Ќовините на югозападна Ѕългари€
“рагеди€: ÷€ло семейство повито в черно! ƒвама брат€ и бременна жена загинаха под свлачище  
   –егистрац舫абравена парола

/¬идео/ ѕротест! 12 петрички аптеки затвориха: ‘армацевти: "»скаме комуникаци€ с институциите за модерна и качествена фармаци€"


20 февруари 2019 10:07  24 коментара   24472 прочита12 аптеки в ѕетрич затвориха врати днес в знак на съпричастност към национални€ протест на фармацевтите, об€вен за днес 20 февруари.

"»скаме да привлечем вниманието на институциите за качествена комуникаци€ и да развием нашата визи€ за модерна фармаци€, ние сме за обновление, но по €сен регламент стъпка по стъпка", това за€ви пред репортер на Struma.com фармацевтът ≈вгени јнтонов, придружаван от колежките си √ичка Ќушева и —андра ’ристова. / виж видеото /.

«атвар€нето на аптеките в ѕетрич създаде известна суматоха, възрастни хора се ред€ха на опашки и питаха кога ще бъдат отворени. »зключително важно е браншът да седна на масата на преговорите с институциите, за да се обсъд€т проблемите им и виждани€та им за развитието на фармаци€та у нас. ≈то какво об€виха фармацевтите днес:

ѕротестът на аптеките в Ѕългари€ не е ѕ–ќ“»¬, а е «ј:

- «а приемане на национална лекарствена политика, а не както сега хаос и прокарване на корпоративни интереси в тази чувствителна за обществото сфера – здравеопазването!

- «а въвеждане на Ќационална система за електронна рецепта, електронно досие на пациента, дигитализаци€ на здравеопазването, а не както сега нечетливи рецепти, обществен натиск за купуване на лекарства без рецепта, р€зане на изрезки от рецепти по Ќ«ќ  с ножица, телбод и лепило!

- «а интегриране на ≈вропейската система за верификаци€ на лекарствата в Ќационалната система за електронна рецепта, а не както сега частна информационна система, обслужваща интересите на мултинационалните фирми за лекарства, и то при условие, че аптеките тр€бва да плат€т за изграждането й!

- «а интегриране на Ќационалната система за следене на наличностите от лекарства в аптеките против нерегламентирани€ реескпорт (известна като „системата на »јЋ“) в системата за електронна рецепта, а не както сега пак аптеките да плат€т за система, ко€то н€ма да следи и н€ма да забрани реекспорта на животоспас€ващи лекарства поне още 6 месеца след евентуалното си стартиране!

- «а електронна свързаност на аптеките с Ќационалната електронна система на данъчните власти (система на Ќјѕ), а не както сега възможност произволен данъчен служител под прикритието на „данъчна проверка“ да има нерегламентиран достъп до пациентските данни със забол€вани€та и лекарствата, които приема всеки от нас!

- «а създаване на необходимите услови€ за равнопоставен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, а не както сега „ужким забранените“ вериги да са концентрирани в големите областни градове, а в малките населени места българските пациенти да н€мат достъп до аптека, ко€то да обслужва рецепти по здравна каса, наркотични вещества, ко€то да приготв€ лекарства по рецепта, или пък 52 общини в Ѕългари€ да н€мат никаква аптека!

- «а планиране и създаване на реални финансови инструменти, чрез които аптеките да могат да въведат горепосочените системи, а не както сега - да н€ма нито една европейска програма, насочена към потребностите на аптеките, да не съществува държавен механизъм за подпомагане на аптеките – микро и малки предпри€ти€ – в непосилната за т€х задача да въведат всички системи за сво€ сметка и без да имат законовото разрешение да калкулират тези разходи в цената на услугата!

- «а единни държавни цени на лекарствата, отпечатани от производител€ върху опаковката на вс€ко лекарство, а не както сега само във веригите аптеки, част от вертикалната структура на н€кои заводи и дистрибутори, лекарството да се предлага на пациента на цена по-ниска от тази, на ко€то същите продават лекарството на необвързаните с т€х аптеки на магистър-фармацевти!

- «а дефиниране на аптеката като здравно заведение – първа точка от националната система за рационална лекарствена употреба, превенци€ на злоупотребата с лекарства и профилактика на социално значимите забол€вани€, а не както сега аптечната дейност да е вписана в закона като „търгови€ на дребно с лекарства“, аптеките да бъдат третирани като търговци, като врагове на държавата и като жалък придатък на оста „завод – дистрибутор – аптека“!

Ѕългарските аптеки протестираме за човечност у ѕравителството, уважение към експертизата на бранша и равнопоставеност при планирането и изготв€нето на нормативната уредба, а не както сега случайни чиновници да пишат закони и наредби, а ние да се налага да се противопостав€ме в защита на български€ пациент и на правото си на достойно упражн€ване на регулираната професи€.

 

ќще за: аптеки  протест  фармацевти ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


24 коментара

20 февруари 2019 10:17 | bobi
ќценка:
21
 (
29
 гласа)

ј Ќ»≈ »— јћ≈ ≈¬“»Ќ» »  ј„≈—“¬≈Ќ» Ћ≈ ј–—“¬, ј Ќ≈ “»я Ѕќ Ћ”÷»  ќ»“ќ ѕ–ќƒј¬ј“≈, »ƒ≈“≈ ƒќ √Џ–÷»я » ¬»Ў“≈ ÷≈Ќ»“≈, ЌјЋѕј’“≈ —≈ — ѕј–»


20 февруари 2019 10:32 | ћа€
ќценка:
13
 (
19
 гласа)

‘армацевтите н€мат вина за високите цени на лекарствата, повечето аптеки са на дружества, вижте, че и те станаха вериги като хипермаркетите; нито за некачествените субстанции, от които са приготвени. јко държавата въведе контрол в производството, и качеството на лекарствата ще е като в √ърци€ и другите нотмални държави. » аз си купувам лекарства от √ърци€, защото хем са евтини, хем помагат. Ќо...


20 февруари 2019 12:00 | ѕотърпевш
ќценка:
16
 (
22
 гласа)

‘армацевтите са най големите айдуци, всичките са милионери в евро, праскат такива надценки че се чудиш и маеш как на една аптека е една цена ана друга с 5лв по скъпо отделно продават фалшиви лекарства правени по гаражи и сега понежи им спр€ха далаверата скачат, да ни пращат лекарите по √ърци€ за лекарсва че тук всичко е фалшиво.


20 февруари 2019 12:05 | ѕитанка???
ќценка:
12
 (
16
 гласа)

Ќ€кой може ли да ми об€сни защо едно и също лекарство е с различна щена когато е по здравна каса и когато се купува свободно?


20 февруари 2019 12:46 | гражданка
ќценка:
17
 (
21
 гласа)

точно вие ли се намерихте да говорите за фалити. вие които строите палат и смен€те на всеки сезон скъпите си возила. ¬ие ли. „е н€кой в€рва ли ви.  ожодери алчни. ѕлачете че ще ви спрат кранчето. ќтдавна тр€бваше. Ќа тези години вече се къпете в лукс но не ви стига. «асрамете се.


20 февруари 2019 12:51 | :)
ќценка:
13
 (
19
 гласа)

јз също см€там, че това е един от най доходоносните бизнеси и би тр€бвало да се засрам€т.. “акива надценки и печалби, н€ма в почти нито един бизнес.. Ќо иначе, всеки се иска своето.. ”бихте хората с цени и нискокачествени лекарства.. —рещу кого се опълчвате и защо? ќпълчвате се срещу хората, защото не могат да си набав€т лекарствата и се опълчвате, защото сте свикнали да лапате на дебело.. «а вас, една нормална заплата, е просто трохи в сравнение с печалбите, на които сте свикнали.. «асрамете се


20 февруари 2019 12:58 | случаен
ќценка:
-11
 (
17
 гласа)

ƒо питанка!
«ащото по Ќ«ќ  надценката е 2 процента. ƒа 2 процента - добре виждаш. јко мислиш че има бизнес в света дето може да оцелее при тези надценки, ходи да търсиш некъде 0 процента. «атова протестират фармацевтите, защото хем искаш да питаш, за да не се отровиш, хем да е без пари !


20 февруари 2019 14:13 | «апознат
ќценка:
-6
 (
22
 гласа)

—транни коментари чета. ’ора, които само мрънкат и от нищо не разбират, са решили да се "изокат" и по този въпрос.
Ћекарствата били скъпи - ами прочетете малко и вижте как точно се определ€т цените на лекарствата. “е не са на пазарен принцип, а се регулират доста обсто€телствено от наредба на ћ«. » аптеките са от търговците с най-малък процент надценка, сравнени с други стоки. «на€, че не в€рвате, но се опитайте да проверите.
ѕродавали се били фалшиви лекарства - ами, като знаете кой ги продава, подайте сигнал. »ма си органи за тази работа. »наче е просто набеждаване, което в други страни би ви струвало скъпо.
ј преди да говорите и пишете глупости, дали се поинтересувахте за какво протестират тези хора. ≈два ли. това не ви интересува. ¬ажно е да има патаклама...
¬место да застанат всички и да постав€т проблемите за решаване, ние се джавкаме един друг. —етне се чудим защо другите били добре, а ние не.


20 февруари 2019 14:20 | E
ќценка:
-5
 (
21
 гласа)

ћного жалко, че част от коментиращите тук €вно н€мат иде€ за рол€та на фармацевта и за това, че те се бор€т и за вашите права, за да може всеки месец да не купувате лекарства с нови цени или пък през седмица да изчезват. ∆алки са елементарните ви изказвани€ пред компютрите, докато искате Ѕългари€ да се промени. ‘армацевтите от ц€лата страна се бор€т за техните и нашите права!!! —качайте срещу всеки, който се опита да промени нещо! ѕишете анонимни коментари за коли и кръцкайте семки на пейката пред блока, докато н€кой ви обърне внимание! ƒа живее Ѕългари€!


20 февруари 2019 15:57 | Koko
ќценка:
4
 (
8
 гласа)

— тези промени н€ма да има блистери и това не го искам.... дано да поевтине€т лекарствата.


20 февруари 2019 16:20 | /
ќценка:
-8
 (
12
 гласа)

 акво се об€сн€вате бе.. „уйте и ще видите, какво искат..  акво искат? ѕо лесно, лекарствата да достигат до хората.. “ова, на къде отива?!  ъде чухте нещо за цени? ƒайте да не говорим, че както си запознат, грам иде€ €вно н€маш.. јман от запознати


20 февруари 2019 16:26 | 654
ќценка:
9
 (
13
 гласа)

«ащо, когато се зареди една аптека на консигнаци€ (принципно), като не говорим за милиони левове, а за 30 хил€ди например, се подар€ват екскурзии до разни при€тно дестинации?! «ащото н€мат надценка или? «а един пр≈ател питам..


20 февруари 2019 17:46 | «апознат
ќценка:
-1
 (
7
 гласа)

ƒо 20. 02. 2019 16:20 | / ѕреди да си изказваш по този начин, вземи прочети внимателно какво съм написал и се опитай да разбереш написаното. ƒопускам, че н€ма да ти е лесно, но н€мам намерение да те образовам. ј колкото до цените - коментирал съм коментарите по-горе. ј и в искани€та има искане цените да са еднакви във всички аптеки. Ќо злобата €вно е на такова ниво, че ще ни из€де всички.


20 февруари 2019 19:22 | tapanar4o
ќценка:
9
 (
15
 гласа)

»нтересно, никъде не прочетох защо н€ма дежурна аптека в града? «ащо реват аптекарите само за техните си прищевки, защо не се помисли и да се направи н€какъв план за ротаци€ на аптеките, да почнат да дават и нощни дежурства?  акво се случва когато се налага да се купуват лекарства след "работно време" на ревльовците?


20 февруари 2019 19:47 | √еоргиева
ќценка:
-2
 (
16
 гласа)

јма разбира се, че ще работ€т през нощта, даже всички аптеки! » лекарствата ще ви ги подар€ват! Ќе денонощна, никаква аптека не заслужавате! “ипично за българина, иска да взима пари, за това което работи, но всички останали да работ€т без пари за него!


20 февруари 2019 21:57 | ѕетричанец
ќценка:
10
 (
14
 гласа)

ѕ≈“–»„јЌ» »— јћ≈ јѕ“≈ ј  ќя“ќ ƒј –јЅќ“» 24 „ј—ј «јўќ“ќ Ќј ¬—≈ » ћќ∆≈ ƒј —≈ ЌјЋќ∆» —ѕ≈ЎЌќ Ћ≈ ј–—“¬ќ “Џ…  ј“ќ ¬ ЅќЋЌ»÷ј“ј Ќяћј “ј »¬ј ќ“»¬јЎ ¬≈„≈–“ј ¬Џ¬ —ѕ≈Ў≈Ќ ÷≈Ќ“Џ– » “»  ј«¬ј“ јћ» Ќяћј  ј ¬ќ ƒј ¬» Ѕ»≈ћ! –≈ƒ”¬ј…“≈ —≈ ј ќ “–яЅ¬ј Ќќ “–яЅ¬ј ƒј »ћј јѕ“≈ ј  ќя“ќ ƒј –јЅќ“» » ѕ–≈« Ќќў“ј !


20 февруари 2019 22:12 |
ќценка:
10
 (
10
 гласа)

¬ ѕЏ–¬ќћј… Ћ≈ ј–—“¬ј“ј —ј ѕќ — Џѕ» —Џ— 40%, ќ“ “≈«» ¬ ѕ≈“–»„. Ќяћј Ќ» ј Џ¬  ќЌ“–ќЋ.


20 февруари 2019 22:43 |  ачулев
ќценка:
1
 (
5
 гласа)

 ато изключим откровено жлъчните и €звителни коментари на н€кои анонимни хора от комемтиращите, €вно съществува неразбиране кой прибира парста от цената на лекарството. ќб€сних го в пространно интервю за в. —трума, но е очевидно, че има нужда от още информаци€ по темата. Ѕъдете търпеливи. —коро.


20 февруари 2019 23:45 | Ѕай  ико
ќценка:
10
 (
14
 гласа)

ј сега нека с цифри и сравнени€ кажем за какво става дума;
1/јптекарите имаха 6/словом шест месеца/ да си куп€т софтуера и бар код четеца на сума
с монтажа 1583лева с ƒƒ—! /јма нали сме на принципа-ако мине-е даде ама не мина/;
и така кранчето за индийски антибиоти/ужким английски-секва а и секави други боклуци с небет шекер и тебеширна прах -край.
2/Ќема такава страна в ≈—-където цените да са едно към гьотуре-в Ћюксембуг е най висока 10% а в другите страни е 7-до макс/8; 5%. јптеката не е машина за печатане а пари а важна за ц€лото общество дейност-и затова е регулирана;
3/ƒа н€ма нито една нощна аптека в почти 30 000 град е позор и срам който и в –умъни€ не съществува;
4/Ќакра€ само този който не е ходил да търси посред нощ илач за болно дете и да те шетат като вучка кожа-и да се молиш като посран ходжа на ћагистеро цървул само той не
може да разбере за какво става дума.


21 февруари 2019 22:56 | »ванова
ќценка:
-3
 (
7
 гласа)

‘армацевти, разберете, че прости€т български народ не заслужава усили€та ви!
“олкова елементарни и неграмотни коментари. «а тези индивиди ли са хабите времето и нервите? Ќ≈ƒ≈…“≈!!!


22 февруари 2019 06:08 | DOG
ќценка:
2
 (
6
 гласа)

»ванова написа:‘армацевти, разберете, че прости€т български народ не заслужава усили€та ви!
“олкова елементарни и неграмотни коментари. «а тези индивиди ли са хабите времето и нервите? Ќ≈ƒ≈…“≈!!!

»ванова, тр€бва да си нещо повече от продавачка. ј и в никакъв случай мародер ! »ма много какво да се желае, но вие си гледате само пачката, не и как да облекчите и да помогнете на бедни€ народ. “амифлуто го продавате по над 30 лв, в “урци€ е 7 лв.  ато толкова разбираш бори се с това. ј, май забрави за колежката си “юлекова, сигурно и не€ не заслужаваме, като тебе.


22 февруари 2019 08:17 | »ванова
ќценка:
-4
 (
8
 гласа)

√-н DOG, пожелавам ¬и прекрасен ден! Ѕалгодар€, за това, че ме направихте фармацевт-една високохуманна професи€ в обществото!  огато прочетете малко повече и не се давите в собствената си жлъч, тогава може и да раберете, защо си си купувате “амифлуто за 30 лв.


22 февруари 2019 08:49 | пушач
ќценка:
-2
 (
2
 гласа)

ћного ми е интересно защо всеки от този прост народ, като се пръкне на бели€ св€т, веднага е с претенции, че всеки тр€бва да му прислугва. ћа вие не сте се родили нито в ќман, нито сте със син€ кръв, а сме най - обикновени лайна в адската кофа Ѕългари€.


22 февруари 2019 22:17 | ‘армааци€
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

Ѕръчков да направи денонощна аптека денонощна в болницата ..... јћј ƒј Ќ≈ ≈ «ј ¬ќ≈ЌЌќ»Ќ¬јЋ»ƒ» Ќј 145г. .....
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.