Онлайн петиция набира скорост! "Против" за връщането на децата в класните стаи

27 април 2020 10:58   3 коментара   8005 прочита


Благоевград и Сандански също подкрепиха инициативата.

Против връщане на учениците в класните стаи и за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година е мотото на организирана онлайн петиция. Хиляди родители изразяват силното си притеснение от подобна възможност. Според тях връщането на децата им в училище би представлявало огромна опасност за здравето. Те считат, че подобно действие може да доведе до увеличаване разпространението на COVID- 19. Родители от всички области вече подписват петицията, като до момента за два дни са събрани над 700 подписа, от Благоевград в подкрепа на инициативата са гласували 29 души, а от Сандански 13.

"До Г-н Бойко Борисов - министър-председател на Република България, Г-н Красимир Вълчев – министър на обазованието и науката, Г-н Кирил Ананиев министър на здравеопазването, Генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и председател на НОЩ Уважаеми господа, Като родители на деца в училищна възраст сме силно разтревожени от обсъжданата възможност децата ни да бъдат върнати в класните стаи. В ситуацията на епидемия от COVID-19 считаме, че подобно решение би застрашило сериозно децата ни.

А и не само тях, а още няколко групи в обществото - родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство. Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията. Считаме, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция.

Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно. Престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца (или дори и на половината от тях) в затворено помещение, обезмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия. Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли, практически обрича децата на заразяване. Впредвид гореизброените факти Ви призоваваме към следните решения:

1.Учебната година да завърши с дистанционно обучение. 2.Учениците от VII-ми и XII-ти клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Вярваме, че ще поставите на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната. Вярваме, че няма да допуснете компрометиране на всички усилия до тук, положени от правителството, от нас, от учениците и от учителите за овладяване на пандемията и защита на населението. С уважение: граждани на Република България"

В. Иванова


Още за: ученици   стаи   вирус   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
27 Април 2020 11:43 | У
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

И аз съм за


27 Април 2020 12:09 | Емануел
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Точно така


27 Април 2020 14:29 | �� ��������
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Само кажете какво правят отрочетата ви в дворовете на училищата по цял ден! Или се правите, че не знаете... А иначе наистина физическото присъствие в училище крие риск. Само дето на нас някак си не ни се угажда - хем да няма карантина, хем да сме на работа, хем да завършат годината хем, хем... Най-добре на всички да напишат шестички, всички приети в елитни гимназии, в университети, които си изберат. Излезте и вижте какво става навън. За какви ограничения говорим, за каква изолация...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар