Полезно! Културни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина  
   РегистрацияЗабравена парола

/Видео/ Дело, което ще следим с интерес! В Благоевград: Лидерът на "Зелените" Андон Тодоров с иск за 50 000 лева срещу журналиста М. Димитрова!


6 юни 2018 12:06   64743 прочитаПартийният водач, който бил обиден, разстроен и се поболял след публикация в сайта на Димитрова изведнъж се огъна поиска споразумение и ето как твърдо, по мъжки му отговори "подсъдимата":


Дело за обида заведе в районен съд общинският съветник в Благоевград и лидер на партия на "Зелените" Андон Тодоров срещу журналиста Мариета Димитрова, собственик на местен сайт. 50 000 лева е поискал в молбата си до съда Тодоров, за обида, нанесена му чрез публикация в сайта на Димитрова, в която тя твърди, че Тодоров е застроявал зелените площи. в областния център, независимо, че е представител на зелена партия..

Димитрова страшно е засегнала партийния функционер с употребата на: думата "блокче", говорейки за санирането на блокове, извършвано ог фирма, приближена до Тодоров, както и от това, че Тодоров не бил "привързан" към кмета Камбитов, така както е написала Димитрова. И в тази привързаност Тодоров е видял тежка обида.

В искова молба от десетки листове, всяка дума от публикацията, е подложена на щателен анализ и се оказва, че почти всяка дума от написаното силно е разстроила съветника Тодоров, който буквално се поболял след като прочел статията, това заявиха двете му свидетелки, призовани в зала.

След като прочел написаното Тодоров спрял да прави оперативки, станал буквално друг човек, разказва Соня, собственичка на медийни фирма. Втората свидетелка, неговата съпруга, заяви, че мъжът и страшно се е разстроил, дори повече от други тежки събития, дошли в живота му по това време.

Независимо от обстойните обяснения за тежкото състояние, в което е изпаднал Тодоров, днес на делото се случи неочакван обрат. Адвокатът му заяви, че клиентът му иска едно извинение от Димитрова и така случаят щял да приключи. Няколко пъти в зала бе отправено предложението за "споразумение" между страните.

Димитрова обаче категорично отказа, заявявайки, че отстъплението би опорочило работата и като журналист, убеден в правотата си. "Това да се съглася на споразумение, е все едно да призная вина и да сложа петно на работата си досега и за в бъдеще. Споразумение няма да има, категорична е Димитрова, за която доказването на истинноста на публикацията, е въпрос на чест и професионално самочувствие. Чуйте във видеото цялото изявление на Мариета Димитрова, след първото заседание.

Делото ни припомни казус от края на миналата година, който за да не занимаваме читателите си с нашите проблеми спестихме. Отвратително, неграмотно, силно унизяващо журналист писмо, бе изпратено от името на Партия на Зелените по имейлите на всички журналисти в гилдията. В писмото, журналистът, обект на нападките, бе наричан с най-грозни имена и цинични обиди. Разбира се пред страха, авторът на писмото да бъде изправен пред съда, име на оплювания журналист нямаше, но беше ясно към кого е адресирано.

Ден преди това в Struma.com, в едно изречение бе споменат съветник от Зелените, по повод поведение на политици, яхнали случай, разтърсил региона- смъртта на 19 г. Фатиме, блъсната на пешеходна пътека. Часове по-късно писмото се появи на пощите на колегите. След тирадата от брутални обиди, писмото завършваше и със заплаха, журналистът да внимава къде ходи, как стъпва, защото животът е кратък.

Наложи се да съобщим на компетентните институции за тази заплаха. За всеки случай! Единствената медия, която си позволи да тиражира въпросното унизяващо подателите писмо, бе сайт, за който се знае, че е силно пристрастен към изявите на партия на Зелените. На финала на писмото бяха публикувани адресите, откъдето то е изпратено и сред тях бе и комплекс "Бали", свързван c Обидения днес съветник Андон Тодоров.

Месец и повече, след като бе разпространено въпросното писмо, журналистите на Struma.com, бяха подложени на атака с всевъзможни методи, за които разбира се сме сезирали компетентните институции. Коментари, писаници, брутални лъжи, засягащи не само работата на журналиста, но и личното му достойнство, бяха пускани в употреба дни наред.

Работещи в медията бяха преследвани и фотографирани, като "фотографите" не си дадоха сметка, че на местата, където са се криели да снимат има камери, които биха могли да удостоверят самоличността им. Пощите на колегите в гилдията ежедневно бяха заливани с писма от фалшиви имейли, в които се говорят небивалици за журналист в Struma.com. Категорични лъжи и откровени обиди бяха използвани в опита на подателите да намерят съмишленици във войната срещу пишещите в сайта Struma.com!

Намираме тези действия за категоричен опит да се запуши устата на журналист, от когото вероятно подателите на писмото силно се страхуват. Преглътнахме и дочуваните оттук и там откровени заплахи от сорта "Ще ги смачкам, ще ги унищожа", отнесени към пищещи журналисти, за които ни съобщаваха наши читатели и приятели. И цялата тази атака тръгна след писмото на ПП Партия на Зелените. Тогава още ги попитахме официално, "Извинете, това вие ли сте, или някой си прави опасни шеги от вашите имейли", но отговор не последва.....

Затова делото, заведено срещу Мариета Димитрова ни изненада. Може ли човек, който е толкова чувствителен, така лесно раним, да ръководи политическа структура, от чието име се разпространява подобно брутално заплашително писмо, което наричаме и днес опит на политическа партия да заглуши гласа на журналистиката, да се убие свободното слово и да се сплаши журналист с дори физическа саморазправа.

Всъщност подобна агресия, подобно "мръсно поведение" историята на местната журналистика не помни. Добре би било колеги журналисти, да подкрепите с присъствието си колежката Мариета Димитрова, защото днес тя е пред съда срещу лидер на политическа партия, вчера обект на атака бяха журналистите на Struma.com, утре може да дойде и вашия ред....., ако стъпите на криво, или напишете нещо, което не обслужва нечии партийни и бизнес интереси..

Екип Struma.com

 

Още за: дело  съд  журналист Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.