Новините на югозападна България
Домашен мехлем разрушава шиповете  
   РегистрацияЗабравена парола

В Окръжен съд - Благоевград! Разложкият бизнесмен Никифор Кондев отново на скамейката за укрити данъци


18 юни 2018 12:51   6986 прочитаВ окръжен съд-Благоевград днес отново беше изправен бизнесменът Никифор Кондев, който е обвинен, че като управител на фирма в Разлог е укрил данъчни задължения в особено големи размери.

В съдебна зала днес беше представена съдебно техническа експертиза изготвена от П. Тодоров. На следващо заседание съдия Красимир Аршинков поиска да бъде предоставена информация от вещото лице Св. Михайлов( какви са били обемите на резервоарите на притежаваните от Н. Кондев моторни превозни средства) и още няколко справки.

Припомняме, че Никифор Кондев беше обвинен в престъпление за неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Според държавното обвинение в качеството си на управител на фирма със седалище и адрес на управление в Разлог, в периода от 31. 03. 2006 г. до 12. 01. 2009 г. Кондев избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, възлизащи на 74 052, 38 лв.

За тази цел той потвърдил неистина в годишни данъчни декларации, подадени пред ТД на НАП – Благоевград за финансовите 2005 и 2006 г., и в справки-декларации за данък върху добавената стойност за месеците януари, април и ноември 2007 г., както и месеците юли и декември 2008 г. Неверните данни били посочвани по отношение размера на облагаемата печалба, поради което неправилно бил определен и дължимият корпоративен данък. В декларациите по ЗДДС Никифор Кондев потвърждавал неистина, като декларирал в раздел „Резултат за периода“ ДДС в размери, несъответстващи на действително установения данък.

Другите злоупотреби, включени в обвинителния акт, са, че Кондев не подал пред органите на НАП, изискваща се по чл. 41 от ЗОДФЛ годишна данъчна декларация за 2003, 2004 и 2006 г., и по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2007 г. и 2008 г. По този начин той не декларирал доход като физическо лице в общ размер 663 827, 85 лв.

В резултат на това Кондев е избегнал установяване на данъчни задължения, възлизащи на 130 495, 10 лв. До поредния обвинителен акт се стигна, след като преди около две години Никифор Кондев беше осъден от ОС – Благоевград на 5 години затвор за същото престъпление – укриване на данъци и пране на пари. Той бе лишен и от правото да заема обществена длъжност, свързана с материална отчетност, както и да упражнява професия или дейност, свързани с материална отчетност, за 5 г., освен това трябваше да плати и 10 000 лв. на държавата, както и сумата от 629 325, 33 лв., за които магистратите приеха, че са предмет на престъплението.

В. Анастасова

Още за: съд  Никифор Кондев  данъци Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.