Съветниците гласуваха заемът за LED осветлението на Благоевград да бъде погасен до 10 години

14 юли 2016 14:35   8 коментара   5530 прочита


Общинските съветници в Благоевград приеха предложението на общинска администрация за поемане на дългосрочен дълг за рефинансиране на съществуващо краткосрочно задължение, поето през 2015 година.

Дългът засяга изпълнение на проект „Изграждане на LED осветление на територията на община Благоевград – І-ви етап” на стойност 1 800 000 лева. Решението, което бе взето от общинските съветници предвижда заемът да бъде погасен до 10 години. Целта на рефинансирането е да бъде постигнат по-нисък лихвен процент, както и да бъде осигурено достатъчно време, в което дългът да бъде погасен с икономиите от въвеждането на LED осветлението.

„В момента удължаваме периода на погасяване, без каквито и да е било промени в параметрите. С оглед на нашите действия, имаме възможност да договорим значително по-ниска лихва, тъй като в банковия сектор лихвите бяха намалени“, обясни кметът Камбитов. По време на сесията бе пояснено, че кредитът няма такса за управление и при добро стечение на обстоятелствата, дългът може да бъде погасен и за по-кратък период от време.

По време на извънредното заседание на Общински съвет беше коментирана обществената значимост на проекта, чието изпълнение ще доведе до по-високо качество и съществено намаление на разходите. Заместник-кметът по икономика и финанси Иво Ников бе категоричен, че Община Благоевград няма да кандидатства за нов заем, а ще рефинансира съществуващия дълг за финансиране на разходи за строително-монтажни работи по проект за изграждане на LED осветление на територията на общината и ще дофинансира разходи по проекта.

С въвеждането LED осветление в община Благоевград ще бъде постигнато по-високо качество на услугата и съществено намаление на разходите. Предварителните разчети показват, че годишно, само от подмяната на осветителните тела на уличното осветление, ще се постигне икономия приблизително с 58%. Ще се намалят и загубите на светлина от неефективните осветители тип „сфера”.

Анализът на разходите показва, че очакваните годишни икономии при запазване на цената на електроенергията са около 100 000 лева годишно, като за 10 години ще се реализират икономии около 1 000 000 ,00 лева. Във връзка с поемане на дългосрочния дълг, на 13 юни 2016 година, беше проведено и обществено обсъждане.

8 коментара
14 Юли 2016 15:13 | Гражданин
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Сега ако оправите и проблема с трафопоста в квартал Баларбаши, ще повярвам че гледате и към гражданите, а не само заеми и преправяния на почти всичко изградено с наши пари.


14 Юли 2016 15:58 | Баларбаши
Оценка:
-6
 (
6
 гласа)

Гражданин написа:Гражданин

А сега към кого гледат?! Ако не се случваше това щяхме да плащаме по хиляди левове данъци, подчертавам, не стотици, а хиляди! Браво за далновидността на Камбитов, както и за екипа му, не на последно място и на съветниците! Не всички, но повечето са трезво мислещи и осъзнати. Ако не се смени някое изчекнато правителство да спъва плановете, всичкко си е както трябва. Най-накрая някой да вземе и да работи в тази община!


14 Юли 2016 18:47 | до Баларбаши
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Къде видяхте в моя коментар да се съмнявам в компетентността и далновидността на г-н Камбитов или сте някой близък до власт имащите и не вие приятно да чувате укори. Искате да ми кажете че от икономиите на кмета се е дигнал жизнения стандарт на благоевградчани ли? Нали не си мислите че от икономиите от електричеството, кредита сам ще се изплати или ако си го мислите съжалявам за вас. Защо след като се мисли далновидно се преправят почти всичко изградено (ще ви дам пример кръговото кръстовище на булеварда) не можа ли да се разшири още докато се изграждаше защото е конфликтно място?
След като не се защитават правата на хората и за услугите за които са платили гражданите имат право да коментират и да искат решения от управляващите в града.


14 Юли 2016 20:03 | 123 за горните
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Не спорете. Не е нужно да се карате.
КЕНЕДИ живее там, а Камбата толкова пари му прибра, та ще построи несамо трофопост ами и АЕЦ с няколко спомагателни ВЕЦ-а.


14 Юли 2016 20:08 | ТОМИ КАРАКОСТОВ
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Яко, Па простите благоевградчани да връщат кредита! Нема втори "гении" като идиота Камбата.
Как пък на избори се Най-голямият олигофрен избираме?


14 Юли 2016 20:24 | до последния коментиращ
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Освен да вземеш да се кандидатираш ти следващия път, ама от написаното, човек може да съди за умствения капацитет, та поне агитирай жена си по някакъв начин да гласува за теб, ще спечелиш своите 5 минути слава, поне вкъщи. хайде стискам палци


14 Юли 2016 20:47 | Елезов
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

до последния коментиращ написа:до последния коментиращ

Ще го направя! Сега си взимам парички доволно за стойката "Г" в Общинският съвет.


14 Юли 2016 20:57 | Благоевград
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Как гласуваха?
Мишковица с циците, Радо с патронче домашарка, Урдьо с гъза си, Елезов с двете ръце, Васев със среден пръст, Кире с телефона, Бакардито със сламка, Миладина с огледалце, Руменчо с въдичка,...
Абе всички виждат нова далавера! Олигарха я е измислил...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар