В село Ново Ходжово бе открита паметна плоча на лейт. Иван Батьов Иванов – командир на граничната застава

23 юли 2021 14:06   2 коментара   6150 прочита


С възпоменателна церемония  днес,  в село Ново Ходжово, община Сандански, бе открита паметна плоча на командира на граничната застава лейтенант Иван Батьов Иванов, загинал през 1949 г., когато е едва 25-годишен.

Паметната плоча е поставена по инициатива на общинската организация на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Петрич, с подкрепата на община Сандански. 

Кметът на община Сандански – Атанас Стоянов връчи плакети за родолюбива и патриотична дейност на о.з. ген. м-р Стефан Найденов Ангелов - Командващ войските на МВР и Командващ гранични войски на България (1990-1992 г.), о.з. полк. Павел Петров Станев - Гл. секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в България, старшина Методи Костадинов - Старшина от запаса и подп. о.з. Лозан Анастасов - Председател на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Петрич.

За подкрепата и съдействието за поставянето на паметната плоча кметът Стоянов получи почетния знак на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а след три години, когато се навършват 100 години от рождението на лейт. Иван Иванов, ще бъде издадена книга за живота и делото на командира.

На церемонията присъстваха и близки и роднини на лейтенант Иванов, които изказаха своята благодарност, че делото на техния родственик не е забравено.

 


Още за: село   плоча   Сандански   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
23 Юли 2021 15:11 | Ф
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Кой знае колко души е застрелял и колко семейства е почернил.


24 Юли 2021 06:18 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Да, има убит чвек на заставата в село Ново Ходжово. Казва се Кирил Домишлярски. Същия е агент на гръцкото разузнаване и е ликвидиран при престрелка. При сегашните братски отношения с гърците това може злонамерени хора да го тълкуваткато престъпление. Но нека хората преценяват сами. Все едно да благодарим наангло-американците, че през Втората световна война сринаха София, само защото днес са ни братя и диктуват правилата у нас...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар