Новините на югозападна България
Воля! Жени е в инвалидна количка, но продължава да покорява върхове със силата на духа си   
   РегистрацияЗабравена парола

Внимание! Глобите към КАТ ще скачат двойно, ако не се платят до месец!


21 май 2019 13:09  8 коментара   6199 прочитаКАТ е съставил с 25 процента повече глоби за изминалата отчетна година в сравнение с предходната. Това показват данни на “Пътна полиция“. За цялата 2018-а година санкциите, които служителите на МВР на пътя са съставили, са били 1 109 375 електронни фишове и 271 961 акта за установени административни нарушения, сочи справката, предоставена на “Монитор”. Това прави близо 1,5 млн. нарушения за година. В сравнение със същия период на 2017-а са издадени 325 282 повече фишове и електронни фишове и 4308 повече актове.

Сметката показва, че това са с 25 процента установени повече нарушители. Сумата, която е прибрана, обаче не е ясна, тъй като санкциите се дават за събиране към НАП. Наскоро дори беше отправено предложение това да се прави и от частните съдебни изпълнители. Такова обаче все още не е прието. За момента се знае, че глобите към КАТ ще скачат двойно, ако нарушителите не ги платят до месец. С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове, които са под 30 процента според неофициални данни.

Новите предложения са, ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите да ползват отстъпка от 50%. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта, да се плаща целият размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. Това предвиждат новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които предстоят да се гласуват. Идеята е ако два пъти не открият нарушителя на адрес, честитката да се качва в интернет. И така да се счита за връчена. От тази дата ще текат и сроковете, определени от закона.

Ако не се плати, задължението е предвидено да бъде изпращано в Агенцията по приходите – НАП. Там ще се образува изпълнително дело, което ще завиши значително сумата. Въпросът е как и кой ще смогне да търси и намира длъжниците. Според частните съдебни изпълнители приходната агенция няма да смогва и именно заради това предлагат те да събират задълженията. Всеки трети шофьор пък, нарушил правилата, не плаща глобите си. Това показват официалните данни на “Пътна полиция“. От средно 180 млн. лв. санкции за нарушения годишно държавата успява да събере не повече от 90 млн. лв.

Сега са решени да затегнат контрола, съобщиха пък от Нова телевизия. При справка в системата на КАТ с таблет не се откриват неплатени санкции Често обаче честитките не достигат до нарушителите. И престояват с месеци и години. Докато не се наложи да вадиш нови документи или не те спрат на пътя полицаи, оборудвани със специални таблети. Често обаче се случва техниката да не е изправна. Дори принтерите, които трябва да разпечатват наказателните постановления, често са неизправни.

Още за: КАТ  глоби  данни Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


8 коментара

21 май 2019 15:11 | Олег
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Пълнят герберската касичка, постоянно се вдигат глоби, данъци, цени, а Боко говори, че народа живее добре с... 300 Евро заплата и 100 Евро пенсия.


21 май 2019 15:29 | Песимист
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Задача за математици - обикновени хора (2 - 3) клас, членове на ГЕРБ - университет. Рома плаща 0 лева глоби всяка година. Какъв размер глоби ще плати рома, когато глобата се увеличи два пъти?


21 май 2019 15:35 | Песимист
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Задача за математици - обикновени хора (2 - 3) клас, членове на ГЕРБ - университет. ром плаща 0 лева глоби всяка година. Какъв размер глоби ще плати ром, когато глобата се увеличи два пъти?


21 май 2019 15:36 | Песимист
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Задача за математици - обикновени хора (2 - 3) клас, членове на ГЕРБ - университет. ром плаща 0 лева глоби всяка година. Какъв размер глоби ще плати ром, когато глобата се увеличи два пъти?


21 май 2019 20:50 | 121
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Надявам се скоро време на промени в КАТ. Докога ще търпим да се гаврят с нас !Служителите на КАТ нагнетяват напрежение, а когато стане напечено... сменят началниците!!


21 май 2019 20:51 | Реал м.
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Не пишете против ромите, електората на герб.


22 май 2019 07:04 | Сандански
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Абе аз един не познавам в града дето да гласува за ГРОБ, освен ако не е някой приближен на крадливите гробари!
Принудиха хората да гласуват за БСП, за да ги махнат най-после тея гниди от власт!


22 май 2019 08:42 | агент08
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Гюбрета герберастки! Да се задавите!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.