Откриха забранени от закона стоки в магазин в Сандански

25 ноември 2019 09:40   58650 прочита


Магазин за дрехи втора употреба в Сандански "изгоря" след проверка на Регионална здравна инспекция Благоевград. Купища забранени стоки откриха инспекторите, сред които употребявани бебешки дрешки, бельо, обувки и играчки.

Законът за здравето категорично забранява продажбата им, тъй като личните вещи трудно могат да бъдат дезинфекцирани, особено след по-продължителна употреба, за да бъдат безопасни за евентуалния нов собственик.

Забраната е от 2005 година, въпреки това обаче, в почти всеки секънд хенд магазин тези стоки са налични. Големи наличности установи и проверката в санданския магазин, стоката била много и служителите не успели да я скрият навреме, разбирайки за предстоящата инспекция.

Глоба в размер на 1000лв. за собственика и изтегляне на стоката, както и забрана за по-нататъшната ѝ продажба - така инспекторите санкциониралитърговеца. Както struma.com писа, наскоро бе глобен и собственика на верига магазини в Благоевград отново по същите причини.

Изглежда българинът не е гнуслив и лесно се подлъгва по ниските цени, без да се замисля какви рискове крие покупката на употребявано бельо или обувки за здравето му. Въпреки, че търговците твърдят, че стоката е дезинфекцирана, то специалистите са категорични, че това няма как да се случи на 100% и тези вещи, освен че са доста захабени, са и пълни с бактерии.

Носенето им може да ни докара сериозни кожни и други здравословни проблеми. Проверки на подобни обекти се правят постоянно от РЗИ Благоевград из цялата област. Но търговците, които реализират огромни печалби от стоката си, изглежда не се плашат особено от глоби в минимален размер, които са им по джоба и са далеч по-изгодни за тях пред изтегляне на тонове забранена стока.

След като не можем да разчитаме на коректност от тяхна страна, остава да разчитаме на собствената си разсъдливост и внимателно да подбираме стоките за нас и нашите деца.

П. Пенева


Още за: магазин   проверка   марки   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар