Новините на югозападна България
Бившият на Гала се къпе в милиони, а водещата издържа Стефан  
   РегистрацияЗабравена парола

Само пред Struma.com: Почетният консул на Р Казахстан Митко Солаков: Студентите от Казахстан остават да работят и живеят в прекрасния Благоевград


23 март 2019 10:54  5 коментара   5268 прочитаС изненади за жители и гости на Благоевград премина отбелязването на Пролетния празник на Република Казахстан - Науръз. Ден, след като мина напрежението по организиране на събитието, посрещане на важни гости като Н. Пр. Темиртай Избастин, Иван Димитров, директор на Дирекция “Протокол“ към президентството на РБ, пред репортер на Struma com сподели значението на празника и разбира се значението на почетното консулство Митко Солаков.

Struma.com: Какво е значението на празника?

Г-н Солаков: Науръз е един красив пролетен празник, който в Казахстан отбелязват на 21, 22 и 23-ти март. Това е празник на пролетното съживяване в Казахстан. По източния календар Науръз - началото на Новата година, съвпада с деня на пролетното равноденствие. За Казахстан този ден е символ на пролетното подновяване, зараждането на живота, триумфа на любовта, плодородието и приятелството. След дългата зима, с идването на пролетта, се отбелязва празникът на зараждането на живота.

Съвременното казахско наименование на Новата година – Науръз, идва от персийския език: нау – нов, руз – ден.

Struma.com: Какво е характерно за самия празник?

Г-н Солаков: При настъпването на празника, казахстанци се обличат в специални носии, ходят си на гости и си разменят пожелания за идващата година. Характерни са фестивалните украси, юртите, придружени със забави, яздене на коне и други развлечения. Днес, казахстанци посрещат Науръз на улиците, в парковете, на площади и стадиони. Ето защо, всяка година ние празнуваме на открито с богата танцово-музикална програма и каним всички граждани и гости на Благоевград да празнуваме заедно.

Struma.com: От колко години съществува Почетното консулство на Република Казахстан в Благоевград? Какво се случи през този период от време?

Г-н Солаков: Почетното консулство на Република Казахстан в Благоевград бе открито на 10 ноември 2014г. От тогава, до днес, се случиха много неща, показателни за това, че двустранните отношения между България и Казахстан прераснаха в едно добро приятелство. Бяха извършени редица срещи и двустранни посещения, с цел укрепване на отношенията, както и потвърждаващи съвместните стремежи, в интересите двата народа.

Срещи в духа на взаимното разбиране и солидарност, в икономическата, културната, образователната и други области, представляващи взаимен интерес за общото благо. През месец юни 2016г., например, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на гр. Уралск (Казахстан) г-н Нариман Турегалиев подписаха Меморандум за сътрудничество. Това се случи на официална церемония, за която в Благоевград пристигна официална делегация от Казахстан.

Struma.com: Има ли интерес и от български студенти, от граждани на Благоевград, към културата и възможностите на Казахстан?

Г-н Солаков: Има да. Често ни посещават хора, проявяващи интерес към туризма в Казахстан, към образователната система и възможности за обучение там. Провели сме много срещи с представители на бизнеса, относно проучване на възможностите за бизнес в Казахстан.

Struma.com: Има ли статистика колко студенти сте посрещнали от откриването на Почетно консулство в Благоевград и какво показва тя?

Г-н Солаков: Броят на Студентите в Американски Университет тук, в Благоевград, е различен всеки семестър. Слава Богу няма тенденция да намаляват през последните пет години, а напротив. Средно са по 30 студенти на семестър. Говорейки за статистика и тенденции, бих искал да спомена нещо много любопитно – всяка година има студенти, които завършват университет в Благоевград и остават да работят в Благоевград. Т. е. те избират да се реализират тук в България, което означава, че се чувстват добре, че са почувствали Благоевград като свой дом.

Struma.com: Предстоят ли други събития в Благоевград?

Г-н Солаков: От началото на тази година, отбелязването на НАУРЪЗ е второто по-голямо събитие. През месец февруари, в Американски университет, се проведе ежегодния Международен фестивал, в който подкрепихме студентите от Казахстан при тяхното представяне. Разбира се, до края на годината ще бъдат организирани още мероприятия тук в Благоевград, както и в останалите градове на Консулския окръг, като обещаваме вие първи да разберете!

Struma.com: Пожелайте нещо на читателите на Struma.com…

Г-н Солаков: Пожелавам им преди всичко здраве! Да бъдат любопитни, отворени към света и един ден да посетят и Казахстан!

Ц. Иванова

Още за: Митко Солаков  празник  гости Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


5 коментара

23 март 2019 11:02 | Опаа
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Ей комунисти, прочетохте ли горното бе?
Е тука Верно кмето и ГЕРБ са виновни за това


23 март 2019 11:28 | Гражданин
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Скалата на глупостта - глупав, по глупав, най глупав, герберски трол. Каква работа има в Благоевград? Трябва да си сляп или на държавна хранилка да не видиш, че Благоевград загива.


23 март 2019 11:30 | Тони
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

НА ГЕРБЕРАСТИТЕ КАТО ИМ ПОСОЧИШ ГРЕШКИТЕ ИМ СЕ ПРИВИЖДАТ КОМУНИСТИ. РАЗБЕРЕ ГО, ВСИЧКИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ ВИ НЕНАВИЖДАТ. ВАШИЯ ГУРУ ОТ БАНКЯ СЛУЧАЙНО ДА Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП, А ДА Е БИЛ ОХРАНА НА ДРУГАРЯ ЖИВКОВ?


23 март 2019 11:32 | Фен на Пирин
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Кмета съсипа любовта на хиляди джумалии- Пирин, съсипа и града, ФАКТ.


24 март 2019 06:41 | Лиза Мишпека
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Азиатците с дръпнати очочки искат да стоят в Европа и най-лесно е през бедната България. Колете коне, че конското им липсва.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.