Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Пак протест днес! Работниците от завода за волани в Благоевград въстанаха срещу липсата на информация за съдбата и хляба им!


13 април 2019 13:31  15 коментара   16492 прочитаИскат отговори от управителя, правят подписка до Гаранционния фонд да получат 3 месечните си заплати


Работниците от застрашения от закриване завод за волани в Благоевград излязоха на кратък протест днес.  Хората не знаят какво ще се случи с хляба им и днес поискаха среща с управителя, за да го попитат докога ще работят без заплати, които не са получавали от три месеца?

Работниците са направили писмо с подписка до Гаранционния фонд за помощ и отпускане на средства,с които да им бъде изплатено възнаграждението. Днес, хората посрещнали автомобила на управителя пред фирмата, но останали неудовлетворени от разговора си с него, затова заплашват с нови протести."Няма яснота, не се знае, кой ще ни изплати заплатите, в пълно неведение сме ,коментираха работещите в завода.

Припомняме, че Южноафриканската Automotive Leather Company (ALC) прекратява изцяло производството на кожени автомобилни тапицерии в България. Чрез местното си дружество "АЛС България" компания има общо три завода в страната с около 1400 души персонал, единият от които е в Благоевград, където работят около 300 души. Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies, управител на българската компания е Шон Бош.

Крайната стъпка за напускане на България идва на фона на влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите,казаха преди време от фирмата ,собственик на завода в Благоевград . .

През 2017 г. "АЛС България" понижи приходите си с 24% до 122. 7 млн. лв., а загубата се задълбочи от 1. 4 до 8. 6 млн. лв. За 2018 г. все още няма обявени резултати. Перспективите за развитие в бъдеще явно са оценени от Exco Technologies като неблагоприятни заради задълбочаващия се недостиг на работна ръка. В същото време "АЛС България" не е успяла да договори корекция на цените с най-големия си клиент, която да отрази разходите за производство, уточни Бош. Дружеството работи основно за BMW, като през последните години прави тапицерии главно за Mini.

Интересно е да се отбележи, че резултатите на германския производител на луксозни автомобили BMW показват, че през декември продажбите на модела Mini са намалели с 11. 3%, а за цялата 2018 г. - с 2. 8%. Това е единственият бранд на групата, който отчита по-малко продажби в сравнение с предходната година.

 

Първите индикации за проблеми в българската компания се появиха миналата есен, когато в отчета си за тримесечието до края на септември Exco Technologies съобщи, че предвижда "допълнително да се намали отпечатъкът на ALC в България" като начин за подобряване на финансовите резултати на самата група. Тогава Бош коментира, че е взето решение компанията да премести завода си в Благоевград в по-малко помещение. Към онзи момент обаче нямаше планове за закриване на производство.

Решението за откриване на трети завод в Благоевград след първите два в Ихтиман и Мусачево край София беше провокирано от недостига на работна ръка в района на столицата. В новата локация компанията добави производство на кожени калъфи за волани към листата си и планираше да оборудва още едно помещение за тапицерии за седалки. Дори и там обаче АЛС не успя да намери достатъчно хора. От компанията често са посочвали като проблем и това, че около 10% от работниците не идват редовно на работа.

Проблемът с кадрите и работната ръка в Благоевград се задълбочава. Многократно сме писали, че работодателите се гърчат от липса на персонал, отчитат голямо текучество. При отварянето на завода в Благоевград управителят му заяви, че са избрали града заради хубавата сграда и очакването за работна ръка. Имали идея за нови проекти, но именно липсата на работна ръка е спряла това им намерение. От бюрото по труда в Благоевград всеки месец обявяват незаети работни места, а обявите на работодателите стоят с месеци без да има кандидати. И в последния месец от бюрото отчетоха 1500 незаети работни места в Благоевград. Свидетели сме на един порочен кръг от оправдания.

Работодателите казват, че няма кадри, тъй като кандидатите са мързеливи, неталантливи, не им се работи, а кандидатите за работа пък твърдят, че няма да работят за заплата от 600 до 700 лева и да бъдат третирани като бели роби.

Факт е обаче, че най-вече младите искат пари, като даденост, а не се замислят, че заплатата се заработва. Високи претенции, без реално покритие, това коментира пред Struma. com преди време работодател на мощна благоевградска фирма. Голяма част от работоспособното население на средна възраст емигрира в чужбина, а други поради близостта до София, където заплатите са значително по- високи пътуват всеки ден.

П. Кирилов

 

 Още от: Общество
Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


15 коментара

13 април 2019 14:29 | Blg
Оценка:
-14
 (
36
 гласа)

Видя се че в нашия град няма квалифицирани работници. Искаме големи инвеститори ама нямаме умения и качества... Всички само мрънкат и реват за 2 бона заплата, а един курс езици не могат да изкарат


13 април 2019 14:33 | мичо
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Заплата 2000б браво


13 април 2019 14:47 | до Blg
Оценка:
27
 (
31
 гласа)

Смешник, при отворени граници кой квалифициран ще ти работи за 600 лв.?


13 април 2019 14:47 | Zoro
Оценка:
30
 (
34
 гласа)

До Big. За 650-700 лева ходи ти да дишаш изпаренията от лепила и кожа, щом си толкова квалифициран.


13 април 2019 15:43 | ьаьа
Оценка:
24
 (
24
 гласа)

в румания същата тази фирма дава на работниците по 700-900евро и работат 5 дни в седмицата, нали ходиха от тука на убочение там, така че да неми измислят че нямало кадри даваите 1000лв и изискваите а не 600лв ако ходиш задалжително и събота на работа ще ги вземеш иначе по малко


13 април 2019 16:00 | Орлин махала
Оценка:
33
 (
33
 гласа)

Всички нормални джумалии виждаме как Благоевград загива, града е обезлюден, пълен е с надписи-продава се, дава се под наем, няма работа, най мръсния въздух и най ниските доходи в България, всичко читаво емигрира. Само държавните калинки - герберасти не виждат истината.


13 април 2019 16:40 | Енрике Иглесиас
Оценка:
32
 (
32
 гласа)

Камбитов направи кръст над града, скоро може да сложи и надпис-да почива в мир Благоевград.


13 април 2019 18:36 | С. Кулата
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Алоо... струма нещо за маноле да сте чули... нема ли да пишете...


13 април 2019 21:38 | Сирма Войвода
Оценка:
-9
 (
9
 гласа)

Това е от държавата. Кой ще иска да работи за по-малко пари. Всеки гледа че на друго място плащат в евро (анй-малко двойно). Обаче ако цените за жилище и режийни са двойни и разноските по училща и тем подбни, нямане на баба дядо да гледа децата... Тогава се връщат от чужбина и се съгласяват на каквато и да е заплата. Или взимата бабата и дядото и пак заминават накуп. Тогава всичко обезлщдява. Така нареченото по Английски "Гкасуване с стъпките на краката" тоест хората бягат. Не е от Кмета, от държавата е....


13 април 2019 21:56 | Пепино
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

Начело на държавата не са ли герб вече 10 години? Защо в много други и по малки градове има работни места а в Благоевград няма, кмета не е ли от герб?


13 април 2019 22:10 | Сирма Войвода
Оценка:
-11
 (
13
 гласа)

Ами искате да рискувате БСП коалиция ли да ви води? Нали имаше издънка с Орешарски нещо се издъни тогава. Корнелката Нинова ще ви хареса ли?


13 април 2019 22:36 | Хомър
Оценка:
21
 (
21
 гласа)

Кой ти говори за бсп бе гербер? 10 години управлява герб и положението в България и Благоевград е много по зле от преди това. Който и да ги смени ще е по добре.


13 април 2019 22:38 | Реалист
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

След 89 та доста партии управляваха и малко или много лъжеха народа, но герб по корупция, лъжи и кражби задминаха и комунисти и костовисти и царски юпита.


14 април 2019 18:10 | мартин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

дана лаже хората


14 април 2019 21:21 | Az
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Заплатодатели- трябват, не
РАБОТОДАТЕЛИ - разберете го!!!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.