Новините на югозападна България
Уникален скандал в чалгата! Емилия за Коко Динев: Някакъв мухльо ме предал!  
   РегистрацияЗабравена парола

Споразумение за опазване на планински маршрути подписаха ЮЗДП и туристически сдружения


21 май 2019 09:20  2 коментара   2706 прочитаЮгозападното държавно предприятие, Българският планинарски съюз (БПС) и Българската колоездачна лига (БКЛ) обединяват усилия за опазването и въвеждането на правила при ползването на туристическите маршрути в горите, стопанисвани от ЮЗДП. В подписаното Споразумение за сътрудничество се предвиждат съвместни дейности за поддръжка и ползване на пешеходни маршрути и трасета за планинско колоездене. При опазването на любимите на планинарите горски пътеки и маршрути, в съседство с които се извършва регламентиран дърводобив, ще се прилагат мерки за недопускане на повреди по трасетата и запазване на дърветата покрай тях. Най-посещаваните маршрути ще бъдат отразени в горскостопанските карти, достъпни на https://gori.uzdp.bg/

„Документът е голяма крачка за постигане на баланс между рекреационните и стопанските функции на горите”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. За популяризиране на природосъобразни форми на туризъм, като пешеходен и велотуризъм, ще се организират съвместни инициативи и спортни мероприятия в държавните горски територии в обхвата на ЮЗДП. Първа стъпка е почистването на пътеката от Владая до с. Кладница, като част от традиционната обиколка на Витоша 100 км, която ще се проведе на 15-16 юни т.г.

„Това споразумение е един тест към всички нас, който ще покаже можем ли да работим заедно в името на една обща кауза. То е основа, която може да заработи на територията на цялата страна, ако останалите държавни горски предприятия пожелаят да се включат”, посочва председателят на Българския планинарски съюз Димо Колев.

Още за: ЮЗДП  споразумение  маршрути Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


2 коментара

21 май 2019 10:13 | Славина
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Елате по Беласица, след даунхила наскоро по цветница от клуб Виво да видите как са изчистили лентите ! Лапетата, малки келеши с фб в ръка, дърпали, опинали насекъде има парчета и по дърветата от ленти и други говна. Ама малкия спускач не гледа природа, иска си неговото, пошлото !!! На един му направихме забележка, а помочкото само избуча едно ... "УУ а Ве "


21 май 2019 16:10 | Човек
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тия са се тревари и пуфкачи не колоездачи не ги бъркайте
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.