/ВИДЕО/ Ударно събиране на липа с метли и лопати в Петрич

15 юни 2019 13:02   1 коментар   10546 прочита


Ударно събиране на липов цвят с метли и лопати кипи по улиците в Петрич. Мургави "бизнесмени" събират накапалите цветчета сред облаци прах и нечистотии, за да ги продават. Хиляди семейства в Пиринско, който е един от най-богатите райони на ароматните дървета, разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на липовия цвят. Килограм сух липов цвят се изкупува за около 2лв. Традиционно кампанията по събиране на цвета на липата, която е една от най-ценните билки и се бере в огромни количества, започна в средата на юни.

България е най-големият износител на лечебни растения в Европа и един от първите в света.

Цвят липа е сред първите 3 вида билки по събиране и износ в България. Ежегодно се добиват и търгуват над хиляда тона изсушен липов цвят.

Фирми изкупуват ароматните цветове, за да правят от тях чайове и лекарства. Интересно обаче, дали се интересуват как са били събрани цветовете и откъде. Контрол е почти невъзможно да бъде осъществен. В много общини бяха издадени забрани за бране и събиране на липов цвят, като глобата за нарушителите достига до 500лв. В Петрич, обаче очевидно това не спира липосъбирачите и те необеспокоявани замитат цветовете от прашните улици и тротоари.

Видео:
Stoika Dimitrova

П. Пенева


Още за: събиране   липа   Петрич   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
15 Юни 2019 18:27 | Радко
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тия същества нямат нищо общо с човешкия род.
Само удивително приличат на хора.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар