Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

По повод първия учебен ден! Училищата нямат право да събират пари от родителите, РУО Благоевград свика директорите на извънредна среща


14 септември 2018 10:54  5 коментара   9135 прочитаОт министерството на образованието напомниха с писма до всички училища, че според Закона за училищното и предучилищното образование, те нямат право да събират пари от родителите. Писмото е подписано от министъра на образованието Красимир Вълчев.

От Дирекция Финанси към просветното министерство, подчертаха, че ведомството всяка година напомня за това нещо. „Това писмо не е нещо ново за системата. В действителност имаме случаи, в които не се спазва, въпреки напомнянето от страна на министерството. Нямаме съмнение в правилното тълкуване на нормативната уредба от директорите на училища и детски градини, но системата е огромна и винаги може да има такива, които да имат отклонения", каза Соня Кръстанова ръководител на Дирекция Финанси.

,,Ако родител реши да дари доброволно средства или материали на училище или детска градина, това не е в разрез с нормативната уредба, а напротив. Дарителството има доброволен характер и при такова трябва да бъдат спазени всички нормативни изисквания. В никакъв случай обаче не трябва да има принудителен характер това дарение", поясни още Кръстанова. Тя категорично заяви, че ако училище е събирало пари принудително, директорът подлежи на санкция, включително дисциплинарна.

,,Настоятелствата нямат право да събират пари от родителите", подчерта Соня Кръстанова. В Благоевград вече стартираха родителските срещи, по повод старта на новата учебна година. Практиката показва, че на подобни родителски срещи се коментират и подобни теми с финансови средства, които родителите обикновено трябва да плащат за помагала или различни учебни дейности.

Завчера на среща в Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград е проведена среща, на която директорите са предупредени и подписали заповедта. В редакцията ни пристигнаха няколко сигнала за събиране на пари от първокласници в Сандански. Проверяваме случая.

П. Попов

Още за: училища  образование  пари  родители Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


5 коментара

14 септември 2018 14:06 | 121
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Тези от инспектората в Благоевград се правят, че нищо не знаят!!! Ако е така, значи не сте си на мястото. В Петрич от години се събират пари от учениците. А пък директорите си правят каквото искат и не спазват законите. В много от училищата учители и помощен персонал навършили пенсионна възраст са оставени да работят, а младите хора стоят без работа. Златанов само говори, но работа не върши.


14 септември 2018 22:11 | К
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

И в Сандански се събират пари по какви ли не поводи. Проверете дали в ЗПГ пак не събират- за ремонт на двора, салона, за щори, пердета, прозорци и какво ли още не... Всеки път е така. Ако в момента не събират, ще изчакат малко и ще представят офертата по- късно, защото сега не е удобно.


15 септември 2018 02:31 | Стефан
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

И в Благоевград, в трето училище се събират пари ( 32 лева) от родителите на първокласници


15 септември 2018 07:59 | Майка
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Тази заповед не е нова. Но пари се събират на поразия във всички училища и детски градини. В Сандански погловно се събират и се дере кожата на родителите - в Трето училище, в Първо, В Селскостопанската гимназия и т. н. Ако някой се осмели да не даде ще бъде гонен и анатемосан. Всичко е формално, а директорите си правят бизнес с учебници, инвентар и т. н. Инспекторатът нехае, а родителите за да не пострадат децата им си мълчат.


15 септември 2018 13:12 | Ро
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Благоевград 11 също събират пари за учебниците ние сме 3 клас и дадох 40 лв. това че уж общината не знаела са пълни глупости.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.