Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Първокурсничка от специалност "Здравни грижи" в ЮЗУ представи презентация на тема "Ролята на акушерката в превенцията на Човешки Папилома Вирус"


17 април 2019 10:38   4179 прочитаКонференцията беше открита от Деканът на факултета Стоян Везенков с думите: "Вярвайте в себе си и се концентрирайте в позитивното мислене, търсете мир за себе си и пътят към доброто здраве." Девет зали бяха необходими за да съберат участниците в научния форум, на който бяха представени научноизследователски разработки на студенти и докторанти съвместно с преподаватели от шестте катедри - "Кинезитерапия", "Спорт", "Здравни грижи", "Логопедия", Медико-социални науки" и "Анатомия и физиология".

Голям интерес предизвика презентацията по изследването, на тема "Ролята на акушерката в превенцията на Човешки Папилома Вирус", изнесена от първокурсничката Анелия Никова и д- р ас. Мариана Бачева. Всъщност Никова е единствената първокурсничка от катедра "Здравни грижи", която представи такова проучване. Самата тя признава, че е била мотивирана от д-р Бачева, която и е помогнала и в разработката.

Темата е свързана с познанията, които имат студентите, до колко те и здравните работници могат да помогнат в превенцията от заразяването с този страшен вирус, причинител на рак на шийката на матката и други тежки заболявания. Прецедент е студент да проведе такова изследване в толкова ранен курс, но отзвука в обществото се очаква да бъде голям, тъй като Никова има намерение да организира обучения на ученици, родители и студенти, с цел запознаването със смъртността от този вирус. Тя смята, че това е проблем, по който жените и мъжете не са достатъчно добре информирани.

Оказва се, че младите хора се нуждаят от помощ и подкрепа в борбата с HPV и ракът на маточната шийка като последствие. Специалистите съветват по-често прегледи, по-внимателно отношение към проблема и не на последно място, колкото по-рано се открие, толкова по-лесно се лекува.

По време на конференцията всички участници със собствени разработки по различни теми получиха сертификати за участие в 20-та конференция на Факултета "Обществено здраве, здравни грижи и спорт". Сред получилите сертификат бяха футболистите Дани Златков и Лиляна Костова, както и треньора по спортна гимнастика Александър Марков.

Още за: конференция  декан  мислене  мир  участници Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.