Новините на югозападна България
Снимка: ezine.bgСелска кухня! Друсан кебап  
   РегистрацияЗабравена парола

Отбелязваме 133 години от Съединението на България


6 септември 2018 09:26  2 коментара   2947 прочитаДнес отбелязваме 133-годишнина от Съединението. На този ден в Пловдив е прогласен актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия, координиран от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Първоначалният план е Съединението да бъде обявено на 15 септември, но БТЦРК взема решение да действа по-рано след неуспешен бунт в Панагюрище на 2 септември, заради който организаторите са заплашени от арести.

На 5 септември избухва въстание е Пазарджик, където привържениците на Съединението успяват да вземат властта. От Голямо Конаре и Конуш към Пловдив потеглят чети начело с Чардафон и Ангел Чолаков.

Войски, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив в нощта срещу 6 септември и свалят генерал-губернатора Гаврил Кръстевич, без да срещат съпротива.

Два дни по-късно княз Александър Батенберг издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна България“, а в Пловдив са назначени назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си.

Съединението получава дипломатическо и международно признание на следващата година – с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт от 24 март 1886 г. Окончателно е утвърдено с признаването на българската независимост.

bulnews.bg

Още за: годишнина  обединение  комитет Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


2 коментара

6 септември 2018 10:26 | Обер хрупен фюр
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Султанът казал: Или плащате или влизаме с Армията и Тосун бей / БШБЗук/. Кога дОшло време за плащанье, Павле пАри нЕма. Тогава Победителят от войната 1877/78 се отказва от 80 милиона златни франка- репарации, които Турция е дължала като победена и така Съединението е минало без война, кръв и катастрофа за България


6 септември 2018 15:20 | зажобайся
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

А знае ли колко по 80 млн. златни франка е измъкнал победителят от войната 1877/78 от бедния Български народ? Ами, че в СанСтефанския договор дори не ни споменават като Българи, а като "славянско население" .Впрочем оригиналът на същия договор Русия и до ден днешен подло не предоставя на "братушките " си поне да го разгледат. Ами КОЙ насъсква Сърбия да ни нападне след Съединението? А накрая, защо не е влязъл Тосун бей та да му се случи това, което се е случчило на шумадийските цигани?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.