Новините на югозападна България
Ужасяващо! Лицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (СНИМКИ 18+)  
   РегистрацияЗабравена парола

Важно! В отговор на лъжлива информация на НПО-та: Туристическа и ски зона „Банско“ не се увеличава с нито един квадратен метър


6 декември 2017 12:03  6 коментара   5247 прочитаВъв връзка с разпространена от определени медии публикация на група неправителствени организации, община Банско заявява, че с предложените промени в действащия план за управление на НП „Пирин“, площта на туристическа и ски зона с център гр. Банско не се увеличава с нито един квадратен метър.

Твърденията в разпространената публикация са лъжи, целящи да злепоставят инициативата на община Банско за разрешаване на дългогодишния проблем с опашките на долна станция на кабинковия лифт, като се измени Плана за управление на парка по начин, позволяващ на оператора на ски зоната да направи предложение за изграждане на втори кабинков лифт.

В ИМЕТО НА ИСТИНАТА, обръщаме внимание на държавните институции и обществото, че твърденията на групата НПО-та противоречи с основна фактология, част от която е плод дори на тяхната собствена работа по действащия план за управление на НП „Пирин“:

1. НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че с измененията ще се увеличи територията с разрешено строителство в националния парк до 8000 декара. Площта на туристическата зона в НП „Пирин“ според действащия план към момента е 891. 8 ха. или 8918 декара. Предложеното изменение касае единствено възможността в рамките на тази територия да се правят инвестиционни предложения, които от своя страна да преминат цялостната процедура по одобрение от държавните ведомства без никакви гаранции за положителен отговор. Това бе изразено от кмета на община Банско, г-н Георги Икономов. При внасянето на промените бе потвърдено от Министъра на околната среда и водите Нено Димов и от вицепремиера Валери Симеонов. По действащия план в частта „Норми и режими“ са работили експерти на зелените НПО-та, включително г-н Тома Белев, така че днешната лъжа и непознаване дори на размера на туристическата зона буди недоумение.

2. НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че ще се изсичат вековни гори. Вековните гори в България са защитени със закон, като тяхното изсичане е забранено и в действащия план за управление на НП „Пирин“. Предложените изменение на плана не касаят по никакъв начин тези забрани. Тази лъжа също буди недоумение, т. к. г-н Тома Белев е лично отговорен за изработването на действащата забрана и би трябвало да е запознат с нейното съществуване и съдържание.

3. НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че „Юлен“ АД – дружество, в което акционер е и община Банско - използва неправомерно концесионни площи. Както многократно стана ясно на проведената среща при вицепремиера Симеонов и спрямо резултатите от проверката на междуведомствената група, всички строежи и обекти в ски зона „Банско“ са законни. Законността им е потвърдена и от съда чрез над 60 съдебни решения. Неуважението на решения на изпълнителната и законодателна власт, потвърдени многократно от независимата съдебна власт, отново може да буди само недоумение.

Община Банско призовава държавните институции да реагират и осъдят остро разпространението на подобни НЕИСТИНИ, като ги разтълкуват като поредна атака срещу развитието на зимния туризъм в България, най- вероятно инспирирана от наши международни конкуренти. Успехът на подобни атаки застрашава конкурентноспособността на българския туризъм в европейски план, имайки предвид факта, че България вероятно е единствената европейска държава без нито един изграден нов ски лифт за последните 15 години. Що се отнася до Балканския полуостров, всички наши съседи поставят последователен и категоричен акцент върху развитието на планинския туризъм. Изразяваме благодарност към всички медии, които се въздържаха да разпространят подобни лъжи и манипулации.

Мая Иванова

Още за: връзка  организации  промени Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


6 коментара

6 декември 2017 13:38 | Иван
Оценка:
0
 (
14
 гласа)

"Зелените" само лъжат и манипулират!


6 декември 2017 14:19 | €€€€€
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Глупако Иван - Зелените не лъжат. Лъжат тези които съсипаха цялата природа около Банско. И това не им стига. Искат още. А такива като тебе глупако ги подкрепят без да си дават сметка, че алчните мафиоти не се интересуват от нищо друго освен от огромните печалби. Техните деца не живеят в България и затова на тях не им пука какво ще остане след тях. Но нашите деца са тук и няма да допуснем да се превърне страната ни в пустиня.


6 декември 2017 14:36 | Борислав Георгиев
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

на мен ми омръзна от тези разправии. и след като зоната не се увеличава, онези еколози защо мрънкат? те вече са несериозни с техните мрънканици за всичко. а очевидно тия промени дето се искат са добре и за туризма, и за природата


6 декември 2017 15:32 | grym
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Никой не иска да съсипва природата бе! Аре стига с тези инсинуации! Четете бе, всичко го има черно на бяло! ЗОНА ТУРИЗЪМ... никой няма да изсича вековни гори!


6 декември 2017 21:19 | Мисията
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Мисията за спасяване на Банско е мисия на самите банскалии ! Изтласкани от планината, изтласкани от от подстъпите към планината, банскалии са изправени в неравностойна конкуренция срещу парични потоци с неясен произход, смазващ монополизъм, скъпотия, отблъскващ непотизъм и всичко това под една измамна лъскава фасада . Знаеме ли и имаме ли право ние банскалии поне малкото право да знаем кой е всемогъщият владетел и кой дърпа конците . Не знаеме, а и не се споменава, дори пред факта че община Банско държи макар и малък процент от монополиста '' Юлен '' . Допада ли ни на нас банскалии отредената ни роля на статисти и утвърдената практика местните хора да работят и развиват като ниско платен обслужващ персонал, който в повечето случаи е сезонен или временно нает .
Природата ни е крайно щедра към нас банскалии . Нашите твърди и сурови деди ни завещаха Банско с възможности за развитие . Ние предпочетохме да го продаваме и отдаваме . Печеливш бизнес е про/е/даването на Банско


7 декември 2017 09:14 | неблагoразумни юроде
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Няма да мирясате докато не направите всички банскалии подлагари на юлен, цеко милиардер и Пирин да заприлича на афганистански баири. Забравихте наводненията в Гърция. Още повече оголете ски зоната и някой ден като кацне някой циклон и Банско ще се премести до Баня.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.