–егистрац舫абравена парола

—тартира втори€т етап на Ќационалната јЌ“»—ѕ»Ќ кампани€. Ѕлагоевградчани се изследват безплатно в мобилна лаборатори€


14 февруари 2019 13:35   3059 прочита»стинско оживление в центъра на Ѕлагоевград днес. Ќа 14 февруари, в ден€ на любовта и виното, традиционно стартира втори€т етап на Ќационалната јЌ“»—ѕ»Ќ кампани€.

—во€ ’»¬ статус благоевградчани могат да узна€т в мобилна лаборатори€, разположена в центъра на града - пред мол Ћарго. »зследването е напълно анонимно и отнема н€колко минути. ƒоброволци от младежки€ парламент в Ѕлагоевград също се включиха в инициативата на –«» и раздават презервативи с цел превенци€ на болестите, предавани по полов път.

јЌ“»—ѕ»Ќ кампани€та се реализира в рамките на Ќационалната програма за превенци€ и контрол на ’»¬ и —ѕ»Ќ на ћинистерството на здравеопазването, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведени€, читалища, социални институции и медии.

“€ се провежда вс€ка година в общо 4 етапа и стартира традиционно на 1 декември. ¬тори€т етап е на 14 февруари, а в третата недел€ на месец май (в ден€ на съпричастност със засегнатите от ’»¬/—ѕ»Ќ) се реализира трети пореден етап. „етвърти€т финален етап е л€тната јЌ“»—ѕ»Ќ кампани€.

ѕартньорите на министерството на здравеопазването ще участват в повече от 150 јЌ“»—ѕ»Ќ инициативи, които съчетават изработване на любовни послани€, съчетани с информаци€ за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ’»¬. » през тази година са планирани здравни презентации и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, както и обучени€ за превенци€ на ’»¬ и сексуално предавани инфекции. ћедицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекци€та с бърз тест в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ’»¬ ( јЅ »—) в –«» и на терен.

ѕрез 2018 г. над 324 000 лица са узнали сво€ ’»¬-статус.

ѕо данни на „Ќационалната програма за превенци€ и контрол на ’»¬/—ѕ»Ќ” към ћинистерството на здравеопазването от началото на годината до 08 февруари 2019 г. са открити нови 24 ’»¬–серопозитивни лица, с което носителите на ’»¬ в страната официално са 3050 лица.

» през миналата година се запазва тенденци€та бро€т на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-гол€м от бро€ на жените.

ѕриблизително 90% от новорегистрираните с ’»¬–инфекци€ в Ѕългари€ през 2018 година са инфектирани по сексуален път.

√. √еоргиев

ќще за: етап  ден  кампани€ ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.