Плащаме 25 млн. за жертвите на АМ "Струма", ако пътят е виновен за трагедията

26 ноември 2021 09:02   13 коментара   11680 прочита


Макар мъката заради катастрофата на "Струма" все още да е огромна, търсенето на справедливост за близките на загиналите идва на дневен ред. Ако причина за трагедията се окаже лошото състояние на пътя, съдът може да присъди до 250 000 лева обезщетение на загинал , пише "Монитор". "Вината за настъпилото събитие е комплексна, както на шофьорът на автобуса, така и на инфраструктурата, изградена в района на катастрофата", казва адвокат Николай Димитров. Според него на първо четене водачът не се е съобразил с пътната обстановка и намалената видимост.

Но от друга страна може да се докаже и вина в изградения път и неговото поддържане. Така лесно може да се направи аналог с трагедията от Своге, където загинаха 20 души. Защото и там са били установени проблеми в пътя и по-точно в неговото проектиране.

Близките на загиналите може да предявят претенция за обезщетения за неимуществени вреди.

"Казусът е сложен, защото броят на загиналите е огромен, а лимитите на застраховката "Гражданска отговорност" на автобуса в Северна Македония са ограничени и няма да успеят да покрият всички претенции на наследниците", смята адвокат Димитров.

Изчисленията показват, че парите от застраховката няма да стигнат дори за една десета за покриване на претенциите. Така ако се докаже съвина на родната Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и застрахователя на автобуса най-вероятно всички наследници ще предявят претенции към пътната служба, защото държавата ни е много по-платежоспособна. Експерти от български застрахователни дружества коментираха, че се очаква сумата да достигне поне 25 млн. лева.

Между 200 000 и 250 000 лева иск може да предяви всеки един от родителите на починало дете в катастрофата.

Осиротелите пълнолетни деца може да получат до 200 000 лева за загубен родител, за починал брат, сестра, баба или дядо сумата е около 50 000 лева.

Често пътната служба е била осъждана за неподдържане на даден участък и заради лошо изграждане на пътя, показва съдебната практика. Гражданските дела може да продължат около година и половина, а наказателното ще е по-дълго.

По първоначална информация няколко големи български кантори вече са предложили съдействие на македонското правителство за защита на интересите на близките пред българския съд.

 

13 коментара
26 Ноември 2021 09:19 | Зима
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Продажните адвокати в деиствие Автобуса няма лиценз за превози извън македония да търсят пари от алчния собственик на фирмата


26 Ноември 2021 10:25 | Поручик
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Тази " дама" с мъжкия вид на Боримечката, с коса като калпак и винаги в мъжки костюм от неправителствена организация непрекъснато натяква, че пътя е виновен, че България е виновна, че трябва да плаща .Няма ли кой да спре този тутулник /голямо и миризливо ла-й-но/ от гадния и достъп до телевизиите!


26 Ноември 2021 10:32 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Всички продажни медии и журналисти на розовите чукундури, сякаш под команда, групово в хор обвиниха пътя, мантинелите, боята, прахта, мъглата и дъжда и най-вече държавата, че е виновна за трагедията. А обратното чене сутринта по нова тв зададе и изключително глупавия въпрос „ Защо не са ни осветени магистралите? ”.
От същото котило розови дебили, зимата питат „Защо пътищата ни нямат подово отопление, че да не замръзва пътя? ”, а в същото време ни убеждават, че летните гуми имали по-добро сцепление.


26 Ноември 2021 10:49 | До Чука толупа
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Чука, ти си уникален дебил, с всеки твой коментар го доказваш.


26 Ноември 2021 10:52 | Чука
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До Розовият дебил!
Къде си ма, парцал?


26 Ноември 2021 10:55 | До чука
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Чука, някога ходил ли си в нормална държава, защо там нямат проблеми с снега и леда, защо маркиривките винаги са с пресна боя, защо не се правят ремонти на ремонтите, защо там един километър магистрала е много по евтин и качествен от двулентовите "пътища", незнайно защо наречени магистрали, построени от герберастите???


26 Ноември 2021 10:57 | Чука
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Извинявам се, май се обърках, от лизане на герберски задници се ошашавих, май пиша глупост след глупост.


26 Ноември 2021 10:58 | ГОШО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ЧУКА, ТИ СИ ТЪП КАТО ТЕСЛА. ГЕРБЕРСКИ ИДИОТ.


26 Ноември 2021 11:04 | Чука
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Аз съм Чука-толупа, вечния ерген, на балканския полуостров няма друг като мен.


26 Ноември 2021 11:15 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Педерче розово, двулентовият път се строеше 2004-05 година от албанците от „Маврово”. Но ти няма как да знаеш това, защото тогава си си играл с пишката на баща си.


26 Ноември 2021 11:29 | До Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Кажи един път (магистрала) с три платна в България ? Дебил си беше като малък, такъв си остана.


26 Ноември 2021 12:08 | Инж. ДИМИТРОВ
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ще дам един пример, чука-дебиле, чети внимателно. Преди 3 години в Норвегия беше открита магистрала, която в по голямата си част е над океана, цената на километър беше 4, 5 милиона Евро, тук герберите строят в равното некачествени пътища на цена 8, 5 милиона Евро, да сравняваме ли качеството и сложността на пътищата в двете страни е безсмислено.


27 Ноември 2021 11:59 | читател
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

От македонска страна съобщиха, че автобусът няма лиценз да пътува извън страната. дори уволниха двама македонски митничари, които са го пропуснали без необходимите документи. Това е достатъчно да не се води дело срещу България! Друг е въпросът, че тая "опашка" на мантинелата, дето разделя пътя от отбивката за почивка си е жив убиец
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар