Скандалът се разраства! Поискаха от Б. Борисов да "Спаси Рупите"! Изпратиха му спешно Отворено писмо срещу намеренията на бизнесмена В. Парапунов да застрои светото място

09 август 2018 12:14   47 коментара   26726 прочита


Преди броени дни гражданска инициатива "Спаси Рупите" изпрати отворено писмо до Министър председателя Бойко Борисов относно казуса със инвестиционното намерение на фирмата на бизнесмена Валентин Парапунов да строй къщи за гости и спа комплекс на територията на Рупите. Ето какво сочат те в отвореното писмо:

ДО
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Представители на гражданска инициатива „Спаси Рупите”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Една от първите Ви заповеди след спечелването на изборите за кмет на гр. София през 2007 г., бе категоричната забрана да се издават заповеди за стоителство в обхвата на зелени площи – независимо от това дали са включени официално в градоустройствения план на града или не. Тогава мнозина строителни предприемачи протестираха, но гражданите на София Ви бяха благодарни за възможността да съхранят своите паркове и квартални градинки от лавината бетон, изсипваща се върху тях.

Принципната Ви позиция за опазването на природата и културно – историческото наследство е факт и впоследствие във всички Ваши действия като отговорен ръководител в държавата ни.

Обръщаме се към Вас като Инициатива подкрепяна от 37 000 човека от цялата страна с надеждата, че ще чуете нашата болка за подготвяното съсипване на местността Рупите, където се намира комплекса на пророчицата Ванга, лечебните минерални извори, природна забележителност Кожуха в това число и кратера на вулкана, защитени природни територии и разкрития античен град Хераклея Синтика. Съвкупността от всички тези дадености създава неповторимата уникалност на местността. Хиляди туристи биват привличани от девствения и непокътнат вид на Рупите. Баба Ванга продължава да присъства със енергия си и отпечатъка който е оставила върху множество хора. Стотици местни ежедневно ползват благодата на минералните гьолове – непринудено и свободно. Какво повече е необходимо за развитието на адекватния туризъм освен привличането на посетители?

Къде на шега, къде наистина се казва, че Петрич е своеобразна държава в държавата и, че дори цар Фердинанд завършвал указите си с думите - "Отнася се за цялото царство и Петричка околия", за да подскаже на петричани, че разпоредбите важат и за тях.

Съвсем не на шега обаче днес твърдим, че в настоящия момент българските закони, касаещи проектиране, устройство на територията, разрешаване на строителството и свободата на инвеститорите и бизнеса законно да осъществяват идеите си, не важат за община Петрич. Като на първо място визираме главния архитект на общината.

При започнали изкопни работи в местността Рупите – директно в кратера на вулкана, в непосредствена близост до минералните извори и естествените гьолове, направени от фирма "СИ 5 ТРЕЙД" ЕООД, започнаха протестни действия, които от своя страна предизвикаха кмета на общината да наложи строителна забрана. Това потуши общественото мнение и недоволство, но притеснението ни остава, защото фирмата – инвеститор има одобрен застроителен план и издадени строителни разрешения за 10 триетажни къщи за гости и СПА комплекс и по самонадеяните изявления на нейните собственици – могат да започнат да строят във всеки един момент. Нещо повече – дори си позволяват заплахи към природозащитниците дръзнали да направят проблема обществено достояние. В момента се правят застроителен план и проекти и за съседните имоти, също собственост на тази фирма.

Подробностите по издадените документи са ясни за обикновенните граждани, които могат да видят публикуваните данни за строителните разрешения и заповедта за одобряване на застроителния план в сайта на общината.

Защо обаче тези неща останаха скрити за институциите извършили формалните проверки на издадените строителни разрешения – регионална екологичната инспекция и ДНСК?

При запитване в РДНСК – Благоевград ни отговориха, че се касае за комплексен проект, при който се одобряват заедно плана за застрояване и отделните проекти на къщите за гости. Те в такива случаи не проверявали дали проектите за къщите за гости и СПА - комплекса съответстват на одобрения застроителен план. Необяснимо за нас е нежеланието на тези хора да извършат просто математическо действие – да съберат застроените площи на разрешеното строителство и да ги съпоставят с показателите, които трябва да се спазят по застроителния план.

И като добавим, че към основното разрешено застрояване би трябвало да има и допълващо – тротоари, паркинги, пречиствателни съоръжения и други, то коефициента на интензивност става още по-висок.

И без дори да споменаваме завишения капацитет и посетители и неспазването на предписанията дадени от РИОСВ – Благоевград.

Или накратко – бетон, бетон и пак бетон.

Всички обстоятелства по случая с конкретното инвестиционно намерение са изложени в уведомление до окръжна прокуратура Благоевград.

За нас като представители на обикновения гражданин на РБ, е недопустимо застрояване в полите на природна забележителност от световен характер – м. Рупите. Прокарването на всякакъв вид инфраструктура през кратера на вулкана ще нанесе необратими щети върху уникалния вид на местото а от там и върху бъдещо устойчиво развитие на туризма – което е свързано със стратегията за развити на общината.

Не без причина баба Ванга е оставила посланието на хората с което да направят избора си. А То е : „ Водата, която е на Рупите, е много целебна. […] Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ровят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода! ”.

Можем ли да поемем тази отговорност към децата си?

И благодарение на действията на главния архитект Владимир Митрев, който по хвалбите на собствениците на фирмата инвеститор - лично е организирал проектирането на тези обекти, участвал е в процеса и е получил възнаграждение за това.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Забраната за строителство е временна мярка, нека още на този етап да се направят необходимите проверки по издадените строителни разрешения и одобрения застроителен план, но не формално и с оправдание, че към момента се изготвя общ устройствен план.

Молим ви за спирането на Инвестициония проект и трайна забрана за строителство в кратера на вулкана в м. Рупите.

Не позволявайте алчността, корупцията и безхаберието да съсипят това свято място!

Бихме искали поставения казус да остане чист от политически пристрастия и интереси. "-сочат те.

Припомняме, че бизнесменът Парапунов има инвестиционно намерение в местността, за което писахме многократно, но то бе спряно, заради вълната от недоволство в района.

Ани Георгиева

47 коментара
09 Август 2018 12:22 | МУТО
Оценка:
14
 (
24
 гласа)

Колко спаси "Скаптопара", дано не спаси и така Рупите€


09 Август 2018 12:33 | Дисти
Оценка:
20
 (
26
 гласа)

Не е виновен Борисов, има едни симпатяги - Кмет и Архитект.. тях питайте


09 Август 2018 12:49 | Пеьо
Оценка:
-6
 (
24
 гласа)

Супер .
Ако в Рупите не се направи нищо за сандански е по добре - туристите ще са при нас !!


09 Август 2018 12:56 | коко
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

парапунов всички го знаем какъв е ама покрай него разбрахме какви са и онези нещастници в белата сграда.... бръчи хвани си владо под ръчичка и джом от общината


09 Август 2018 13:07 | Сашо
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

И Велин Георгиев на Оранжерийте е купил теран на рупите . И той ще строи.


09 Август 2018 13:34 | Тошо
Оценка:
-14
 (
26
 гласа)

Някой сериозно е заинтересован на Рупите да си остане - ПУЩИНАК !!!
Сигурно това да хотелиерите в Сандански и наоколо .
Но Петричани не са глупави !!!
Рупите си е наше место и туризма трябва да се развие, а не само да гледаме туристите как бегат в Сандански


09 Август 2018 13:37 | bobi
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

спасете държавата, спасете държавата, ама кой ?????няма кой


09 Август 2018 13:47 | Бесепар
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Щом е тяхна земята да строят. Градинките по центъра как ги застроиха, ама тогава ядохте кебапчета и мълчахте.


09 Август 2018 13:58 | тцтцтц
Оценка:
23
 (
27
 гласа)

1. Застрояването на Рупите по никакъв начин няма да спомогне за петричкия туризъм. Туристите, които ще посещават комплекса няма да стъпнат в града.
2. Рупите е природна даденост и всички ние трябва да имаме достъп до лечебната вода. При застрояване това удоволствие ще ни струва 200 лева.
3. Развиването на туризма не трябва да бъде алиби за нарушаването на закона.
4... Наздраве, Кмете!


09 Август 2018 14:07 | ХЕЛП
Оценка:
28
 (
28
 гласа)

Докъде се докарахме ... За всичко Човека-Слънце да си каже тежката дума . БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ..


09 Август 2018 14:29 | bobi
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

ама то работата стана като при татово време, за всичко един човек пак се пита цтцтцтцтцт


09 Август 2018 15:21 | Георги
Оценка:
-13
 (
29
 гласа)

Каква е тази група СПАСИ РУПИТЕ не разбрахме ???
От какво да ги спаси ??
Та там няма нищо !!!
Само може да стане по хубаво !!
Много злобен народ има !!
Като си е негово мястото кой може да со спре ??
Нека си строй човека !!


09 Август 2018 15:21 | Жител на Рупите
Оценка:
-2
 (
22
 гласа)

Къде са тия зелени бе струма така си пишете платени статий защо никой не дойде да пита нас жителите на Рупите защото сме твърдо за да се облагороди района. И даржим общественото обсъждане да бъде в Рупите да ги видим зелените и протестарите 37000 души вкарахте сульо и пульо в тая група без да знаят и лъжете хората че сте много даже и премиера 10 зелени мишки сте


09 Август 2018 15:37 | Петрич Ромия
Оценка:
-4
 (
20
 гласа)

Да се строи, кой иска да строи това са нови работни места .Не сме цъфнали много, а зелените са измамници видяхме ги тея рекетьори.


09 Август 2018 15:38 | Велко
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

Много филми гледате, как Борисов ще спре законен проект ? И храма на Ванга не го искаха но се построи. Пък и да дадем още хляб на Сандански


09 Август 2018 15:45 | Георги
Оценка:
-8
 (
18
 гласа)

Лично от Парапунов знам, че са му искали пари за да спрат но той им е отказал, даже ги е хванал за якичките и ги е изхварлишл !! !!
Браво на Парапунов, не трябва да си отказва !


09 Август 2018 15:50 | Илия
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

КОЙ ГОВОРИ ЧЕ В САНДАНСКИ ИМА ТОРИЗАМ ПЕЧЕЛБАРИ СКАПЧИИ ЗЛОБАРИ ЕДИН ФАСУЛ ЗАВКЪЩИ ОТ 0'25 ГРАМА 2'00ЛВ ПУСНАТ ЛИ МАГЕСТРАЛАТА ЕДИН ДА НЕ СТЪПИ


09 Август 2018 16:19 | До Георги
Оценка:
15
 (
19
 гласа)

Следващия път като видиш "лично" г-н Парапунов МУ НАПОМНИ ПЪРВО ДА ВЪРНЕ 960 000 ЛЕВА КОИТО ДЪЛЖИ НА НАП, ПОСЛЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ЖЕРТВА!


09 Август 2018 16:27 | bobi
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

оно па у петрич един туризъм, ум да ти зайде, шо ки видат тия хора като дойдат, два фонтана и три кръгови, язе имам идея за развиването на един друг туризъм ама нема да стане :) сите ки са доволни ама я не става


09 Август 2018 17:31 | maistor
Оценка:
-3
 (
11
 гласа)

НЕКОЙ ДА СЕ СЕТИ ЭА НЕЩО УБАВО В ПЕТРИЧ И ВЕДНАГА МУ СЛАГАТ СОПКА,


09 Август 2018 17:48 | )(
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Сопка? Да земете да се гръменте.. И тия идиоти - санданчани, къде са 30 години назад.. Сега ми се хвалят с кино и кръгово :))) неща, дето в Петрич ги имаме от 40 години.. Иии да не забравим - светофар.. и някви каляци, слезнали от Белтоко, ще обясняват кой град е по хубав.. колкото до Рупите, мисля, че са объркали човека.. Мисля си, че точно това правеше Б. Б. на Хераклея Синтика - оглеждаше си терена, за бъдещият бизнес план със застрояването ба Рупите.. Май всичко е „ хвърляй брашно, прай мъгла”..


09 Август 2018 18:02 | Бат Сали
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ани тази претоплена манджа я сервирай на Станоев


09 Август 2018 18:38 | ПЕШО
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

СЕЛЯКО ТЪП И ДРУГИТЕ КАТО ТЕБ ПАРАПУНОВ ПРИТЕЖАВА рес. МОРСКО ДЪНО. АКО ДЪЛЖИ ПАРИ ТВОЯ НАП ОТИ НЕ МУ ГО ЗЕМЕ СЕЛЯКО.


09 Август 2018 18:41 | За
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Направейте голям басейн и децки басейн


09 Август 2018 18:57 | До ПЕШО
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Няма да му го вземе, защото по онази стара схема "продаде" фирмата със задълженията на бай ром. Е това е бизнесмена на който се възхищавате, г-н НЕтъп НЕселяк.


09 Август 2018 20:31 | Да
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Направейте голям басейн и децки за децата . Петричани няма къде да ходят на плаж. Скапаха ни стадионо и басейно.


09 Август 2018 20:49 | Баба Ванга
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

На Рупите ще стане още по хубаво !!
Ще има върби и тополи !!
Ще идват хора от всички вери !!!
Рупите ще стане втори ЕРУСАЛИМ !!
ДО изворите ще има САНАТОРИУМ / СПА ЦИНТЪР /
Това го е предрекла и тэва ще стане !!
А ХОРАТА СА ЛОШИ И САМО ЗА ЛОЩО МИСЛЯТ !!!
Гледаш ги мили, но отвътре душата им ЧЕРНА .
Времето ще покаже кои какви мърсотий е правил и кой какво е сътворил !!


09 Август 2018 23:57 | Ццц
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Що сте взели да защитавате тая Парапунка, дето искаше да ви пикае на главите от хеликоптер? И сега сериозно да ви кажа, че Рупите са защитена територия. Така, че туризма си го правете на друго място.


10 Август 2018 06:34 | бате ви Боико
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Всяко ново нещо е винаги по-добро от старото . Сега какво има на Рупите ? Гьолове мръсотия и незаконни постройки . Това ли е екология ?


10 Август 2018 06:56 | тамерланд
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

НАЙ-ДОБРЕ СЕ ОПЛАЧЕТЕ НА АРМЕНСКИЯ ПОП ШОТО БОЙКО ЩЕВИ ДАДЕ 5 А ЩЕВИ ВЗЕМЕ 15


10 Август 2018 08:27 | bobi
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

oт българите по прости и завистливи хора няма, е за това сме на тоя хал, но простотията е водеща


10 Август 2018 09:32 | Тошо
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

Прост народ - слаба държава .
Но ние сме си виновни .
Това нещо ако беше в друга страна щеше да се направи още преди 100 години .
Радвайте се че има човек коъто иска да го направи !
А за Парапуно не се косете, ако не строи в Рупите ще построи на друго място и пак няма да могете да го стигнете


10 Август 2018 12:29 | ГЕОРГИ
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

ЧЕКАМЕ СЕКИ МОМЕНТ БАГЕРИТЕ А ВИЕ ПИШЕТЕ ДО АРМЕНСКИО ПОП ПОМАГА. СЕЛЯКО ТЪП ТОВА ЗА ПРОДАДЕНАТА ФИРМА ПАК ДО АРМЕНСКИО ПОП. ЗЕМЯТА Е ЧАСТНА И НЕМА НИЩО СЪС ЗАЩИТЕНАТА ЗОНА ПАК ДО АРМЕНСКИО ПОП. p154d


10 Август 2018 13:47 | Цветанов
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Акъл требва а не само да пишете глупости и коментаре и ПИСМА ДО БОЙКО !!!!
Парапунов е точен и никой неможе да го трепне !!
Стегнете се господа и Вие направете нещо за хората, ама реално е не само коментари и злоба . А Парапунов може да е грешил но и много е построил и много работни места е създал .

А Вие какво сте построили ??
Къщичка за птички а ??

Не го защитавам но реалността е такава !!

И на първата копка ще сме цялото ръководство


10 Август 2018 13:49 | Тимчо
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Рупите за да се спасят, трябва да се застроят


10 Август 2018 15:04 | коста
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Някакъв санданскалия беше писал, че ако не се било строяло щяло да е по - добре за Сандански. АМИ ТОГАВА ЗАЩО ИЗГОНИХТЕ ПАРАПУНОВ КОГАТО ИСКАШЕ ДА ВИ ЗАСТРОИ ПАРКА????
ЗАЩОТО ИМАТЕ КМЕТ!
ПП. Отделен въпрос е колко си от Сандански...


10 Август 2018 15:52 | Сандански
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А от каде съм бе Кафал ??


10 Август 2018 16:01 | ПЕЛЕТО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

АБЕ ТОО НЕНКОВ КЕ ДОЙДЕ ЛИ НА РУПИТЕ ?
ОТИ ИМА И ДРУГИ МЕРАКЛИЙ ДА ГО ЛЪЗГАТ ОТЗАД !
КАЖЕТЕ МУ ДА СИ ЗЕМЕ ПОВЕЧКО ГЕЛЛЧЕ


10 Август 2018 21:05 | Сандански
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

В град КЕФАЛИЯ / дебели глави -ГЛАВУЧИ/ никога няма да има туризъм .
Камо ли пък на Рупите КУРОРТ .
Така ще си умрете, боси и голи и никога няма да се развиете .
Сандански е ГРАД ДЪРЖАВА, а Петрич - ГРАД НА РАЗРУХАТА и завистта.


10 Август 2018 21:07 | Пеьо
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Така е . Прости и боси .
И много, много, много завист.


11 Август 2018 23:27 | Кмета
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

И до ПАПАТА да пишете, пак ще се строи, защото всичко е ЗАКОННО !!!
КРАЙ !!!!!


12 Август 2018 06:44 | БАУ
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ако всичко е законно защо този посерко Митрев е издал 11 разрешения за строеж


12 Август 2018 09:08 | Съветник
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Защото се плаща на общината с 30 % по скъпо, когота са повече разрешителни.
И тогава общината взима повече пари за издадените разрешения


12 Август 2018 09:46 | БАУ БАУ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ало СЪВЕТНИКО
Това обяснение може да го даде Митрев или някой по малумен и от него
въпреки, че трудно ще се намери, но явно има
А може би разрешенията са толкова много за да падне обекта под 10 декара
и да не се прави ОВОС, който според Митрев е под шапката на Басейнова дирекция


12 Август 2018 09:55 | ХА ХА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ТОА СЪВЕТНИК МЕ УТЕПА
ПАРАПУНО Е ТОЛКО СТИСНАТ ЧЕ НЕМА ДА ДАДЕ ПАРИ НАПРАЗНО
НАЙ ВЕРОЯТНО НЕМА ПАРИ И КЕ СТРОИ ПОЕТАПНО
МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ДА "ПОДАРИ" НЕКОЯ КЪЩА Я ЗА КМЕТО Я ЗА АРХИТЕКТО


12 Август 2018 20:02 | Атушка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И какво като се направи ОВОС ???
КАКВО ТОЛКО СТРАШНО ИМА ???
Данеби там да има редки ДИНОЗАВРИ ???
Толкова сте ТЪПИ И ПРОСТИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ !!
Злобата и омразата е водеща при вас !!
Защо да е Парапенов а да не сам АЗ ??
Всички така си мислят !!
АМИ ЗАЩОТО НЯМАТЕ АКЪЛ БЕ ТАПАНАРИ !!
ЩО НЕ СЕ БРЪКНЕТЕ И ДА КУПИТЕ И ВИЕ ТЕРЕН НА РУПИТЕ ???
И ДА НАПРАВИТЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ ДОКУМЕНТАЦИЯ, КОЯТО ГЛАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ВИ Я ПОБЕРЕ ???
И ПОСЛЕ И АЗ ДА ВИ ПИТАМ ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО ??
АМИ ЗАЩОТО СТЕ ТЪПИ И ПРОСТИ !!!
ЗАТОВА !!!!


12 Август 2018 20:13 | Софиянец
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Само си дрънкате глупости .
Парапунов е на светлинни години пред Вас .
Не познавате човека и коментирате .
Баба Ванга му е предсказала за строежа на Рупите още преди 30 години, когато женаму е била при нея .тя я е извикала от тълпата и и е казала - да каже на Парапунов че къщите до изворите ще ги построи,
Това е истината .
Ще видите че къщите ще се построят, а вие си пишете до който си искате .
Парапунов никой не може да то трепне .
Пожелавам ви приятно писане.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар