РегистрацияЗабравена парола

Паметници на икономическата разруха! Милиони потъват в незавършени частни сгради в Благоевград, кой ще ги довърши?


17 май 2018 12:52  33 коментара   24630 прочитаДесетки жилищни сгради в Благоевград са замразени и никой не знае каква ще бъде тяхната съдба. В града и страната не се води регистър на незавършено и замразено строителство. Данни липсват и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Факт е обаче, че финансовата стагнация, строителната инвазия, и не на последно място отливът на купувачи, оставиха в цялата страна десетки незавършени сгради в различни фази.

Не прави изключение и Благоевград, областен център в който десетки кооперации висят на тухла и бетон. Днес тези обекти са превърнати в паметници на икономическата криза, от които губят предприемачи, финансови институции, инвеститори и купувачи „на зелено”.

Най-ощетени разбира се са купувачите, които губят собствен капитал или пари взети на кредит от банка. Счита се, че строителните дейности могат да бъдат възобновени няколко години след спирането им. Но реалността се оказва малко по-различна. В града има жилищни сгради, които повече от десетилетие са на ниво груб строеж.

В повечето случаи става дума за обекти на средни и малки фирми, както и на единични собственици, които по-често закъсват във време на нестабилна икономика. Няма яснота колко от спрените строежи вече са собственост на банките и как те участват в този процес. Знае се обаче, че милиони левове са инвестирани в строежи, които остават нереализирани.

През годините се даваха различни предложения за справяне с проблема. Имаше идея, след като минат 5 години от датата на издаване на разрешителното, непостроените докрай обекти да се считат за незаконно строителство и да бъдат събаряни за сметка на собственика, ако за сградата не е издадено в предвидения срок удостоверение за завършване на обекта до груб строеж.

Мотивът бе, че така инвеститорите ще търсят стимули за завършване на дадена сграда и ще се реши проблемът със замразените строежи. Имаше и опоненти, които твърдяха, че текстовете на ЗУТ предлагат достатъчно възможности за контрол, а раздвижване на строителството трябва да се търси чрез търговското и банковото право, чуждите инвестиции и др.

Така или иначе конкретни мерки не бяха предприети, а казусът остана да виси в публичното пространство. Това, което към момента се прави, е организирането на акции, които не целят премахването на сградите, а само привеждането им във вид, в който да не застрашават живота и здравето на минувачите. В Благоевград на този етап няма недостроени сгради, които застрашават живота и здравето на хората.

Марти Иванов

Още за: паметници  град  строителство  сгради Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


33 коментара

17 май 2018 13:06 | в изгнание
Оценка:
40
 (
62
 гласа)

Е как може такова нещо! Хем този град има проспериращ кмет, хем общинският съвет е безупречен, има усвоени милиони по всевъзможни проекти …. А няма пазар за тези „прекрасни“ имоти ! Явно нещо не е ВЯРНО! Всеки има право на избор. Може да прецените кое е вярно и кое е пиар … Е ако не сте от „усвойтелите“ 😊 !!!


17 май 2018 13:21 | Хан Аспарух
Оценка:
-19
 (
49
 гласа)

ДО ДЕБИЛЪТ В ИЗГНАНИЕ:
=====
КАКВО ОБЩО ИМАТ ДВЕТЕ НЕЩА?
ЧЕТИ С РАЗБИРАНЕ!!!!
ИМОТИТЕ СА ЧАСТНИ И ТОВА СИ Е ПРОБЛЕМ НА ТЕХНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ!!!
АКО ИСКАТ ДА ГИ ПРОДАДАТ ИМА САМО ЕДИН НАЧИН- ДА СМЪКНАТ ЦЕНАТА:))


17 май 2018 13:29 | в изгнание
Оценка:
45
 (
59
 гласа)

Хане останал си в далечните години. За информация :
Цената е функция на търсенето и предлагането. В национален мащаб влияние оказват броят на населението на даден град, селище, неговото местоположение, ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА НАСЕЛЕНИЕТО, икономическата и транспортната инфраструктура (настояща и бъдеща) за дадения район.


17 май 2018 14:00 | 222
Оценка:
60
 (
66
 гласа)

Тоя град умира.. простотията го уби.. хората ги няма, всичко живо емигрира.. студентите намаляха наполовина заради корупцията и ниското качество на образование.. при тая демография спада ще продължи.. Цигарената умря.. други значителни заводи няма.. няма ги обещаните логистични центрове.. кафетата масово затварят.. тук таме още нещо мърда от точене на ДДС и пране на пари от обществени поръчки.. като направят магистралата даже града направо ще се заобикаля от всички директно за София ..щастливи са само гербаджиите, те си понакупиха имоти из Гърция и Софето с крадените пари


17 май 2018 14:07 | КОЛЕГА
Оценка:
35
 (
37
 гласа)

не блокираите оценките на хората ....нали сте демократи4ен саит или слуги на управляващите... нека да 4уят ИСТИНАТА... а Тя БОЛИ.....


17 май 2018 14:24 | градски
Оценка:
25
 (
29
 гласа)

абе все още сме по-добре от Видин по доходи, но до една две години ако ГЕРБ управляват със сигурност ще ни изпреварят.. единствения ни шанс е да узаканят марихуаната и да сеем като кефалите масово за да си вдигнем доходите.. иначе само емиграция е спасението.. всички шивачки и гладачки сега шият в Англия.. даже циганите избягаха о Испания и Англия.. а скоро предстои и затваряне на незаконните колежи и някои факултети на ПУЦа.. 52 ВУЗа в тая малка страна ???


17 май 2018 14:30 | Ставри
Оценка:
29
 (
29
 гласа)

Само погледнете втората снимка/на Бул. В. Левски/, която показва уникалната тъпота на местните общинари и архитекти.
Може ли някой трезво мислещ човек да си обясни как на 20 метра, на основен булевард, има 4 калкана за у веки веков. Такъв парадокс и в Африка не може да се види.


17 май 2018 14:31 | до Хана - дебил
Оценка:
22
 (
24
 гласа)

Това е заместникът на Камбата, дето няма нито ценз, нито никаква квалификация, а още по-малко и експертиза. В какво ли го замества, като и културата и е дебилска.


17 май 2018 15:24 | Кучката
Оценка:
25
 (
29
 гласа)

Толкова е зле положението, че и кур.. те вече избягаха от тоя град.. всичко е опустяло.. стана мъртвило по центъра.. чакаме магистралата.. вместо Скаптопара, ще има работни места за труженички.. гербаджийките са с предимство да ги заемат :)


17 май 2018 15:41 | Индзаги
Оценка:
38
 (
42
 гласа)

Герб=гроб, Благоевград замира, студентите от 22000 вече са около 11000, инвестиции няма, заплати 500-600 лека, младите хора масово напускат града посока чужбина или СФ, 90 процента от населението живее бедно, кой е виновен ако не управляващите града и държавата?


17 май 2018 16:14 | Грамада
Оценка:
33
 (
37
 гласа)

Най-лошото е че от страна на властта няма никаква визия за този град.. вече са втори мандат, а са напълно импотентни да предложат нещо смислено.. само ПиаР и пушилки.. как смятат да се развива тоя град? с какви индустрии? логистика ли? няма ги логистичните центрове вече втори мандат? образователен център ли? с тия фалшиви колежи ?? като център на здравеопазване? на туризъм-като наблизо е Банксо, а Скаптопара искат да я потрупат с асфалт? много въпроси и мълчание от кмета?


17 май 2018 16:23 | Жалкари
Оценка:
26
 (
32
 гласа)

Пак гласувайте за тях, като ви е толко акъла!


17 май 2018 16:28 | Jas
Оценка:
42
 (
42
 гласа)

А КЪДЕ Е СНИМКАТА ОТ КРЪГОВОТО ПРИ III-ТО, ТАМ Е ГЛУПОСТА И АЛЧНОСТА НА ШЕПА ОБЩИНСКИ МЕКЕРЕТА, ПРАВА СИ ГРАМАДА - НЯМА ВИЗИЯ, НЯМА НИЩО СМИСЛЕНО ЗА ПО-ДЪЛЪК ПЕРИОД, НЯМА АВТОРИТЕТИ, А САМО АЛЧНИ ПОСЕРКОВЦИ, СЭБРАНИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ, КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ НАЙ-ОТГОРЕ, ТА ДО ДЖЕЛЪОВ


17 май 2018 16:45 | случаен
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Сред медиината непрогледна тъмнина, този форум показва ясно какво е положението и какви са настроенията!


17 май 2018 17:11 | зелендолец
Оценка:
26
 (
26
 гласа)

Мисля че е време да се организира обществен дебат за бъдещето на тоя град. но да не е организатор Общината. от независими хора. иначе си канят само лакеите да им ближат задниците от страх и всичко се опоручава. та да започнем да си взимаме нещата в собсвени ръце. избори идват скоро. със старите по нов начин няма да стане.


17 май 2018 18:32 | географ
Оценка:
26
 (
28
 гласа)

С новото райониране на страната ще станем един периферен град със затихващи функции.. половината администрация ще се измести от Благоевград.. ЮЗУ няма бъдеще, няма деца даже за софийските университети, кой ще даде пари за нулево качество. Здравеопазването е кръгла нула-още сме с болница от павилионн тип като по време на войната. Индустрия няма никаква-загиващи цехчета и една бирена. Логистичния център се оказа предизборна димка. Туризъм имаше само покрай студентите-без тях изчезва и туризма, ще станем пенсионерски град като Кюстендил и Дупница. Нуцдаем се от спешни мерки очевидно.


17 май 2018 19:01 | ...
Оценка:
26
 (
26
 гласа)

Паметници на успешното гербаджийско управление в Благоевград! То не става само да откриваш градинки и алеи за разхождане на кучета, това всеки селски кмет го може, иска се акъл за нещо повече, за инвестиции и бизнес. Градо сигурно е станал под 50 хиляди вече реално население, като махнеш студентите. А като махнеш и новопридошлите помаци и др. я има 35 хил., я не.


17 май 2018 19:36 | Илия вълков
Оценка:
-19
 (
31
 гласа)

Хубавите имоти се продават веднага.
Това, че разни малоумни селяци решават да строят безмислени сгради, не мисля че е виновна общината. Но винаги на БСП са им виновни общината и общинският съвет. Казвам БСП, защото те плюят постоянно. Аз като цяло мисля, че ако човек иска винаги може да си намери работа В Благоевград и то за прилични пари. Не е пробле м в кмета, а в мързеливия българин.


17 май 2018 19:40 | Индзаги
Оценка:
17
 (
23
 гласа)

От близо десет години управлява буда от Банкя, още ли са му виновни тези от БСП? По слаб премиер от него след 90 та не е имало.


17 май 2018 19:43 | Индзаги
Оценка:
27
 (
29
 гласа)

Кой взима нормални пари в Благоевград бе лольо? Намери ми работа в Благоевград за 1200-1300 лева, смешни гербаджииски паразити.


17 май 2018 20:20 | ДО ЗЛОБАРИТЕ
Оценка:
-3
 (
15
 гласа)

Студентите намаляха оти не се ***те бе и не се жените одите си кацаци и стари моми мема раждаемост вижте циганите там няма проблем


17 май 2018 20:38 | я
Оценка:
34
 (
36
 гласа)

Как по другите градове създават нови модерни и уредени индустриални зони и бизнес паркове, после обикалят и търсят инвеститори? Как свързват бизнес с ВУЗ-ове и средни училища за да излизат подготвени кадри? Как привличат компютърджийски фирми за програмисти и телефонисти, създават заетост за младите и офис-сградите никнат като гъби? Как взимат еврофинансиране и създават огромни подземни резервоари за минерална вода, в която се събира от всички извори и се използва по-ефективно от хотелите, развиват туризъм? Какво прави нашия кмет по цел ден, защо не ходи да се учи от чуждия опит и не прави каквото правят и те? Требва да го е срам да се показва пред гражданите, а той ходи и се хили като идиот.


17 май 2018 20:42 | До я
Оценка:
20
 (
22
 гласа)

Той не се хили като идиот- Той е ИДИОТ !!!!


17 май 2018 22:51 | Хан Аспарух
Оценка:
-23
 (
29
 гласа)

ХА-ХА-ХА
=====
ЦЪРВЕНИТЕ ТРОЛЧЕТА ПАК СА НАЛАЗИЛИ ФОРУМА:))))
ИДИОТИТЕ НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРЪТ, ЧЕ ТОВА Е ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА И ЧЕ В ЦЕЛИОТ БЕЛИ СВЕТ ИМА УСПЕШНИ ТАКИВА И... НЕУСПЕШНИ:))))
И ПРОЦЕНТЪТ ИМ В БЛАГОЕВГРАД ВЪОБЩЕ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ТЕЗИ В НЮ ЙОРК ИЛИ МОСКВА:)))
=====
ФАКТЪТ, ЧЕ Г-Н КАМБИТОВ Е НАЙ-УСПЕШНИЯ КМЕТ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА НЕ ВИ ДАВА СПОКОЙ:))))
ЖАЛКО, ЧЕ НЕ ВИ РАЗСТРЕЛЯХА ПРЕЗ 1989 КАТО ЧАУШЕСКУ: (( (( (


17 май 2018 23:00 | Индзаги
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Пич, посети НЕЗАБАВНО доктор Давидкова.


17 май 2018 23:39 | До Хана
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Хане, само д-р Димитров, най-добрия психиатър може да ти помогне. вземи мерки бързо. Такава дисасоциация от реалността е много опасна и понякога води даже до самоубийства.


17 май 2018 23:47 | от Холандия
Оценка:
16
 (
30
 гласа)

Аз съм изключително благодарен на всички мутри които управляват града и страната. Благодарение на тях се реших да емигрирам, по-точно прогониха ме. Сега живея в град малко по-голям от Благоевград в Холандия. Хората тук са с друго ниво на съзнание, няма простотия, няма мутри. Минимална заплата- 1550 Евро, средна към 3000. Социалната помощ е 850 Евро. Пълно е с фабрики и логистични центрове, даже не смогват да намерят хора. А за каква чистота и красота става въпрос-трябва да се види задължително. Хората-красиви, стройни, приветливи. Винаги с вдигнати глави, спокойни и усмихнати.. имигранти почти няма, основно руси холандци. Който може да дойде да се спаси от мизерията и мутрите в БГ


18 май 2018 02:04 | до Холандия
Оценка:
2
 (
16
 гласа)

Там па ве **** црънците и арабите, изнасилват и обарват щерките и жените ви по улиците, в метрото. И вашта не е за хвалене.


18 май 2018 08:34 | |
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

И комунисти, и седесари, и гербаджии - всички ни разказахте играта - и на града, и на държавата. Вече и придворните поети и поетеси млъкнаха, нищо положително не се вижда. Всички що-годе читави хора се изнесоха в чужбина, останахме тука само лапачите, циганите и бунаците. Жалко!


18 май 2018 09:30 | !!!
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Илия вълков написа:Това, че разни малоумни селяци решават да строят безмислени сгради, не мисля че е виновна общината

Да, ааа! Строят, защото не се иска от държавата доказване на произхода на парите!


18 май 2018 09:45 | Даа
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

НАЙ-МАЛОУМНИ СА ГЕРБЕРСКИ ПОДЛОГИ


18 май 2018 10:13 | N
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Крайно време е за разследване на "Любовници-гейт" в община Благоевград!!!19 май 2018 19:41 | 321
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Щото тръгнаха с големите претенции за огромни печалби при високи банкови лихви по ипотечни кредити, а така трудно можеха за кратко време да намерят купувачи. В същото време не могат да управляват чужди пари и (де) ефекта е видим. Трябва да се намери решение.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.