РегистрацияЗабравена парола

Петричани изпратиха затворника от Скопие - герой на труда, Д. Мазнейков


9 юли 2011 00:18  22 коментара   40429 прочита

Д. Мазнейков
Д. Мазнейков


Д. Мазнейков

В последния му земен път вчера бе изпратен създателят и председател на някогашния промишлено-аграрен комплекс “Беласица” - Петрич Димитър Мазнейков. Той почина завчера около 21 часа на 84-годишна възраст. Стотици хора се стекоха на поклонението пред тленните му останки в черквата “Света Богородица” в южния град.

Димитър Христов Мазнейков е роден на 15 септември 1926 година. Завършва гимназия в Петрич, след това следва агрономство в Загреб и Скопие. Заради това, че е патриот и пропагандира българското, е хвърлен за 2 години в затвора в Скопие. След завръщането си в България започва работа в село Склаве като агроном. По-късно работи като директор на училището в Марикостиново, след което започва работа в ТКЗС “Пети конгрес”.

Димитър Мазнейков е първият в България, който внедрява вертикалната интеграция в селското стопанство. Няколко години е заместник- председател на АПК “Беласица”, след което става председател на ПАК “Беласица”. Като ръководител на промишлено-аграрния комплекс Димитър Мазнейков успява да окрупни селскостопанските масиви, въвежда капковото напояване, създава блока с актинидии край Петрич. Голяма част от лозовите и овощните масиви, малка част от които се запазиха до днес, са негова заслуга. По негово време продукцията на “Оранжерии” - Петрич, които са втори по големина в България, и на Петричкото поле прославяха страната ни по света.

Димитър Мазнейков създава и предприятието “Хладилника”, оборудвано с големи хладилни камери за съхраняване на хиляди тонове селскостопанска продукция и свързано с жп линия за извозване на продукцията с вагони. Това предприятие бе опора за селските стопани, тъй като цялата им продукция се изкупуваше на едро, складираше се в камерите на предприятието и се търсеше най-добрата цена за нея.

Димитър Мазнейков е носител на всички степени на орден “Георги Димитров” и на най-високото отличие при социализма “Герой на социалистическия труд”.

Димитър Мазнейков е баща на известния ортопед д-р Христо Мазнейков и бизнесмена Марчо Мазнейков.

Още за: Д. Мазнейков  АПК Беласица  поклонение Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


22 коментара

9 юли 2011 07:00 | ДА
Оценка:
24
 (
30
 гласа)

Нашите съболезнования на бизките, спи спокойно бай Димитре във вечният ти дом! Живот достоен за подражание!


9 юли 2011 08:59 | гражданка
Оценка:
23
 (
29
 гласа)

Поклон пред паметта му! Забележете, колко заслуги има този човек пред града ни. Нека днес от общината да се похвалят какво са сторили за града ни. За голямо съжаление града ни изгуби прекрасния си облик. Съсипа се всичко построено от предишните ни ръководители. Сегашните единствено ламтеят за забогатяване. Докога ще продължава така драги ми политици?


9 юли 2011 09:26 | петричанин
Оценка:
15
 (
23
 гласа)

Поклон пред паметта му! Той създаваше и имаше за всички, а след него неговите любинци в ПАК " Беласица " съсипаха всичко. Последно Чопаков разруши МОНОПОЛА. Едни хора остават със спомен на създатели, а други като разрушители


9 юли 2011 10:33 | ДА
Оценка:
15
 (
27
 гласа)

Не заклет, а просто КОМУНИСТ=НА ХУМАННИСТ И ДОБРОТА! На тебе драги горе антикомунист ти пожелавам ЧИСЛОТО С КОЕТО СЕ ПРЕДСТАВЯШ ДА ТИ Е ЗАТВОРНИЧИСКИЯТ НОМЕР!!!...


9 юли 2011 11:43 | Човек с главно \ Ч\
Оценка:
23
 (
31
 гласа)

бил е доста напредничъв човека, а е лежак и по скопксите затвори. Прави му чест ! Такива Човеци вече няма, за съжаление. Лека му пръст


9 юли 2011 12:45 | 555
Оценка:
23
 (
31
 гласа)

От това, което създаде от Петричкото поле вече няма нищо. Всичко е съсипано. Как ли е гледал съсипването на дългогодишния си труд. А едно време имаше за всички и всичко по Петричкото поле. Дори ходихме по бригади за да се събере продукцията. Сега има само змий и некадърни оправници. Жалко, много жалко!


9 юли 2011 14:43 | зидан
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

Не може някой да не плювне гнусни продажници на Държавата. Ако е бил комунист е итински а не портотип .На Капитализма до 10 год. ще му лъсне газъ. Хората вече са с друг манталитет не са като време оно, сега се прегрупират за да оцеляват, а капиталистите искат безплатна работна ръка


9 юли 2011 16:32 | нели
Оценка:
14
 (
18
 гласа)

бог да го прости - такива като него сегашното време не може да създаде пък ако се случи сигурно и кризата няма да я има. През неговото време земята не достигаше за всички желаещи да я обработват а сега пък точно обратното пък и затова сме на този хал.


9 юли 2011 17:12 | Свидетел
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Когато за един човек се говори и пише само добро то значи че не е бил толкова добър. Противници си имаше и тогава, но напрвеното от него не се забравя. А колкото до затвора в Скопие, та малко ли хора лежаха в затворите и им беше съсипан живота заради това че бяха македонци и защитаваха македонското? Времената не са се променили много особено на балканите. Поклон пред паметта МУ!


9 юли 2011 21:12 | наблюдател
Оценка:
-11
 (
25
 гласа)

Дали този комунистически изверг е бил в черквата за поклонение горко ни та той си построи къща в църковния имот ..


9 юли 2011 23:18 | петричанин
Оценка:
11
 (
23
 гласа)

БОГ да го прости, а тези които работиха като роби за жълти стотинки в това ТКЗС и впоследствие АПК, измряха в мизерия с по 33, лв, и 0, 60ст, пенсия, за тях никой не е написал две думи на кръст. Върху техните гърбове и кости комунягите се превъплътиха в, добри бизнесмени,!


9 юли 2011 23:47 | МЪРТО
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

....ЕДИН ЖИВОТ ЗА БЛАГОТО НА ОБЩЕСТВОТО!!! ИМА МНОГО КАКВО ДА НАУЧАТ ОТ ХОРА КАТО ТОЗИ ЧОВЕК, ЛЕКА МУ ПРЪСТ, ДНЕШНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ.... !!!


11 юли 2011 01:37 | ---
Оценка:
0
 (
12
 гласа)

Ойде си поредниот апаш. Зарад таквиз като него ората през 1990 г. се отказаа от комунизмот и си га нахендрия яко демокрацията у газот. Ако он и аверите му крадеа по-малку и оставаа повеке за работниците у ТКЗС то тва дека е сяя немаше да се случи. Ама они не беа виновни. Така им наредиа отгоре - да скапат комунизмот а за награда им разрешиа техните деца да станат капиталисти. Аи ся суздраве.


11 юли 2011 07:12 | коста
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Име-легенда... Де да имаше и сега поне няколко като него... Бог да го прости!


11 юли 2011 12:34 | македонац
Оценка:
1
 (
5
 гласа)


Не могам да разберам овой човек каков е -рагян во Гърция, учил во Македония, работел во Бугария, као пенционер инвестирал во клиника .Сигур за това го турия во черкова, оти немал си нийде кукя, а ?Па и баш херой бил Митре оти не бил херой само на трудот, току най -веке на социалистичкиот труд. Тоа труд не е истиот као обикновенио човеши труд. Он е специален и ногу тежок. Секой еден не може да го връши. Да знайте испоменувате!


11 юли 2011 22:12 | виден-офф
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Доста късно го стигнаха клетвите на на много кефали-"петри4à нин"е много прав.


12 юли 2011 10:09 | македонец
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)


Па овой другар на още по-другарот Тодор Живко не е вистински е петричанец, току селанец с незнайна дръжавност, кой е цицкал най-ногу от Бугария. Ногу несретници на кой им я зема личната земя умреа, ама има и се уще живи шо помнат и го колнат .Неговите наследници не месаат ни на гръци, ни на македонци, ако и да са бизнецмени от социалистичкиот тип .Само са алчни, тъпи и марзеливи и лежаат на татковите пари.


12 юли 2011 20:55 | наблюдател
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

попо да каже колко пари зе за да тури този антихрист в черквата ...сигурно най после ще я зографисат евала македонец...


14 ноември 2011 13:23 | Хорор -трилер
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Ех, защо синовете на този ТеКеЗеСар не последваха бащиния пример - да садат праскови и круши, да берат и продават зарзали ? Ами вместо това единия стана търговец - олеле мале, а другио - касапин - убиец... защо не станаа барем животно - въди, овци да гледаа, кози, биволье... баща им напразно се е бъхтил да ги прави... дефектни излезнаа и двамата. А у градот Петрич ако питаш 100 души какво мисля за целиот род Мазнейкови, за главата че се фанеш и че бегаш от них без да се обращаш...


2 Януари 2016 12:55 | Д.М.
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Бог да го прости човека.


30 юни 2018 14:08 | м------
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Бог да го прости! Починал е не на 84, а на 92г. 2018-1926=92.


3 юли 2018 21:40 | Чичо Митко
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Статията за Д. Мазнейков е от 2011 г. м..... Не виждаш ли горе?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.