Ќовините на югозападна Ѕългари€
¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си   
   –егистрац舫абравена парола

/¬»ƒ≈ќ/ ”дарно събиране на липа с метли и лопати в ѕетрич


15 юни 2019 13:02  1 коментар   10252 прочита”дарно събиране на липов цв€т с метли и лопати кипи по улиците в ѕетрич. ћургави "бизнесмени" събират накапалите цветчета сред облаци прах и нечистотии, за да ги продават. ’ил€ди семейства в ѕиринско, който е един от най-богатите райони на ароматните дървета, разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на липови€ цв€т.  илограм сух липов цв€т се изкупува за около 2лв. “радиционно кампани€та по събиране на цвета на липата, ко€то е една от най-ценните билки и се бере в огромни количества, започна в средата на юни.

Ѕългари€ е най-големи€т износител на лечебни растени€ в ≈вропа и един от първите в света.

÷в€т липа е сред първите 3 вида билки по събиране и износ в Ѕългари€. ≈жегодно се добиват и търгуват над хил€да тона изсушен липов цв€т.

‘ирми изкупуват ароматните цветове, за да прав€т от т€х чайове и лекарства. »нтересно обаче, дали се интересуват как са били събрани цветовете и откъде.  онтрол е почти невъзможно да бъде осъществен. ¬ много общини б€ха издадени забрани за бране и събиране на липов цв€т, като глобата за нарушителите достига до 500лв. ¬ ѕетрич, обаче очевидно това не спира липосъбирачите и те необеспоко€вани замитат цветовете от прашните улици и тротоари.

¬идео:
Stoika Dimitrova

ѕ. ѕенева

ќще за: събиране  липа  ѕетрич ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

15 юни 2019 18:27 | –адко
ќценка:
3
 (
3
 гласа)

“и€ същества н€мат нищо общо с човешки€ род.
—амо удивително приличат на хора.
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.