Внимание! Всеки 3-ти кара със зимни гуми през лятото, ето какво може да му се случи

26 юни 2018 13:52   6 коментара   12908 прочита


Рискът е същия, както да карате без грайфер през зимата

Един от всеки трима българи кара през лятото с гуми, подходящи за зимни условия.

Оказва се, че от 1534 автомобила 1027 са били с летни гуми, 507 със зимни. В преброяването са били включени автомобили от различни марки и с регистрация от 9 области в страната.

"Шофирането със зимни гуми през лятото е толкова опасно, колкото и с летни гуми през зимата. Рискът идва от удължаването на спирачния път, в което всеки водач може да се убеди и от личен опит, стига да направи справка с ежегодните тестове на ADAC - германския автомобилен съюз", посочи рали шампиона Крум Дончев, с чието съдействие е осъществено проучването.

Той обясни, че зимните и летните гуми се различават по каучуковата смес, от която са направени и вида на протектора. При зимните той е по-дълбок и грайферът е нарязан с отвори, наречени ламели.

Зимните гуми имат по-голямо съдържание на естествен каучук, което ги поддържа меки и гъвкави в студено време под +7 градуса по Целзий и им дава по-добро сцепление с настилката. Грайферът им е по-дълбок и има ламели.

"Когато асфалтът е над 7 градуса започва по-бързо изтриване на грайферите. През лятото температурата на шосето може да достигне и дори да надмине 40-50 градуса, тогава ламелите "се изпичат", изтриват и запълват, с което губят своята екастичност да "защипват" снега", допълни още рали шампионът, предаде BG on air.

trafficnews.bg


Още за: гуми   условия   области   страна   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
26 Юни 2018 15:32 | Боби
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Ей кой ще лъжете колко е опасно да карате с зимни гуми, зимата манипулирате колко е опасно да карате с летни гуми а лятото колко е опасно с зимни, или продажни души искате да въведете като задължителните светлини, да не би вАмерика да има зимни летни гуми, или пък задължителни светлини или пак лобистки неща вкарвате


26 Юни 2018 16:51 | Плешивмишотплоски
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

А, хората карат със зимни гуми! Ми, такива имат, бе! Скоро, в държавата на тиквопитека от БанкИ, барабар с цялата кохорта крадци ще се карат само каруци.....


26 Юни 2018 18:20 | Тони
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Поредните глупости понеже някой гумаджия го е закъсал с оборота. Няма никакви проблеми със зимни гуми лятото - може малко повече да свирят и да тропа колата, но като цяло си спира нормално. Пък много важно, че щели да се изхабят - слагаш 4 зимни гуми, караш 3 години и ги изхвърляш. Няма да ти излезе по-скъпо от това да имаш още чифт летни, 2 пъти в година да ходиш по гумаджийници да сменяш и т. н.


27 Юни 2018 06:30 | Байко
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ами забранете ги! Както е тръгнало на забрани в тази държава - ще ви излезе по евтино от разните проучвания. Пък може и хазната да понапълните/после и да я поокрадете/ от глоби за зимните гуми през лятото/както за летните гуми през зимата/.


27 Юни 2018 06:43 | edin
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

у българия всесезонни нема ли. оти аз мойта си я карам с all season гуми.


27 Юни 2018 08:50 | аг
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

С малоумни управници само поразии стават в тая идиотска недържава!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар