¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си   
   –егистрац舫абравена парола

¬ Ѕобошево отбел€заха 70 години баскетбол, празника уважиха легендите ». Ћепичев, —. ¬езенков и бизнесменът Ќ. ¬ан ’оай


12 август 2018 14:28   5688 прочита— баскетболен мач ветерани отбел€заха 70 години баскетбол в Ѕобошево. ¬ спорната зала на стадиона среща си дадоха бивши състезатели на местни€ баскетболен клуб, както и на ученически отбори от гимнази€та в града. ’ора пр€ко свързани с баскетбола от различни поколени€ уважиха празника. Ѕобошево е дал на български€ баскетбол имена като »ван Ћипичев, —ашо ¬езенков и още много други.

ѕочетни грамоти б€ха връчени на част от най- заслужилите за развитието на баскетбола в Ѕобошево. Ќачалато на този спорт в Ѕобошево постав€ —ветослав Ћосов, който идва от френски колеж, подпомогнат от яким —трашников. ¬същност те донас€т първата топка в Ѕобошево. ¬сичко започва през далечната 1948 година, когато се открива училището в селото, а Ћосов прави и първото игрище за баскетбол в задни€ двор на школото. ѕрез 1952 година е сформиран и първи€ училищен отбор, който участва в републиканското първенство.

ѕрез 60- те години на минали€ век »ван √ълъбов сформира и първи€ женски баскетболен отбор в Ѕобошево. √ълъбов е бивш треньор и на национални€ отбор на Ѕългари€ за жени. ƒимитър  ацаров също е сред хората, които дават сво€ принос за развитието на този спорт. –азбира се най- гол€мото име свързано с Ѕобошево, е това на јлександър ¬езенков син на легендата —ашо ¬езенков, който е роден тук. ¬ал€ ƒжукева е пък сред най- из€вените дами от женски€ баскетболен отбор на селото.

—пециален гост на събитието бе виетнамски€ бизнесмен Ќгуен ¬ан ’оай, н€кога собственик на кабелна телевизи€. Ќеговата съпруга ¬асилка  овачев, родена в Ѕобошево също се съблече по екип, за да си припомни времето, когато е играла за женски€ отбор. Ќисички€т азиатец си направи снимка за спомен с далеч по- високи€ —ашо ¬езенков. ¬ празничната програма участие взеха …орданка ¬арджийска и танцови€т ансамбъл Ѕобошевско веселие.

ћарти »ванов

 ќще от: ќбщество
ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.