Новините на югозападна България
Завръщането! Женствени обувки с котешки ток хит на 2018   
   РегистрацияЗабравена парола

Скромният и малко известен каменоделец Г. Танев: Аз съм авторът на паметника на цар Самуил, мястото му е в Петрич, а не в Кресна


11 ноември 2009 00:16  4 коментара   29691 прочита

Г. Танев
Г. Танев


Г. Танев

Идеята за творбата била на майор Вригазов, генералите Л. Петров и Ц. Доленски лично покровителствали работата на редовия войник, военният министър Веселин Близнаков отказал на депутата Б. Ячев да го дари на южния град


45-годишният каменоделец Георги Танев от Петрич е авторът на паметника на цар Самуил пред входа на бившето военно поделение в Кресна, името му е на долната страна на паметника, съобщи вчера общинският съветник от ВМРО в южния град Славчо Чакалов. Настоящият военен министър Николай Младенов, както съобщи “Срума”, подари скулптурната композиция на община Кресна.

Ексдепутатът от ВМРО Борис Ячев изпрати писмено искане до бившия военен министър Веселин Близнаков паметникът на цар Самуил да бъде подарен на Петрич, тъй като градът е кръвно свързан с името на владетеля и мястото му е в южния град. В искането на Ячев бе посочено, че паметникът ще бъде монтиран в центъра на града. От министър Близнаков обаче бе получен неясен отговор, след което настъпи мълчание, а сега разбираме от “Струма”, че е подарен на Кресна, коментира Славчо Чакалов.

Никой не е уведомил автора Георги Танев и не го е потърсил при подаряването на паметника. Пред репортер на вестника Танев разказа: През 1983-1985 година бях войник в Кресна. Заместинк- командирът по политическата част, тогава майор Вригазов, разбрал, че съм завършил каменоделския техникум в село Кунино, Врачанско. Тогава имаше идея полкът в Кресна да се кръсти Самуилов полк. Дойде при мен Вригазов да ме пита дали мога да направя паметник на българския цар. Казах му, че мога. Идеята беше на Вригазов и той много се гордееше с паметника. Генерал Цанко Доленски беше тогава командир на Кресненския полк, а генерал Любен Петров, който после беше и депутат, беше командир на дивизията. Избрах каменен блок от кариерите и работих по паметника една година. Докато работех, Вригазов водеше да видят как върви работата и генерал Петров, и Доленски, и други хора. Завърших паметника, докато бях войник.

За него ме наградиха със стенен часовник в казармата. После това им се видя малко и през 1986 година, след като се уволних, ме наградиха с телевизор “Юност” от името на щаба на армията. Вече си бях в Петрич, обадиха ми се по телефона да отида в съвета с вратовръзка, но аз отидох с дънки. С “Волга” и “Мерцедес” дойдоха генералите Любен Петров и Захариев, там беше и първият секретар на градския комитет на БКП в Петрич Йордан Рибнишки. Слязоха всички служители от съвета да присъстват на награждаването ми с телевизора. Той е с надпис върху плочка. Заради паметника ме поканиха да работя в студиото на военните художници. От военния театър в София идваха да гледат паметника. Но аз съм скромен и световно неизвестен. Не съм претендирал за авторските права върху паметника, защото мислех, че е собственост на военните.

Цял живот съм каменоделец, през пролетта на 1986 година започнах работа в цветарника в Петрич. Там работих 10 години, правил съм чешми по градските градини, чешмата на кооперативния пазар в Петрич е мое дело. Паметникът на будителите над кметството в Петрич, паметната плоча до паметника на загиналите на площад “Македония”, бялата мечка на чешмата в квартал “Дълбошница”, паметникът на полковник Дрангов в село Дрангово също са моя работа. Сега правя паметници в петричките гробища. В града не знаят как да ме използват, аз мога да направя много неща.

Исках паметникът на Цар Самуил да бъде пренесен от Кресна в Петрич. Разговарях за това с кмета Вельо Илиев и с депутата Борис Ячев. Паметникът можеше да бъде монтиран пред стадион “Цар Самуил”, в жк “Цар Самуил”, в градинката пред болницата на улица “Рокфелер” или на друго място. Сега, ако са решили да е на Кресна, нека поне да го сложат на видно място, до главния път, защото там, където се намира, не се вижда.

Върху направената от мен крепост до паметника на Самуил имаше и щит от бакър, сега е изчезнал. Върху поставката на паметника съм изписал името си Г. Танев. На постамента на паметника е изобразена картата на Самуилова България.

Получих информация, че съветници в Кресна твърдели, че на автора на паметника са му платени пари и вече не е негов. Няма нищо такова, никой не ме е търсил или питал за паметника. Ако партиите в Петрич или общината не направят нищо паметникът да дойде в нашия град, аз нямам средствата, необходими за тези процедури. За идеята паметникът да дойде в Петрич съм разговарял и с шефа на градския исторически музей Сотир Иванов, заключи талантливият, но скромен и все още непризнат каменоделец от Петрич Георги Танев.

Наскоро той предложи голям символичен ключ на Петрич, изработен от два вида камък, на кметството. Оттам обаче му отказали. Стълбищните площадки на къщата на каменоделеца под стадиона в южния град са украсени с негови скулптури на коне.

Още за: Г. Танев  паметник  цар Самуил Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


4 коментара

11 ноември 2009 08:36 | кресненец
Оценка:
3
 (
19
 гласа)

най-нормално е паметника да остане в Кресна. Да, изработен е от Георги Танев, но той го е изработил не за негови лични нужди, а за нуждите на тогавашното поделение, и след като самото поделение е било на територията на Кресна, то е нормално оставането му в Кресна.


11 ноември 2009 10:26 | аз
Оценка:
-2
 (
18
 гласа)

Този Георги Танев хвали ли се или се оплаква?


11 ноември 2009 11:41 | петрич
Оценка:
3
 (
27
 гласа)

Къде сте петрички депутати и петрички кметове?!? Да видите и да се засрамите!!!!!!!!!!!!!!
Толкова време не можахте, или не искате, ништо да направите да поставите паметника в Петрич - там, където му е мястото!!! Вместо това сте поставили 2 паметника на 30 метра един от друг на "СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИЯ" Новко ли беше, Кольо ли беше, Антон ли беше ПОПОВ. Ако сте истински кмет-демократ и депутат "Демократ" ще отидете при министъра и с подкрепата на цялото население на Петричка Община ще сложите паметника в Петрич!!!


11 ноември 2009 22:05 | Гегалия
Оценка:
-4
 (
20
 гласа)

Не барайте паметнико на АНТОН ПОПОВ.Он не е от камин,джелезен е,като фред комуноидите.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.