Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан  
   –егистрац舫абравена парола

/¬»ƒ≈ќ/ ѕредпразнична треска в разложкото село ≈лешница! ќб€виха настъпването на ¬еликден!


21 април 2019 10:15   10220 прочита“радиционното предвеликденско "раздрънкване на звънци" се проведе вчера в разложкото село ≈лешница.  акто вс€ка година, така и тази, десетки хора се събраха и обиколиха селото, окичени със звънци. — т€х те оповест€ват за идването на големи€ празник.

¬ ≈лешница и тази година ще спаз€т вековната си традици€ и кукери ще оглас€т селото навръх ¬еликден. ѕредвождани от тъпани, зурни, музика и танци кукери с каранавални маски, те ще гон€т злите духове. ќчакват се гости от Ѕанско, с. Ѕан€ и ƒобринище, както и чуждестранни туристи.

—ело ≈лешница е единственото в ёгозападна Ѕългари€, където съществува традици€та да се организира кукерски фестивал именно на ¬еликден. “ам могат да се вид€т едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оцен€ват по дълги€ и гладък косъм, хвал€т се елешничани. ’ил€ди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на празника. ѕодготовката на кукерите продължава повече от три месеца преди празника.

ќт рано сутринта участниците в маскарада обикол€т всички махали на селото, за да прогон€т злите духове и зимата и да възвест€т пролетното пробуждане на природата. ѕосле всички се събират на площада, където празникът продължава до залез слънце. ј в кра€ на празника има и награждаване на най-добре представилите се кукери в различни категории.

“ази традици€ в селото е от незапомнени времена. ѕрекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. ¬ кукерски€т маскарад в ≈лешница участие взимат четири поколени€, уникален е и с женското участие в него.

ѕ. ѕенева

ќще за: празник  традици€  кукери  село ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.