Прочетете това: Разтърсващо писмо на благоевградчанката Р. Костова до лекари от МБАЛ, бивши и настоящи управляващи: Бездушни крадци на души и човешки съдби - Чуйте ме!

23 юли 2018 22:03   37 коментара   49914 прочита


Баба ми цял живот е работила за тази държава, плащала е данъци за медицинско обслужване, 3 дни 74-годишна жена се гърчи от болки и няма кой да и обърне внимание! Баба ми не иска пари от Европа, иска само живот без болка..........

В групата ни във фейсбук "Благоевград Ден и Нощ" благоевградчанката Радостина К. публикува тази вечер писмо, в което описва ситуация в МБАЛ Благоевград и потресаващо тежкото положение, в което се озовала нейната 74 -годишна баба.

Потресена от отношение и бездушие Радостина описва през какво са минали близките на възрастната жена, докато чакат специалистите да си свършат работата. Гневните думи на една млада жена ни разтърсиха. Публикуваме писмото без намеса, а утре ще питаме лекарите и директора на болницата д-р О. Митев, защо разплакаха и разгневиха Радостина. Вижте писмото ѝ:

Уважаеми познати и непознати,
искам да споделя с Вас огромното си възмущение, неприязън и огорчение по отношение на цялата система, бивши и настоящи управляващи и към вас бездушните крадци на души и човешки съдби. Към всички вас, които откраднахте всичко хубаво и оставихте тази пародия, която съществува нещо като държава. Ще ви пожелая да имате съдбата на моята баба, която благодарение на вас трети ден лежи в травматологията на болницата в Благоевград.

Преди три дни на 21.07.2018г. беше приета в същата тази болница по "спешност" със счупване на тазобедрена кост. При невероятната "спешност" от страна на липсващия рентгенолог (в събота работи само на повикване), завеждащ лекар, който се вика само по спешност (няма такъв в отделението през уикенда) и анестезиолог, който въобще не работи в това отделение.

Горката ми баба започна едно неописуемо преживяване. Благодарение на всички онези, които принудихте всичките млади кадри да търсят хляба си някъде по света, милата ми баба с всичките си налични диагнози три дни лежи с болки, защото болницата не разполага с анестезиолог, за да я оперират. Пожелавам ви на вас виновниците същата съдба. Това ли е заслужила тази жена, която е дала всичко на тази държава?

Оставила е работещо поколение, цял живот си е плащала дължимите данъци и осигуровки и сега когато има нужда да се възползва от изконното си право - правото на медицинска помощ, за която ще си плати, няма кой да ѝ я окаже. Отидете вие виновниците с болно сърце, артрит, колит, язва, остеопороза, високо кръвно и разширени вени в нейното болнично легло и чакайте заедно с нея операция, която не зависи от пари или лекар, а от анестезиолог, който не е в наличност.

Всичко това е показателно, един ден, ако въобще доживея 74-те години на баба ми, каква ще се случи с мен, ако аз имам нужда да се възползвам от естественото и човешко право на помощ! Но тази трагична и болезнена съдба е благодарение на вас бивши и настоящи управляващи. Ще ви пожелая само едно да виете от болка, така както вие моята баба. Тя е човек, който не очаква субсидии от Европа и не се вълнува от това, колко магистрали се строят или какви самолети ще се купуват, тя е човек, който просто иска да живее без болка. Много ли иска? Непосилно ли е за вас "можещите и много правещите" да и подсигурите анестезиолог за да може опериращият да си свърши работата.

Обръщам се към вас, всички отговорни до сега, Моля започнете да си вършите работата, както повелява длъжността, която заемате, защото аз няма да оставя съвестта ви на спокойствие.

Всеки един, който се съмнява в истинността на трагичната история, може да я провери в травматологията на благоевградската болница.

П. С. Една страдаща внучка за милата си баба

Писмото на Радостина публикуваме без всякаква намеса.

Петя Петрова

37 коментара
23 Юли 2018 22:37 | Ivo
Оценка:
10
 (
20
 гласа)

Бражо и моята така си отиде цхака от сабота жецхерта дейурния лекар не си ждигна телефона и накрая я приеха ж неделя след 3 я прегледаха тожа са убиици и накрая след 3 дния я изписаха с подобрение да не забражяне цхе бесхе зима и нямасхе линеики откарахме я сами и накрая от йена ж спесхтното бяхме нагрубени цхе несме им казали затожа ги бият а ако са тяхни роднини е др малко им били парите пак сицхки с коли от по минимум 50 хиляди ако са толкожа кадарни да идат ж ж цхуйбина нямам думи радосно е цхе някои казжа на гласност тези несхта адмирации


23 Юли 2018 22:49 | Анелия Сапунджиева
Оценка:
28
 (
30
 гласа)

Браво Ради за хубавата статия и бързо оздравявяне на баба ти, но за жалост е така в нашата родина България)))


23 Юли 2018 22:57 | Ивайла Варенкова
Оценка:
25
 (
27
 гласа)

Така са и с децата, особено д-р. Султов, пълен нектдърник, само пари са му в устата и уж бил най-големия специалист, детски болести, а пълен нектдърник и се държи арогантно и отвратително със майките и децата. Не знам кой му е казал че може да е лекар.


23 Юли 2018 23:10 | Възмутен
Оценка:
24
 (
24
 гласа)

Аз преди 3 месеца лежах в неврологията и положението там е същото. Както си ме приеха с болка, така и си ме изписаха и ми казаха да се оправям сама и да си търся лечение в София. И в София бях, в св. Иван Рилски и там положението е същото. Свърши ли ти пътеката те изпитват и не им пука дали са ти помогнали или не. Лошото е че и младите лекари учат на това.


23 Юли 2018 23:28 | ужасена
Оценка:
20
 (
22
 гласа)

Преди 6 месеца ползвахме компетентна помощ от отделението по ортопедия с ръководител д-р Папочиев. Резултата е ужасяваш. Имахме късмет че сестра ми излезе жива от там но осакатена за цял живот.


23 Юли 2018 23:33 | Журналист
Оценка:
-18
 (
32
 гласа)

Е защо ходите в държавната болница. В частната поне обстановката е по добра и обслужването също и отношението и винаги има анестезиолог.


23 Юли 2018 23:40 | ПЕТРИЧ.
Оценка:
25
 (
33
 гласа)

ЗА ТОВА РОМИТЕ ГИ БИЯТ ТЕЗИ КОЖОДЕРИ, САМО ЗА ПАРИ МИСЛЯТ.


24 Юли 2018 00:23 | Жжж
Оценка:
-21
 (
37
 гласа)

Като не сте доволни от държавната болница отидете в частната, нали сме демокрация и имате право на избор


24 Юли 2018 01:07 | Opa
Оценка:
23
 (
27
 гласа)

Ами в частната Пулс работят същите тея лекари, но уви отношението им е мнооого по-различно. Защото там никой нема да ги търпи... А в държавната - на 1 и 15 число на месеца на банкомата има заплата!?!?


24 Юли 2018 07:21 | тамерланд
Оценка:
25
 (
31
 гласа)

ТАКА Е МИЛО ДОКАТО НАШИТЕ ПЛАТЕНИ АМЕРИКАНСКИ ШПИОНИ ТОЕСТ УПРАВЛЯНАЩИ СЕ ПРАВЯТ НА ЛИДЕРИ ПЛАНЪТ РАНЪТ ДЕЙСТВА С ПЪЛНА СИЛА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ


24 Юли 2018 07:54 | И ???
Оценка:
21
 (
25
 гласа)

Констатирала си това което ние изпитваме повече от 20 год. в здравеопазването . Мислиш ли че с написването на това писмо и публикуването му във фейсбук ще промениш нещо ? Истината е че само с оплакване НЕ става


24 Юли 2018 08:12 | Нина
Оценка:
23
 (
23
 гласа)

Да не дава господ петък вечер да те хване криза! Няма лекари, няма лични доктори, всичко офейкало да си храчи парите по чужбина! Че докторите се напълниха с пари и без да работят! Мой познат от петък вечер умира от болки, няма кой да го приеме в болница, нямат апаратура - говоря за Петрич- днес замина за София. Иначе доктори и сестри те гледат в ръцете! Но й да им дадеш - отношението е същото. Ояли са се отвсекъде и ги мързи да гледат!


24 Юли 2018 08:25 | Анна
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Когато болницата я оправляват такива управници, които назначават корумпирани началници на отделения, които ги вълнува единствено как да източната здравната каса, а не здравето на пациента, няма да се оправи милата ни болница... Същото е и в гастроентерологията. да не те заболи корем.. че няма лекари в мбал. Д-р цацов началник на гастроентерология -пълен безхаберник, болните се изписват болни, обаче минати по 3-4 клинични пътеки за да се вземат паричките от здравната каса...


24 Юли 2018 08:48 | гражданка
Оценка:
23
 (
23
 гласа)

Мило дете, баба ти не е възрастна жена ! Жалко за хората дали толкова много на държавата ни и в замяна не получават нищо. Откакто на лекарите им позволиха да станат еднолични търговци всичко се срина с главата надолу. Те просто /има изключения/гледат на пациента като единственно средство за забогатяване. Тях не ги интересува боли ли те или не те боли. Ти си просто едно нищо за тях. И знаеш ли мисля, че скоро няма да се оправят нещата .Просто на тия горе не ги интересува за обикновения човек. Жалко, много жалко за всички ни.


24 Юли 2018 09:00 | до гражданка
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

С такива селски и робски разсъждения като твоите я докарахме до тук . Трябва народа да се вдигне и то яко да се вдигне, но да има ясна цел а не като сега някои протестират а другите ги гледат и коментират


24 Юли 2018 09:14 | старогражданин
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Д-р Митев пък и неговия предшественик са политически назначения. Хора с дипломи между 3 и 4 по шестобалната система. Според форума от преди време. Такова е било нивото на политическата претенция . Професионалната претенция пък и обществената дали изобщо са чути .Въпрос. След такива назначения следва уравниловката по шефа. Дали пада нивото на болницата...


24 Юли 2018 09:35 | Справедливост
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Браво момиче/внучке/, така само така-пишете до пресата, ТВ, медицински одит, МЗ, Прокуратура. Сега е лесно, по ел. поща-размножавате писмото-жалбата си и я пращате навсякъде, приемат ги и отговарят. Такива "лекари", управители на болници и др. тарикати от тази система, които смучат от 5-те милиарда лв давани им всяка година за нашето здраве, но не сивършат работата както трябва, ще носят сериозна отговорност, дори трябва да бъдат съдени, а откраднатото през Прехода от парите ни за здраве-конфискувани и ползвани за лечението на Народа. Без справедливост-няма правна евр. държава.


24 Юли 2018 10:01 | РОМ
Оценка:
-6
 (
10
 гласа)

Аз, ако сам дохтор, че работим абсолутно и само без пари. Че си напечтам на ксероксо Клетвите на Хипократ и с ъс тех на всекъде- кеф ти у суперо, кеф ти у лидъло, кеф ти у енергото.


24 Юли 2018 10:06 | Бррр
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

До Журналист.
В частната болница, единствено обстановката е по- добра. А иначе, и отношение и обслужване са същите както в Държавната. Самото обръщение към пациентите е меко казано унизително - говорят ти на "Ти", пренебрежително и "превъзходително" . Някои от тях са направо нагли. Понякога оправдам, пациенти които са агресивни.


24 Юли 2018 10:26 | Лекар от Берлин
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

Чак да не повярваш че има още останали лекари в Булгаристан. В най-скоро време ще ги гледаме само на снимки.


24 Юли 2018 10:39 | филянкишията
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Проверете съществото Стоян Папочиев от с. Плоски, има ли диплома за специалност, лекар ли е, работил ли е в бърза помощ Сандански, не е ли кадър на ДПС, не се ли е кандидатирал за общински съветник в Сандански от партия ДПС, не е ли бил член на БКП, какво го свързва с Недин и с Митев???


24 Юли 2018 11:08 | galen
Оценка:
-10
 (
16
 гласа)

Колко тъпи разсъждения …. Лекарите ли са виновни за тази здравна система, пренесена от изток? Господи, защо има толкова прости хора в България


24 Юли 2018 13:41 | До galen
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Да galen или който и да си.. наистина има много прости хора в България и такива като тях са доказателство за това. Лекарите са положили Хипократова клетва и са длъжни да си вършат професионално работата. Това е .. никой насила не ги е накарал да учат за това.. те са си решили, оценяваме го, но... от тук нататък трябва да работят съвестно.. това е.. Ясно ли ти е.? ..дано.


24 Юли 2018 14:45 | Удо
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Пак гласувайте за герб=гроб, баба ти и много други си спомня с носталгия едни време а и безплатното здравеопазване


24 Юли 2018 17:24 | Лили
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В частната болница ако не си за стационарно лечение, а това естествено го преценява дежурния лекар, си заплащаш прегледа по спешност, рентгеновите снимки плюс всички процедури, затова по спешност хората избират предимно държавната спешна помощ.


24 Юли 2018 19:27 | Иван
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Докторите ги интересуват само парите


24 Юли 2018 20:49 | безхаберник
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

а тебе да не би да не те интересуват


24 Юли 2018 21:28 | пейо
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

...момиче... да си чула подготовка на болен за операция.... това да не ти е червей.... хоп и режеш... защо не кажеш колко е хронично болна баба ти.... важно е да се плюе....
.... лаичка... но явно мисленето е труден процес....


24 Юли 2018 21:51 | Сирма Войвода
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И не само в Благоевградската болница се налага да се изчаква в такава ситуация. Това е правилна и нормална практика в развити държави. Обаче се дават силни болкоуспокителни и се чака за планирана операция в която се назначават ортопед, анестизиолог и кардиолог ако пациента има допълнителни проблеми. Много шум за нищо. Думи думи думи.... Бабата има право да съди лекарите ако не и изнася.


24 Юли 2018 23:36 | Р. М
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

А аз ви пожелавам на всички които критикувате и пишете така заучените коментари и най - вече на "възмотената внучка" един ден вашите деца да станат лекари! Да видим дали ще ви е толкова лесно да обвинявате лекарската помощ! Много е лесно да обвиниш някого но да си нямаш ни най малка представа за какво става въпрос! Ти Радостина имаш ли представа колко е отговорна лекарската работа? Дори сама изреди заболяванията на твоята баба! Или я виждаш като парче месо което хей така ще разрежат със скалпа и болките на жената ще отминат! При хора с високо кръвно налягане, със болно сърце и т. н се правят куп изследвания за да се е американски най-правилното решение как да се процедира с такъв пациент! Но едва ли плосък мозък като теб Радостина би разбрал сложността на лекарската работа! Ясно е че си от този тип хора които искат да ги забележат в обществото и си търсят място в него! А защо никой не анализира когато някой лекар спаси човешки живот?! А да ще ти кажа, защото в такъв случай хората кат


24 Юли 2018 23:40 | Р. М
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

В такъв момент не искат да бъдат чути и забелязани както искаш да си ти, защото тогава няма какво да анализирате и критикувате! Жалко за нас младите, че около нас има такива хора като теб! И после искате България да се оправи! Е няма как да стане докато има такива повърхностни хора като теб Радостина!


25 Юли 2018 02:21 | Хери
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пумакенистан акушеристан, българустан на хълма в Благоевград, оценка среден 3. Никой не е незаменим, особено и лекарите от тук, ей я София, пфу, айде със здраве, на морето, защото е зарлъстяло гъзето от рушвето. Здрави хора с ТЕЛК, хигиена на здравето и нервите


25 Юли 2018 12:06 | До PM
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Лекарската работа е сложна и отговорна, това е ясно на всеки .Но.. тя е и хуманнал Отношението към пациента също е от голямо значение. То вдъхва увереност и спокойствие, когато пациентите и близките им са пострадали търсят лекарската намеса.
Вие когато отидете на ресторант и един келнер не ви обърне нужното внимание, се сърдите и сте недоволни, при все, че не сте отишли по принуда там. Казвате .. ние си плащаме за тази услуга... нали? Когато се обясни на пациента какви са процедурите, той ще разбере, а не да се търси този или онзи лекар.. Май вие сте с плосък мозък, а не момичето и останалите пациенти.


25 Юли 2018 13:19 | ВИЧО
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

КАТО ГРАЖДАНИН НА ТОЗИ ГРАД И КАТО ПОТЕНЦИАЛЕН ПАЦИЕНТ, НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ КАК НАЙ КОРУМПИРАНИТЕ И НАЙ КОМПРОМЕНТИРАНИТЕ В НАСТОЯЩЕТО И В ВИНАЛОТО Д-Р МИТЕВ И Д-Р ИВАИЛО ДИМИТРОВ РЪКОВОДЯТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ГРАДА. ОСОБЕНО МИТЕВ, КАКТО И ДИМИТРОВ УЧАСТВАТ В СТРАХОТНИ СХЕМИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА РЗОК. ТЕЗИ ХОРА СЕ ПОДИГРАВАТ СЪС СЪДБИТЕ НА ХОРАТА И ОСОБЕНО НА КОЛЕГИТЕ СИ. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЕЗКРУПОЛНИ И НАГЛИ МОМЧЕТА. НИКОЙ НЯМА ДА ЗАБРАВИ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ КОЛЕГИТЕ, ЗА КОЕТО ЩЕ НОСЯТ МОРАЛНА И СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ.


25 Юли 2018 15:12 | Въшката
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Така не се научихте, да не си чупите нищо и да не търсите смешна лекарска помощ в петък, събота и неделя .


25 Юли 2018 17:44 | Пациент
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тези две момчета ги помним от зората на така наречената "демокрация". Винаги с взор в управленски постове, то не бяха партии, то не бяха стремежи, е нека сега се напапкат, защото ще им трябват много средства за прокурори, съдии .Иначе са си добри лекари, толкова добри, че няма накъде повече..... хем директор, хем и практикуващ ежедневно.... Бог да пази България, ако е останало нещо от нея. Ако се възкресят старите стожери, които ги учеха на медицина, ще си отидат яко дим.


26 Юли 2018 09:56 | galen
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Много ви харесва Хипократовата клетва.... Дайте и вие някаква клетва и работете без пари.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар