Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Падна "легендата" за мръсния въздух в областния център! Благоевград без право да кандидатства за финансиране! Не попадал в критериите за най-замърсени градове!


13 ноември 2018 13:04  12 коментара   11193 прочитаИзпаднахме от списъка, в който са най-замърсените общини Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община


Благоевград не е в списъка с допустимите бенефициенти, които да кандидатстват по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух" по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.".

Допустими бенефициенти по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух", които отговарят на критериите за допустимост и качество, са общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. В този списък отсъства Благоевград, тъй като за определянето им са взети предвид коментари и препоръки на службите на Европейската комисия, отправени в рамките на проведените технически срещи през 2018 г. Оказа се ,че Благоевград не е чак ,толкова замърсен,колкото се опитваха да го изкарат някои местни политици,яхнали темата за мръсния въздух,като част от политическите си кампании за публично припознаване и шумотевица около имената им.

Замърсеността на въздуха в областния център достига пикови стойности през определи дни в отоплителния сезон, когато хората използват твърдо гориво и замърсяват средата. В останалите случаи Благоевград не е сред градовете с най-мръсен въздух. Въпреки всичко областният център ще кандидатства за финансиране по оперативната програма, тъй като ще има остатъчни средства,които бихме могли да усвоим, за подобряване чистотата на средата.

Методология и критерии за оценка по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух" по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." бяха приети на състоялото се вчера дванадесето заседание на Комитета за наблюдение на програмата. „Основната цел на Управляващия орган и на местната власт трябва да бъде постигането на конкретни резултати за повишаване качеството на въздуха", заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на откриването.

Той допълни, че е важно след решенията на комитета в кратки срокове допустимите общини да бъдат поканени да подадат своите проектни предложения по процедурата.

„Успешното изпълнение на проектите по ОПОС 2014-2020 г. ще позволи да осигурим по-голямо финансиране през следващия програмен период за общините, които не могат да кандидатстват по настоящата процедура по приоритетна Ос 5 за подобряване качеството на въздуха. Знаем, че финансовата подкрепа на програмата е важна за общините и затова ще се постараем да гарантираме необходимия ресурс и занапред", каза министър Димов.

„Европейската комисия напълно подкрепя Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда" да концентрира инвестиционния ресурс в определен брой общини", категоричен бе Аурелио Сесилио от Генерална дирекция „Регионална и градска политика" в Европейската комисия. „Въпреки различните мнения, ние считаме, че това е единственият правилен подход за постигане на видима промяна в качеството на въздуха в българските градове.

Важно е да се учим от процеса, за да построим устойчива тенденция за следващия програмен период, в който качеството на атмосферния въздух ще е ключов приоритет", добави той. Комисията отчете прогрес в изпълнението на ОПОС, като приемането на методологията и критериите за оценка на процедурата за въздуха е още една крачка напред.

Представителите на ЕК обърнаха внимание, че за решаването на проблема с въздуха в общините трябва да се търсят и други мерки и инвестиции извън ОП „Околна среда". На вчерашния Комитет за наблюдение беше приет и проектът на изменение на Индикативна годишна работна програма за 2018 г. на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". Промените най-основно се отнасят до изместване на сроковете за обявяване на процедури и съответно подаване на проектни предложения по приоритетни оси „Води", „Отпадъци", „Натура 2000 и биоразнообразие", „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища" и „Подобряване качеството на атмосферния въздух".

М.Иванов

Още за: благоевград  въздух  градове Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


12 коментара

13 ноември 2018 13:11 | Зарзавата
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

И сега Злата не може да се бори с комините на Рубин


13 ноември 2018 13:42 | без име
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

Най-хубавото е, че и вие и вашите деца също дишат този ”чист” въздух.


13 ноември 2018 14:32 | Nicola
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Мали и о тоя параграф пропаднахте, не съскай, със злоба само в гроба, не е полезно за здравето !


13 ноември 2018 14:35 | стивчо
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

аз не знам откъде дойде тая истерия с въздуха, та той си е бил винаги такъв, да не би да се увеличиха болните от астма в благоевград, защо така скочиха срещу тоя възмуд, или само моабет да става, у струмско има един замърсител c, ма и за него викат че е редовен та не знам що става


13 ноември 2018 15:06 | Тъч
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Да, това е същата схема като с КОРЕКТНО проведената инспекция на пътя за Своге, осветлението в тунела на Витиня, КФН за КТБ, “Олимпик”... и все от този род. Едните струват животи, другите социален статус. Това с въздуха от кои ли е?


13 ноември 2018 20:11 | John
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Благоевград все повече се превръща в китно, чисто село.
Скоро ще се преименува на Село Благово. То и сега е пълно само с говеда и изкукали възрастни.


13 ноември 2018 20:21 | старогражданин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Много са ни прашни градовете за да се радвате на горната новина. При дъжд водата от най-високите части на града се разхожда по плочките в центъра. Същото се случва и с водата от всички зелени площи по улиците. Водата се оттича, остават утайките...


13 ноември 2018 23:27 | Истина ли е
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Едно време, когато сегашните борци за чист въздух тьрчеха по селските ливади в Благоевград работеха поне 10 предприятия, почти всички домакинства се отопляваха с дърва и въглища. Сега не е така и защо въздуха е по замърсен?


14 ноември 2018 15:04 | Старата махала
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Малоумно написана “новина”. Въздухът в Благоевград буквално се вижда от ноември до април. И убива всички. Всички! И тези, които взимат пари да пишат глупости, и неграмотните, и тези, които въздишат по комунизма и “успешните” му предприятия. Задължение на всички нас е да осигурим за себе си, за децата ни и за нашите приятели чист въздух. Ако това не можем да разберем, значи нещо не ни е наред. Вместо да пишем простотии, добре е всеки да поиска от държавата и общината мерки за чист въздух и всеки сам да помисли как може да намали собствените си емисии на изгорели газове. Дължим го на себе си и ближните си.


14 ноември 2018 16:06 | Ужас
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Никой от моето семейство не излиза след 17 часа да не припадне на улицата в Благоевград. Доказано най-лош въздух. Има станции. които измерват. По-зле сме от Перник и София. Кметът вместо да се бори с това, той дава по милион на година за Пирин (от които се крадат 80%). СРАМ!!!!


14 ноември 2018 16:12 | Лизачи?
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Какъв мит бе? Вие не усещате ли смрадта и дима, които дишате? Значи когато некадърниците в общината (кмета от Бояна и кликата му) не могат да защитят проект, това изчиства въздуха в града, така ли?

21-век сме, а не 1987 - да живееш в подножието на планината и да дишаш мръсен въздух 6 месеца в годината е може би най-тъпото нещо, което можеш да направиш. Веднага след това да напишеш, че имало мит за лош въздух в Благоевград.


14 ноември 2018 22:58 | Паолва Иввввввв
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не баламосваите хората с въздух те нямат пари за храна а вие им говорите за въздух остава на цяло то правителството и да се избие ново такива хора които не са били досега в парламента и без кметове
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.