Ќовините на югозападна Ѕългари€
ƒомашен мехлем разрушава шиповете  
   –егистрац舫абравена парола

—тотици се мол€т за здраве в благоевградската черква!  ръстов ден е!


14 септември 2018 10:32   2975 прочитаЌа  ръстовден хил€ди се стекоха в благоевградската черква, за да се помол€т за здраве и благоденствие. ћир€ните запалиха свещ, записаха името си за здраве и оставиха като дар кой, каквото има в името на църквата.

—ветата православна църква извършва поклонение на  ръста √осподен четири пъти в годината - на третата недел€ от ¬елики€ пост, наречена  ръстопоклонна, на ¬елики петък, на 1 август и на 14 септември.

ѕо древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръс€т с кръст по домовете за благословение. —поред църковното предание света ≈лена - майката на император  онстантин ¬елики, се счита за ревностна христи€нка. “€ се отправ€ към светите места в ѕалестина, за да потърси гроба √осподен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на христи€ните. ”сили€та ѝ се увенчават с успех. Ќамерени са пещерата на гроба, както и три кръста.  ой от трите е ’ристови€т кръст се разбира, когато чрез докосване с един от т€х е възкресен наскоро починал човек.

„астица от този животвор€щ кръст ≈лена изпраща на сина си в  онстантинопол, а сами€т кръст е положен в главната …ерусалимска църква. —лед време над пещерата на √роба √осподен постро€ват храм, който съществува и до днес. “ой е осветен тържествено на 14 септември 335 г. Ќа този ден се събират хил€ди поклонници. «а да могат всички да вид€т —вети€ кръст, епископът го повдига, или го "въздвижва", над главите на присъстващите. ќт това "въздвижение" получава своето име и празникът.

ѕо традици€ на  ръстовден се спазва строг пост. Ќародни€т празник е свързан с кра€ на летни€ и с началото на есенни€ селскостопански сезон. ќт  ръстовден или от —имеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. Ќа  ръстовден се "освет€ва" семето за посев. ¬ н€кои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

»мен ден днес празнуват  ръстьо,  ръстина,  ръстил,  ръстила,  ръстилена,  ръстена,  ръстан,  ръстана.

—. ѕетров

ќще за:  ръстовден  черква  здраве  благоденствие ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.