РегистрацияЗабравена парола

Тодоровден в Симитлийско! Конска сила, много емоции и красота


17 март 2019 10:24   3402 прочитаЮначе от предучилищната група водеше инатливото магаре Барут на конните състезания край Крупник тази година. Много коне излязоха за празника и състезанията. Даже и бебе-конче имаше на кушиите на поляните между селата Крупник и Черниче. Хубавото време доведе стотици жители и приятели на община Симитли в местността „Беглико” за зрелището с конски сили. Традицията в симитлийско повелява на Тодоровден да се благословят конете и стопаните им, да направят празник с много игра и състезания за себе си и за публиката.

Със света литургия започна празника, отци благословиха стопаните на чифтокопитните, захраниха животните. За ритуала по благославяне на животните и стопаните, а после и в публиката за надбягванията бяха кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите - Полена, Крупник и Черниче, много гости.

В надбягванията най - бърз бе Крум Георгиев, след него останаха Иван Стойнев и Стойчо Методиев с расовите си бегачи. 6-годишният Кристиян Йорданов от село Черниче, с магарето Барут, взе специална награда. Той бе най-малкият участник. Стоян Попов от Симитли на 72 години пък беше отличен с награда най- възрастен участник. Най- атрактивен участник бе Методи Димов от Полена. За най-гиздав бе отличен конят на Методи Равначки. Атракция на състезанията както винаги беше и Марио Димитров от Черниче, който със своя Барут взе приза за най-редовен участник в кушиите.

В състезанието по теглене на товар в лека категория Стойчо Методиев от Черниче и неговият кон бяха първи, като за 37 секунди и 77 стотни преодоляха Солидни килограми фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория. В тежката категория конят на Стоян Стоянов-Берко от Симитли грабна приза за теглене на товар. След него се нареди Борислав Борисов от село Полена, а третото място също беше за кон на Берко. И тук участниците освен купи получиха фураж и жито за конете като награда.

Още за: група  магаре  Крупник Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.