилов си позволи, използвайки доста просташки език, неприсъщ на юридическата общност в страната, да коментира събития, касаещи негов колега и предшественик на поста на министър на правосъдието – г-н Христо Иванов.

Вместо да се изуми от действията на служителите на НСО, разиграли се през седмицата пред очите на цялото общество, довели и до поругаването на националния флаг от хората, призвани да пазят българските институции (нещо което не е успяла да направи никоя чужда армия, а направиха гардовете на НСО), г-н Кирилов си позволи да занимава обществото с творческите си пориви и „юридическите“ си коментари по случая.

В следствие на това стана очевидно за пореден път, че юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост. Недопустимо е министърът на правосъдието да не знае, че чл. 18 от Конституцията обявява крайбрежната плажна ивица за изключителна държавна собственост, както и че в практиката на ВКС и ВАС последователно е изяснено, че статутът на имотите като публична държавна собственост не се определя от това дали за тях е издаден акт за публична държавна собственост или не тъй като, съгласно чл. 5, ал. 1 и ал. 3 от ЗДС, актовете за държавна собственост не пораждат права, а само констатират и удостоверяват такива права.

Очевидно г-н Кирилов не познава и чл. 4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който предвижда, че гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Това е разбираемо за човек, който вярва, че може да се търси отговорност на председателя на ВКС за приетото в Тълкувателно решение на този уважаван съд, но нито една от горните позиции на г-н Кирилов не може да бъде приета, когато е изразена в качеството му на юрист и особено на министър на правосъдието.

Не подхожда на министър на правосъдието да се държи като придворен шут, подобно поведение е унизително – както за институцията, така и за българската правна общност. Доколкото г-н Борисов нееднократно е заявявал позицията, че г-н Кирилов е сред най-компетентните юристи в неговата партия, на които той лично държи най-много в това му качество, то Бог да пази България от подобна „компетентност“, с чиито проявления се сблъскваме ежедневно. 

Уважаеми колеги, съграждани, до вчера в опасност беше демокрацията в страната, от вчера – в опасност е държавността. Българската адвокатура не може да стои безучастна, когато се поругават по безпрецедентен начин държавните институции, правата и достойнството на българските граждани. Поради това ние апелираме за незабавни оставки на г-н Иван Гешев и на г-н Кирилов от заеманите от тях постове. 

Апелираме към всички колегии и колеги в страната, които се чувстват обществено ангажирани и отговорни, да изразят своята позиция по поставените въпроси и да се включат в борбата за спасение на достойнството на българската нация, както са правили предшествениците ни много пъти преди нас! Да живее България! 


 Адвокатски съвет – Пловдив 

Адвокатски съвет – Стара Загора 

Адвокатски съвет – Благоевград 

Адвокатски съвет – Хасково 

Адвокатски съвет – Смолян 

33 коментара
11 Юли 2020 09:47 | Центъра
Оценка:
4
 (
26
 гласа)

О С Т А В К А


11 Юли 2020 09:53 | hmm
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Дали бихте могли да изброите поименно членовете на Адвокатски съвет - Благоевград? Понеже ми е много интересно кои и колко са се включили тук..


11 Юли 2020 09:54 | Адвокат
Оценка:
7
 (
25
 гласа)

Каскета е слуга на Пеевски и Бойко.


11 Юли 2020 09:57 | Бл-д
Оценка:
6
 (
26
 гласа)

Оставка на цялото правителство. Мутри, некъдърници, крадци. Оставки и на всички около тях във всички служби.


11 Юли 2020 10:11 | СТАН
Оценка:
9
 (
25
 гласа)

Не само оставка, а съд на грабителите - герберасти.


11 Юли 2020 10:40 | Ахаха
Оценка:
5
 (
21
 гласа)

ГЕШЕВ К@РВООО, ПЕЕВСКИ ДОГАНЯ, БОЙКО, ГЕРБ, БСП И ПЛАТЕНИТЕ ИМ ЖЬЛТИ МЕДИИ МАРШ!


11 Юли 2020 11:49 | Свобода
Оценка:
4
 (
20
 гласа)

Оставка. Долу Хунтата! СВОБОДА На НАРОДА


11 Юли 2020 12:02 | Горан
Оценка:
-9
 (
27
 гласа)

Оставка на смешния президент! А псевдо адвокатите да се засрамят, след като стават маша в ръцете на Божков и Радев!


11 Юли 2020 12:13 | Джак
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

Ха! Ха-ха! Хахахахаххаххаххаа.. Моля ти се.. Благоевградски адвокатски съвет?? Пффф.. Само като видя "адвокатите", които се вихрят в общината и ми иде да си скИна чорапЕте от смЕх!


11 Юли 2020 12:45 | Блг
Оценка:
3
 (
21
 гласа)

Защо оставка? Защото за първи път някой посяга на олигарсите? Ами затова в Благоевград ще бачкате за минималната и ше ви осигуряват на 4 часа


11 Юли 2020 12:49 | Блг
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Защо оставка? Защото за първи път някой посяга на олигарсите? Ами затова в Благоевград ще бачкате за минималната и ше ви осигуряват на 4 часа


11 Юли 2020 12:49 | Стефанов
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Както е тръгнало скоро у нас ще бъдат въведени т. н. тричленки за бързо съдебно производство. Това означава/съветски модел от времето на Сталин/ трима в даден град - прокурора, кмета и партийния секретар се събират и решават - най-често растрел. Бързо и ефективно. Но тази система устиска едва 70 години. Кофтито е, че ние сме едва в десетата година от тези 70 години, колкото Бойко и Гешев планират да управляват.


11 Юли 2020 13:44 | До Горан и другите подлог
Оценка:
4
 (
14
 гласа)

Ах подлоги на мафията (Боко, Доган, Пеевски и Гешев) за два сребърника се продавате, лизачи само и само да сте на държавна работа защото за друго не ставате. Срам сте за България


11 Юли 2020 14:01 | Реално
Оценка:
4
 (
20
 гласа)

Герб е най голямото зло сполетяло БЪЛГАРИЯ в последните 30 години.


11 Юли 2020 15:41 | Петьо Еврото
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Какво стана с "Осемте джуджета", каскет?


11 Юли 2020 17:20 | джоро
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

тия от бсп яко се активираха, понеже идват избори и им се прииска власт! ама нанай!


11 Юли 2020 17:52 | Инж. ДИМИТРОВ
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Всички нормални и необвързани с партии хора виждат безчинствата на хунтата и искат падането на герб. Дори бсп са най малко активни в протестите (за тяхно съжаление).


11 Юли 2020 17:53 | Методи Кехайов
Оценка:
2
 (
12
 гласа)

Джоро, Джоро, ах ти герберко мишле.


11 Юли 2020 20:45 | Selska presa
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Комунисти


11 Юли 2020 20:56 | Методи Кехайов
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Комунист е Бойко, друго?


11 Юли 2020 21:12 | гражданин
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

каква е връзката между фирма Айко-Петрич, замасена с незаконен дърводобив и усвояване милиони за пасища и Районния прокурор на Петрич.


11 Юли 2020 22:16 | До инж. Димитров
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Всички идиоти, криминално проявени и некадърници искат падането на ГЕРБ и изобщо не се замислят какво ще се случи, ако дойдат на власт комунистите. Тогава цялата страна ще последва печалната съдба на Благоевград!


11 Юли 2020 22:19 | �� ���� � ��.
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Пет адвокатски колегии искат оставката на Гешев!? Ама те са много повече! Тези пет са капка в морето!


11 Юли 2020 22:45 | тери
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Хора, искахме наказания, искахме възмездие, сега какво-МАЯ, КОРНИ, РАДЕВ ОЛИГАРХИЯ. ПОМИСЛЕТЕ..... какъв президент, какви пет лева Не се лъжете..... не им вярвайте, всички после ще страдаме.


11 Юли 2020 23:01 | Емигрант
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Искаме наказания, но.... за всички, а защо всички от герб и техни близки не се арестуват? Двоен аршин а?


12 Юли 2020 01:01 | Инж. ДИМИТРОВ
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Всички държавни служители - калинки, мафията, подземния свят искат хунтата да продължи да дерибейства, а най смешното е, че комунистите-герб плашат, че след тях ще дойдат други комуняги.


12 Юли 2020 01:19 | ���. K������� ������
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЗИ БОКЛУК РАДЕВ ДА СЕ ИЗРИНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО!!!
КАЗАХ


12 Юли 2020 02:05 | KOKO
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

А, така ли? След неговото изказване (Гешев) срещу истинските грабители започнаха да искат оставака. Това показва колко дълбоко в адвокатската система са се загнездили защитниците на ГОЛЕМИТЕ крадци. Така де. Гешев го каза - в затвора лежат хора които крадат за да не умрат от глад, или защото пият мръсна ракия (а не коняк) и вършат глупости зашото са социално слаби, но тези които са крали с милиони (или доери повече) са ненаказани и си живеят свободни. Адвокатите защитават тези - с дълбоките джобове, защото няма да имат доходи ако постоянно не забавят делата срещу тях. А вие все си мислите че това хоето ви хранят като идеология е вярно. Както е казал Ботев - не може да разбере робската народопсихология да се съгласявате да ви тъпчат на най-високо ниво, да крадят от дуржавни пари с които могат да се дават пенсии и субсиидии и България да е една малка Швейцария. Жалко, много жалко. Почна се. Мисля че Гешев трявба да поиска бодигардове от Кьовеши щото сложи пръчка в мравуняка


12 Юли 2020 09:38 | Някой си
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Много си тъп, Коко. Герберско келеме.


12 Юли 2020 15:22 | �� ���� � ��.
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Много си тъп, инж. Димитров! ама много!


12 Юли 2020 17:20 | Инж. ДИМИТРОВ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ти острия, имаш ли някакво научно звание, някакъв ценз? Просто си калинка от село, уреден от герберастите на държавна хранилка и зашитаваш хунтата.


12 Юли 2020 17:44 | Александър
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Платените Радевчета и Божковчета се изтепахте да плюете по човека, който се изправи срещу олигархията и корупцията, ама тая при лицето Радев! Големи подлоги, големо чудо! За съжаление има и тъпанари, които са манипулирани! Айде одете да скачате у София за 40 лева, а някои ей така, от нема що да правите!


12 Юли 2020 18:06 | Живко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Единствените платени на жълтите павета са гербери, докарани от села и паланки. А този прокурор гали с перце хунтата и фирмите около тях, но е силен, когато трябва да се граби бизнес от някои за сметка на шиши и тиквун.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар