Взривоопасно край Петрич! Нов тласък на поутихнал скандал в местността на Ванга! Гражданска инициатива "Спаси Рупите" в гневно отворено писмо до премиера Б. Борисов

10 август 2019 12:46   24 коментара   42725 прочита


"Чуйте нашата болка, спрете строителството в м. Рупите и не позволявайте алчността, корупцията и безхаберието да съсипят това свято място!"

С отворено писмо до министър председателя на Република България Бойко Борисов се обърнаха представители на гражданската инициатива "Спаси Рупите" във връзка с инвестиционни проекти в непосредствена близост до храма. Ето какво казват в писмото си до премиера бранителите на святото място, публикуваме без редакторска намеса:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Една от първите Ви заповеди след спечелването на изборите за кмет на гр. София през 2007 г., бе категоричната забрана да се издават заповеди за строителство в обхвата на зелени площи – независимо от това дали са включени официално в градоустройствения план на града или не. Тогава мнозина строителни предприемачи протестираха, но гражданите на София Ви бяха благодарни за възможността да съхранят своите паркове и квартални градинки от лавината бетон, изсипваща се върху тях.

Принципната Ви позиция за опазването на природата и културно – историческото наследство е факт и впоследствие във всички Ваши действия като отговорен ръководител в държавата ни.

Обръщаме се към Вас като Инициатива подкрепяна от 37 000 човека от цялата страна с надеждата, че ще чуете нашата болка за подготвяното съсипване на местността Рупите, където се намира комплекса на пророчицата Ванга, лечебните минерални извори, природна забележителност Кожуха в това число и кратера на вулкана, защитени природни територии и разкрития античен град Хераклея Синтика. Съвкупността от всички тези дадености създава неповторимата уникалност на местността.

Хиляди туристи биват привличани от девствения и непокътнат вид на Рупите. Баба Ванга продължава да присъства със енергия си и отпечатъка който е оставила върху множество хора. Стотици местни ежедневно ползват благодата на минералните гьолове – непринудено и свободно. Какво повече е необходимо за развитието на адекватния туризъм освен привличането на посетители?

Къде на шега, къде наистина се казва, че Петрич е своеобразна държава в държавата и, че дори цар Фердинанд завършвал указите си с думите - "Отнася се за цялото царство и Петричка околия", за да подскаже на петричани, че разпоредбите важат и за тях.

Съвсем не на шега обаче днес твърдим, че в настоящия момент българските закони, касаещи проектиране, устройство на територията, разрешаване на строителството и свободата на инвеститорите и бизнеса законно да осъществяват идеите си, не важат за община Петрич. Като на първо място визираме главния архитект на общината.

При започнали изкопни работи в местността Рупите – директно в кратера на вулкана, в непосредствена близост до минералните извори и естествените гьолове, направени от фирма "СИ 5 ТРЕЙД" ЕООД, започнаха протестни действия, които от своя страна предизвикаха кмета на общината да наложи строителна забрана. Това потуши общественото мнение и недоволство, но притеснението ни остава, защото фирмата – инвеститор има одобрен застроителен план и издадени строителни разрешения за 10 триетажни къщи за гости и СПА комплекс и по самонадеяните изявления на нейните собственици – могат да започнат да строят във всеки един момент. Нещо повече – дори си позволяват заплахи към природозащитниците дръзнали да направят проблема обществено достояние. В момента се правят застроителен план и проекти и за съседните имоти, също собственост на тази фирма.

Подробностите по издадените документи са ясни за обикновенните граждани, които могат да видят публикуваните данни за строителните разрешения и заповедта за одобряване на застроителния план в сайта на общината.

Защо обаче тези неща останаха скрити за институциите извършили формалните проверки на издадените строителни разрешения – регионална екологичната инспекция и ДНСК?

При запитване в РДНСК – Благоевград ни отговориха, че се касае за комплексен проект, при който се одобряват заедно плана за застрояване и отделните проекти на къщите за гости. Те в такива случаи не проверявали дали проектите за къщите за гости и СПА - комплекса съответстват на одобрения застроителен план. Необяснимо за нас е нежеланието на тези хора да извършат просто математическо действие – да съберат застроените площи на разрешеното строителство и да ги съпоставят с показателите, които трябва да се спазят по застроителния план.

И като добавим, че към основното разрешено застрояване би трябвало да има и допълващо – тротоари, паркинги, пречиствателни съоръжения и други, то коефициента на интензивност става още по-висок.

И без дори да споменаваме завишения капацитет и посетители и неспазването на предписанията дадени от РИОСВ – Благоевград.

Или накратко – бетон, бетон и пак бетон.

Всички обстоятелства по случая с конкретното инвестиционно намерение са изложени в уведомление до окръжна прокуратура Благоевград.

За нас като представители на обикновения гражданин на РБ, е недопустимо застрояване в полите на природна забележителност от световен характер – м. Рупите. Прокарването на всякакъв вид инфраструктура през кратера на вулкана ще нанесе необратими щети върху уникалния вид на местото а от там и върху бъдещо устойчиво развитие на туризма – което е свързано със стратегията за развити на общината.

Не без причина баба Ванга е оставила посланието на хората с което да направят избора си. А То е : „ Водата, която е на Рупите, е много целебна. […] Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ровят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода! ”.

Можем ли да поемем тази отговорност към децата си?

И благодарение на действията на главния архитект Владимир Митрев, който по хвалбите на собствениците на фирмата инвеститор - лично е организирал проектирането на тези обекти, участвал е в процеса и е получил възнаграждение за това.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Забраната за строителство е временна мярка, нека още на този етап да се направят необходимите проверки по издадените строителни разрешения и одобрения застроителен план, но не формално и с оправдание, че към момента се изготвя общ устройствен план.

Молим ви за спирането на Инвестиционния проект и трайна забрана за строителство в кратера на вулкана в м. Рупите.

Не позволявайте алчността, корупцията и безхаберието да съсипят това свято място!

Бихме искали поставения казус да остане чист от политически пристрастия и интереси.

П. Пенева

24 коментара
10 Август 2019 15:45 | МАЦАНОВ
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

Баба Ванга казала че не трябва да ползвате водата за пари тя е целебна ???
Защо тогава един човек си направи басейни и ги загради и събира пари от хората без да плаща данъци и без застроителни документи .....и вече 25 години ???
Защо властта си затваря очите ???
На кого плаща този измислен "бизнесмен" и защо не му направите ревизия в НАП ?


10 Август 2019 16:01 | До тъпите кафали
Оценка:
13
 (
21
 гласа)

Абе тъпи кафали, верно ли мислите че ББ ще ви помогне???
Той разпродаде всичко що беше останало от комунистите за продаване и проспособяване за лични ползи-естествено безплатно, а вие за Рупите плачи те!
Немате шанс, братя мои!!!
ГРОБ погреба народа! Тея айдуци ще си построят 10-те къщи, после сте кажат, че некаде около Сандански/Петрич са намерили диво прасе с африканска чума, да могат да исколят и на нашия край прасетата. После сте има нови квоти за внос на свинско месо-да може ББ още повече да се уяде!
Тая държава е за един Аугусто Поночет, да ги подреди всичките ГРОБар заедно с Доган, Пеевски и Цацаров и по един куршум в дебелите им тикви!!!
Да им се конфискува всичко и вярвайте ми-само от парите на тея четиримата България няма да има повече дългове!


10 Август 2019 19:41 | Петричанин
Оценка:
-9
 (
15
 гласа)

Кмете Бръчков, виж какво се прави в Сандански . Виенско колело ще вдигат, а ти заповеди за спиране на строежи правиш ! Защо в Сандански никой не пречи ?? ЗАЩО ТАМ НЯМА "" СПАСИ САНДАНСКИ "" ???
Там нали в Парка ще го правят ВИЕНСКОТО КОЛЕЛО . В Сандански туризъм и хотели и къщи може а в Петрич и Рупите НЕМОЖЕ !
Излез Кмете и кажи ясно на хората че всичко е законно, защото като мълчиш излиза че не е ! Петричани искат да се развива т Рупите


10 Август 2019 20:31 | е де
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Психично болните се размърдаха. естествено 37 ° градуса е. и нормален ще психяса. Боико Борисов да отвори повече лудници че много психясали спасители се пръкнаха. то не са еколози будни граждани с телефони загржении сдружения и прочие. абе тутманици спрете да ни спасявате. Не искаме вашето спасение както и да говорите от името на всички скрити зад анимноста. 37 000 говорят от името на 600000 милиона. озапте че на обикновения човек му доиде до гуша от вас.


10 Август 2019 23:42 | до горния
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Психично болен си ТИ!!! И си зле и с математиката"600000 милиона. " и с правописа!!!
Случайно да се казваш Бръчков?


10 Август 2019 23:45 | ДО Е ДЕ
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

ТО НЕ ОСТАНА НИЩО ЗА СПАСЯВАНЕ
БРЪЧКОВ И ДЕБЕЛАЦИТЕ ОКОЛО НЕГО ОКРАДОХА ПЕТРИЧ.....


11 Август 2019 00:23 | Спри българоубиецо!!!
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

До Бойко Борисов! Престъпнико и съсипник на България, спри незабавно да рушиш България. Престани с тези глупави пътища и магистрали и остави святите места в България чисти и непокътнати. Остави природата такава, каквато сама се е образувала. Предай най после властта и плати за всичко, което причини на България и на всички нас българите. Стига вече с геноцида на Борисов. Събуди се и се вдигни народе, нека всички заедно да свалим от власт Бойко Борисов, този българоубиец!!!


11 Август 2019 00:35 | Момиче
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Има толкова места за строене.... а инвеститорите се целят в планините, по плажовете и във входовете на туристическите обекти.
Ехо, инвеститорите ! Пътешественика обича красотата на прородата, шума на вълните и спокойствието на изворите, пещерите, музеите.... Никои не желае докато е във ваканция да се събужда пред входа на някои обект и да си пие кафето с N-стотин посетители.
Целта на пътешествието е да видиш какво е останало във вековете преди теб, да слушаш чайките, да ходиш по пясъка, да се къпеш в минерална вода....
Пак може да вложите парите си в имоти. И пак ще изкарвате пари от тях. Хората, които протестират няма да ви спрат печалбата. Ако им съдействате заедно ще спасите уникални места и пак ще имате доволни клиенти.
В туристическия бизнес най-важен е клиента. При толкова недоволни още преди да сте започнали едва ли ще имате позитивни отзиви и след това.
Инвестирайте умно. Добрия предприемач вижда потенциал дори и в пустото поле. Пример за това е Дубай. Учете се от най


11 Август 2019 07:57 | Доктор ЧИРКОВ
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Ами то на Рупите какво има да се спасява, там е само пущинак ! Ако някои направи нещо хубаво за хората не само Петричани а всички от сраната ще го подкрепим ! Общината щом е дала разрешителни те значи са преценили правилно . В общината работят умни и отговорни хора !!! Не може на който не му харесва да говори от името на 37 000 ??? Нека да стане първо пък после ще видим - нали за хората се прави, нали всички който идват да посетят Рупите искат и да отседнат да се порадват на природата а сега там няма нищо . Къде да останеш и на какво да се любуваш ?? Но в Бг винаги е така - злоба и омраза !! Надявам се и ще се радвам Рупите да се облагородят, защото до момента там се грижи само фондация Ванга . Друго си е повече хора да се грижат за района !! А на кмета ще му кажа - БРАВО КМЕТЕ ти си смел и разумен и не се подавай. На Рупите ще стане още по- хубаво, така е казала Ванга !! Идете в музея и го прочетете има го написано ЧЕРНО НА БЯЛО !!! Пожелавам успех на Рупите и на Петрич


11 Август 2019 08:26 | PyniSakaPara
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Античовецитв Пара и пуни се впрегнаха да оправят коментарите тука


11 Август 2019 08:31 | Генка
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Коя е тази жена, която се е подписала под статията " П . ПЕНЕВА ", какво работи, как така ги е събрала тези 37 000 и се подписва от тяхно име, та чак и писма до премиера пише и от името на всички говори ?? Дайте малко повече информация защото така ми звучи МНОГО ЗАЯДЛИВО


11 Август 2019 08:48 | Н.П. Маккаров
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

В Рупите идват много Руски туристи !!
Ще бъде много хубаво там да започнат да си прават хотели, защото ако няма хотели туристите идват и си отиват ! Петрич и Рупите са прекрасна дестинация и Хераклея Синтика също, но за да има туризъм трябва да има и хотели . Поздравления за кмета на Петрич


11 Август 2019 09:46 | Malishev
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Кмета и Минка прикриват незаконна дейност на Рупите, или лапкат парички от басейните на измислената и антихигиенична " баня " . Срам и позор .
Кмета я запечата и лично той я отвори .....защо ли ??


11 Август 2019 12:04 | Ванчо
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Нали имаше анкета Гасът на Петричани 67% отговориха че искат да се облагородява Рупите какъв е тоя измислен Гей Спаси Рупите. Ей психо ела в Рупите ама в селото и го кажи на хората там на собствениците на земя или на техните наследници, че желаеш тяхната земя да е пущиняк. Ама не се крии зад писма и хора ела на центъра направи събрание. Грешка на природата такава.


11 Август 2019 12:16 | Фимка
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Нека някой да провери на тия лидери на Спаси Рупите дали им идват пари по сметките от хора свързани със Сандански Хотели като Хотел Шар.. пов и други те знаят, че туризма ще се измести в Петрич Мантар и дръпна много, сега Рупите и всеячески се опитват да натискат. Господа от Спаси Рупите кои сте Вие ви питам ? Кой от кого ще спасявате. Кой ви назначи да сте НЯКОЙ или сте самозванци ? Как така 5 КУ... И и един пенд. л ще решават кой да спасяват, спасете себе си от лудостта. И накрая, ако нямате работа и няма какво да правите, садете градини произвеждайте нещо и бъдете полезни на Държавата а не само да пречите, че все някога ще дойде видов ден.


11 Август 2019 12:40 | Нешка Робева
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Уважаеми граждани на гр. Петрич и Рупите, не се хващайте на Безсмислените атаки от страна на Псевдо защитници кото /СПАСИ РУПИТЕ / . Лично на мен Леля Ванга още навремето ми каза :
ИМА ЕДИН ЧОВЕК, КОЙТО Е БЕЛЯЗАН ОТ БОГА, ТОЙ ЩЕ ПОСТРОИ САНАТОРИУМ В БЛИЗОСТ ДО ИЗВОРИТЕ ! ТУКА ХОРАТА ЩЕ ИДВАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ ЗАЩОТО ВОДАТА Е МНОГО ЦЕЛЕБНА !!
ЯВНО И ТОВА ПРЕДСКАЗАНИЕ НА ВАНГА ЩЕ СЕ СБЪДНЕ ! А хора злобни и лоши по света има много, дабре е когато някой направи нещо хубаво че да може и Вие Петричани да се радвате и гордеете с нещо хубаво на Рупите ! Всичко ще отмине . Поздравявам Кмета и цялата общинска администрация за доброто решение да се строи в Рупите, защото това ще е прекрасно за цялата община и за всички граждани . ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ !!!


11 Август 2019 13:26 | Серафим
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Всичко е вярно ! Леля Ванга така го е казала . Това може да се види в музея, има го черно на бяло . А за строежа на Санаториума /сега му викат СПА/ това беше най- голямото желание на Ванга и ние всички се радваме че ще се случи . Този Санаториум/Спа/ е Благословен и предсказан още през 1995 г от Ванга . 25 години по късно дай Боже ще е факт


12 Август 2019 00:35 | Занзибар
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Най- после нещо разумно да се замисли и ние да го оплюем. Оставете на хората с мозък да направят нещо. Ако не ни хареса, ще го бутнем. Какво толкова 6


12 Август 2019 11:17 | Гошо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

А що не ремонтирате за спа банята на Хераклея Синтика. И без друго я разкопават, направо туристите докато се лекуват ще могат и да разглеждат.


12 Август 2019 11:34 | гражданка-петричанка
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Място има за всеки под небето. Нека се строи, но не на самите Рупи, а някъде в близост до тях. Защо не строят в село Рупите, а? Ама, не! Трябва да съсипем всичко, което природата майка е създала. И да го притежават няколко човека. Другите да си плащат на първите да печелят. Ааааа, не така! Природните красоти и дадености са за всички! Безплатно! Аман от селски тарикати!


12 Август 2019 15:13 | Ваня
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Строят, за да може платежоспособните софииски лайновози да дойдат и да разнообразят ! А бетона, боклуците, забраните и превръщането на природата в частна природа удря нас, ние които живеем тук ! И цялата работа, за да може Парапунови и тия зад тях, да изкарат още пари . Проклети да сте !


12 Август 2019 15:25 | аха
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ама има Господ! Ке почекаме, ке видиме шо ке им се случе.


12 Август 2019 16:23 | Петков
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Кмете затвори незаконната баня и тогава претендирай за равноправие . Стига това своеволие . За един може а за други не .....как така


12 Август 2019 16:50 | Криси 17г.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Виртуалните мозъци възприемат място като Рупите като едно некултивирано петно . Те немогат да възприемат, че природата прави нещата съвършени в естеството си и само духовно възвисените имат очи за тях . Според тяхното виждане там трябва да има хотел, басейн, паркинг, климатици и т. н. Това е гледната точка на обречените нещастници . Обречените нещастници вече са били обект на изследвания многократно и те потвърждават, че те най- често умират вследствие мозъчен инсулт залежавайки се в лайната си, презирани от децата им ..най- често само едно на брой !
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката