Ќовините на югозападна Ѕългари€
 расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол  
   –егистрац舫абравена парола

— ритуал по полагане на цвет€ Ѕлагоевград почете 133 години от —ъединението на  н€жество Ѕългари€ с »зточна –умели€


6 септември 2018 11:43  6 коментара   5173 прочита— ритуал по полагане на цвет€ Ѕлагоевград отбел€за 133 години от —ъединението на  н€жество Ѕългари€ с »зточна –умели€. –итуалът се състо€ пред паметника на ћакедоно-ќдринското опълчение, който се намира на площад „ћите ћарков“ в областни€ център.

ѕред паметника, глава сведе първо заместник- кметът по строителство и сигурност инж. ≈мили€ “унева. ѕочит отдадоха още и ƒаниела —авеклиева- депутат от 44-то Ќародно събрание, заместник- областни€т управител »ван —то€нов, председател€т на ќб—- –адослав “асков, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.

ѕо случай национални€ празник- —ъединението на Ѕългари€, Ѕиг Ѕенд Ѕлагоевград изсвириха ’имна на Ѕългари€, както и други бележити български песни. »сторически факти от делото на дедите ни и борбата за —ъединението припомниха ученици от ѕриродо- ћатематическа гимнази€ „—ергей ѕ.  орольов“.

Ќа днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено —ъединението на разделените по силата на Ѕерлински€ договор »зточна –умели€ и  н€жество Ѕългари€. ѕо силата на Ѕерлински€ договор от 1878 г. ёжна Ѕългари€, наречена по искане на английската дипломаци€ »зточна –умели€, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на ќсманската импери€. Ѕългарското население от ќбластта не се примир€ва с несправедливите решени€ на Ѕерлински€ договор и незабавно повежда борба против т€х. Ќа 6 септември 1885 година формираните в околните на ѕловдив села и градове чети да се отправ€т към областни€ център, където обграждат конака и об€в€ват —ъединението на »зточна –умели€ и  н€жество Ѕългари€.

ќще за: ритуал  цвет€  години ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


6 коментара

6 септември 2018 11:54 | в изгнание
ќценка:
8
 (
8
 гласа)

ј кмета от този град взима само за парти€та и за себе си. „естит празник!


6 септември 2018 12:14 | тръмп
ќценка:
0
 (
2
 гласа)

Ќали има и зам. - кметове. “е също тр€бва да свършат работа.


6 септември 2018 13:57 | ???
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

ј, Ўопова къде е? Ќали е много културна?


6 септември 2018 19:37 | Ѕаба
ќценка:
3
 (
3
 гласа)

» какво общо има Ѕлагоевград с обединението ? н€жество Ѕългари€ и »зточна –умели€ не включват √. ƒжума€. “ук си е било турско. 1912 г. е освобождението на този район.


6 септември 2018 19:48 | √–ј∆ƒјЌ»Ќ
ќценка:
3
 (
3
 гласа)

ј,  ”Ћ“”–≈—ј“ј Ўќѕќ¬ј  Џƒ≈ ≈


7 септември 2018 08:41 | директор
ќценка:
-1
 (
1
 гласа)

«ащо тр€бва ли ти?
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.