Новините на югозападна България
Тайната на една отвара, която прави чудеса с тялото ви   
   РегистрацияЗабравена парола

След проверка: Върховна прокуратура откри нарушения в работата на общинските съвети в Благоевград, Банско, Сандански и Кюстендил


7 декември 2017 12:26  1 коментар   4344 прочитаВърховната административна прокуратура извършва поредна проверка по реда на надзора за законност на Правилниците за организацията и дейността на общинските съвети в страната. Към момента са установени 157 Правилника, съдържащи тестове, противоречащи на Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, Закона за публичните финанси /ЗПФ/ и Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ЗПУКИ/. Описаните нарушения са открити в правилниците на Столичен общински съвет, Общинските съвети в общините Варна, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали, Свиленград, Девин, Севлиево, Банско, Сандански, Димитровград, Ихтиман, Раднево и др.

В хода на проверката са констатирани следните нарушения:

- наред със законовите правомощия на председателя на общинския съвет, е предвидено председателят да упражнява и контрол върху изразходване на средствата, предвидени за издръжка на общинския съвет. Тази компетентност обаче е възложена на кмета на общината.

- предоставена е възможност на председателя на общинския съвет да сключва договори с цел подпомагане работата на съвета. Това противоречи на закона, според който единствено кметът е органът, задължен да изпълнява решенията на общинския съвет и да осигурява организационно-техническото му обслужване.

- от общинските съвети е „присвоено“ правомощие за вземане на решение за наличие или липса на конфликт на интереси по отношение кметовете, заместник кметовете на общини и райони и общинските съветници. Стореното е в несъответствие с чл. 22а, ал. 1 ЗПУКИ, според който конфликтът на интереси се разкрива единствено от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

- установени са случаи на определяне на възнаграждението на председателя на ОбС в размер, по-голям от законоустановения-надхвърлящ 90 на сто от възнаграждението на кмета.

- в някои правилници общинските съвети определят противоречащ на ЗМСМА срок за отмяна на актовете на кмета.

- от общинските съвети се въвеждат правила за кворум и мнозинство в нарушение със законоустановените.

- предвиждат се възможности за предсрочно прекратяване пълномощията на председателя или на заместник - председателя на съвета на основания, непосочени в ЗМСМА;

- вменяват се задължения за кмета, във връзка с осъществяваната от него изпълнително-разпоредителна дейност, в противоречие със закона.

За установените нарушения към момента са подадени 20 протести до административните съдилища.

Проверката на ВАП продължава.

Мария Костадинова

Още за: проверка  прокуратура  нарушения Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


1 коментар

7 декември 2017 18:28 | 1616
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Е, и ще последва ли нещо от това откритие?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.