Ќовините на югозападна Ѕългари€
”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€  
   –егистрац舫абравена парола

ќтбел€зваме 133 години от —ъединението на Ѕългари€


6 септември 2018 09:26  2 коментара   2268 прочитаƒнес отбел€зваме 133-годишнина от —ъединението. Ќа този ден в ѕловдив е прогласен актът на фактическо обединение на  н€жество Ѕългари€ и »зточна –умели€, координиран от Ѕългарски€ таен централен революционен комитет (Ѕ“÷– ).

ѕървоначални€т план е —ъединението да бъде об€вено на 15 септември, но Ѕ“÷–  взема решение да действа по-рано след неуспешен бунт в ѕанагюрище на 2 септември, заради който организаторите са заплашени от арести.

Ќа 5 септември избухва въстание е ѕазарджик, където привържениците на —ъединението усп€ват да вземат властта. ќт √ол€мо  онаре и  онуш към ѕловдив потегл€т чети начело с „ардафон и јнгел „олаков.

¬ойски, командвани от майор ƒанаил Ќиколаев, установ€ват контрол над ѕловдив в нощта срещу 6 септември и свал€т генерал-губернатора √аврил  ръстевич, без да срещат съпротива.

ƒва дни по-късно кн€з јлександър Ѕатенберг издава прокламаци€, с ко€то се об€в€ва за „кн€з на —еверна и ёжна Ѕългар舓, а в ѕловдив са назначени назначава трима комисари на м€стото на временното правителство, което се отказва от пълномощи€та си.

—ъединението получава дипломатическо и международно признание на следващата година – с българо-турската спогодба от 20 €нуари и “опханенски€ акт от 24 март 1886 г. ќкончателно е утвърдено с признаването на българската независимост.

bulnews.bg

ќще за: годишнина  обединение  комитет ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


2 коментара

6 септември 2018 10:26 | ќбер хрупен фюр
ќценка:
-1
 (
5
 гласа)

—ултанът казал: »ли плащате или влизаме с јрми€та и “осун бей / ЅЎЅ«ук/.  ога дќшло време за плащанье, ѕавле пјри н≈ма. “огава ѕобедител€т от войната 1877/78 се отказва от 80 милиона златни франка- репарации, които “урци€ е дължала като победена и така —ъединението е минало без война, кръв и катастрофа за Ѕългари€


6 септември 2018 15:20 | зажобайс€
ќценка:
3
 (
5
 гласа)

ј знае ли колко по 80 млн. златни франка е измъкнал победител€т от войната 1877/78 от бедни€ Ѕългарски народ? јми, че в —ан—тефански€ договор дори не ни споменават като Ѕългари, а като "слав€нско население" .¬прочем оригиналът на същи€ договор –уси€ и до ден днешен подло не предостав€ на "братушките " си поне да го разгледат. јми  ќ… насъсква —ърби€ да ни нападне след —ъединението? ј накра€, защо не е вл€зъл “осун бей та да му се случи това, което се е случчило на шумадийските цигани?
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.