ВАС поряза мераците на трима кандидат-ректори! Ректорът на ЮЗУ "Неофит Рилски" Борислав Юруков остава на поста си и продължава да ръководи висшето учебно заведение

27 март 2020 14:01   15050 прочита


Върховните магистрати потвърдиха определение на АС-Благоевград, допуснал предварително изпълнение на решението, с което проф. Борислав Юруков бе избран за ректор на 27 ноември 2019 година, жалбата на ексректора Ив. Мирчев и зам. ректорите Г. Апостолов и Ан. Стоилов-НЕ МИНА

Върховният административен съд поряза мераците на трио кандидат-ректори на ЮЗУ "Неофит Рилски" да детронират сегашния ректор професор Борисов Юруков. Професор Юруков продължава да ръководи Югозападния университет и е негов ректор, докато върви делото за оспорваната законност на неговия избор. Това постави със свое определение от 25. март Върховният административен съд, научи Struma.com.

ВАС потвърди определение на благоевградския административен съд, с което не бе уважена жалбата на ексректора проф. д-р Иван Мирчев и бившите зам. ректори проф. д-р Антони Стоилов и проф. Георги Апостолов, поискали от съда, докато върви делото за избора ,професор Юруков да бъде отрстранен от поста. Благоевградският съд обаче счете, че висшето училище не следва да бъде оставено без ръководство до приключване на спора за законосъобразността на избора, тъй като ще настъпвят непоправими вреди на учебното заведение и допусна предварително изпълнение на решението, с което проф. Борислав Юруков бе избран за ректор на 27 ноември.

Съдът отказа да го детронира, мотивирайки обосновано този си определение. Бившите ректор и заместник-ректори Мирчев, Стоилов и Апостолов, обжалваха това определение на Административен съд -Благоевград във ВАС, който категорично отхвърли жалбата им и потвърди определението на местния административен съд. Така професор Юруков остава начело на университета до приключване на делото по избора му. Припомняме, че той беше преизбран за втори мандат с гласовете на 171 членове на Общото събрание на ЮЗУ.

Кандидатите за ректор на най-голямото висше училище в Югозападна България бяха петима. Проф. д. н. Иван Мирчев получи подкрепата на 65-има от членовете на Общото събрание. За проф. д-р Георги Апостолов гласуваха 42-ма. Проф. д-р Антони Стоилов получи 15 гласа, а за доц. д-р Траян Попкочев гласуваха трима. Освен ректор бяха избрани председател и заместник-председател на Общото събрание на Югозападния университет. За председател бе избрана проф. д-р Габриела Белова – заместник-декан на Правно-историческия факултет,, а. заместник-деканът на Природо-математическия факултет проф. д. н. Марио Митов беше избран за заместник-председател на Общото събрание. Изборите в университета бяха изключително драматични и агресивни, а кампанията анти Юруков се водеше с с всякакви средства, в продължение на месеци.

Преди провеждане на изборите в Административен съд – Благоевград жалба депозира зам. ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Георги Апостолов, в която оспорваше решенията на Академичния съвет от 6 ноември относно предприетите действия по организиране на Общо събрание на университета за избор на ръководни органи. Съдия Димитър Узунов обаче остави жалбата без разглеждане поради недопустимост.

След избора на Юруков за ректор проф. Иван Мирчев, проф. Антони Стоилов и проф. Георги Апостолов оспориха в съда избора му твърдейки, че той няма право да участва, тъй като е навършил пенсионна възраст и трудовият му договор е бил удължен. Исковата молба бе разгледана от председателя на Районен съд – Благоевград Вера Коева, коята прекрати делото с мотива, че в случая се прилага специалният Закон за висше образование, а не Кодексът на труда.

Така делото за оспорване на избора на професор Юруков влезе в Административния съд. Тримата жалбоподатели искаха докато върви това дело Юруков да бъде отсранен от поста, но върховните магистрати отхвърлиха това тяхно искане, с което сложиха край на спекулациите около ръководството на Югозападния университет.

П. Попов

0 коментара