Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕърза пица с €йца  
   –егистрац舫абравена парола

ќбърнати представи и една друга гледна точка! Ѕлагоевград - н€ма работа или не ни се работи?


15 септември 2018 11:58  69 коментара   31665 прочита андидатите с€каш ти прав€т услуга, а не са нуждаещи се...


ƒни преди започването на учебната година, както за учениците, така и за студентите, Ѕлагоевград е все по-пълен. » докато в петък и събота не можеш да пиеш кафе спокойно, ако не си направиш "резерваци€", а на центъра буквално се редиш на опашка, за да се разминеш с н€кого, онлайн пространството се напълни с дезинформаци€, че Ѕлагоевград бил градът с най-лоши услови€ за труд и живот.

ƒали е така обаче?

ѕрез второто тримесечие на годината област Ѕлагоевград за пръв път стана областта в страната с най-ниска средна брутна заплата - 743 лв. по данни на Ќ—», или с около една трета по-ниска от средната в страната. »звадката обаче не би могла да бъде напълно обективна, защото средната заплата се формира от най-високата, и най-ниската в страната. » това, което се приписва на Ѕлагоевград, всъщност се отнас€ за ц€лата област.

Ќа какво се дължи това?

¬ сайтовете за об€ви, основните оферти за Ѕлагоевград са за ниско квалифициран труд, като: сервитьор, барман и продавач-консултант. —фери, в които в цели€ св€т обикновено има не достатъчно кадри. —фери, които са общодостъпни за всеки и никой кандидат не е незаменим. —ъвсем логично, това са и сферите с най-ниско заплащане. –аботодателите в Ѕлагоевград се оплакват, че не могат да намер€т посто€нен персонал.

Ћ€тото, градът е почти празен, и местата биват заемани от ученици, които след разрешение от родител, искат да изкарат н€какви пари за море. “ези ученици никога преди това не са работили, н€мат трудова дисциплина и опит, затова съвсем логично н€ма как да имат претенциите, че са финансово ощетени. “ова са кадри, които днес са тук, утре не.  адри, на които влагаш обучение, пари и време, и които след месец, два напускат работното м€сто и позици€та е отново свободна. ѕри студентите е същото. ќще на самите интервюта за работа започват с претенциите: Ќе мога да работ€ в понеделник, имам лекции. ¬ петък съм на дискотека- не ми пиши. ¬ ср€да имам изпит, ще дойда по-късно.

 адри, които все едно ти прав€т услуги, а не служители, които са се запознали с трудовата си характеристика.

» докато младите се оплакват, че не им плащат много, други са решили въобще и да не търс€т. —айтовете за об€ви в района са пълни с об€ви на момичета, които предлагат телата и компани€та си, срещу заплащане. Ћесна и доходоносна работа. “ези момичета не искат да работ€ с фиксирано работно време, а да съчета€т парти живота си, с едни лесно изкарани пари.

ќт друга страна и в друга категори€, се намират и богати господа, които си търс€т момичета срещу заплащане, та даже и срещу издръжка по време на следването им. ѕросто така за компани€, и още нещо. ѕрави впечатление, че в сайтовете за платена любов бро€т на "професионалистите "се увеличава. Ќ€кои безсрамно постав€т и снимките си, гарнирани с умопомрачителни подкан€ни€ от тигрици, девственици, лъвици, които ще ти разкажат играта от кеф. ƒруги, които имат сериозен опит в най-древната професи€ б€гат от града, в който ги познават, за да упражн€ват работата си на други места.

Ќашенки са добре известни и в чужбина с професионализма си в тази сфера. ¬ъобще намери се ниша, ко€то ангажира една завидно гол€ма част от младите в региона. —толицата, където е истинско море от богати и бедни е притегателен център за търсачите на високодоходна работа с надежда за среща с н€кой лъскав тузар, тъй като, все пак, там са повече. ѕредпочитат да са сервитьори в —офи€, отколкото банкери в Ѕлагоевград, например. ƒа, заплащането е по високо, но като прибавиш разходите за квартира и издръжка, е танто за кукуригу, ама нали се развиваш в —офи€, друго си е.

 ратка обиколка из Ѕлагоевград показва, че стандартът въобще не е нисък. ћагазин до магазин и все още усп€ват да поддържат високите си разходи и наеми в топ център. ƒа намериш празно помещение на града е миси€ невъзможна, независимо от непрекъснатото оплакване, плюене по градската управа. ”лиците са пълни със скъпи коли, а заложните къщи са кът в ёгозапада (за разлика от столицата, където ги има на всеки ъгъл).  афенетата са пълни. ≈, ако този град е толкова беден, откъде бе хора тези пари, да пълните кръчмите и кафенетата всеки ден?!

Ѕлагоевградчанинът не е беден. “ой по-скоро е находчив и хитър. ѕредпочита да даде н€ко€ ста€ под наем, да купи кола, да € преправи и препродаде. ƒа отвори собствен бизнес, често в сфера, от ко€то нищо не разбира. –есторантьори, търговци и разни други интелектуалци се пръкват на вс€ка крачка. ¬ижда се и тенденци€та много младежи да отказват работа, тъй като чакат пари от роднина в чужбина, с които да се шматкат по ц€л ден из града. Ќе изключваме и онези, които са намерили и незаконен начин за добив на пари, правейки тук там н€ко€ друга далаверка, или продавайки забранени стоки, субстанции и цигари.

¬ сайтовете за об€ви на града се намират и много добре платени оферти: в сферата на логистиката почти всеки ден има об€в€ за позици€та: оператор логистика, а заплатите започват от 1000 лв. „исто възнаграждение. ƒа, обаче тр€бва да знаеш език. » да, н€ма как да те пуснат за лекции. «атова, ако човек има какво да предложи на един работодател, той ще може да получи и адекватно заплащане. –аботодател, мой при€тел ми разказва смехотворна случка по време на интервю.

Ќа въпрос "¬ие какво сте завършила, отговорът бил "¬ смисъл?!" ќтговор, който замества липсата на думички във високоинтелигентни€ и претенциозен кандидат за работа, висшист.....! ∆алим младите, че н€мали работа, а дали младите могат за заслужат качествена работа с чалга мисленето си и широката си обща култура?!

Ѕлагоевград през годините бе ковачница на кадри, висококвалифицирани заради тежестта и сериозността на образованието в областни€ център. ≈литните училища подготв€ха отлични ученици. ƒнес въпреки усили€та, гол€ма част от децата ход€т на училище, за да показват новите си дрехи и телефони, а на училището гледат като на досаден ангажимент. «атова и нивото падна сериозно. ќтглеждаме едно чалга поколение. Ћоши ученици, лоши работници и служители без вс€каква дисциплина и добро поведение.

ћитът, че студентите в града са намалели също може да бъде развенчан. —тудентите в ц€ла Ѕългари€ са намалели. ћладите само чакат да завършат 12-ти клас и веднага ангажират билет за чужбина. Ќ€кои, дори не се €в€ват и на матурите. ƒори, само за миналата година, над 1200 ученици, не са се €вили на матурата по Ѕ≈Ћ. ћного от т€х са заминали и въобще не се интересуват за образованието си.

—офийски€т университет - най-реномираното учебно заведение в Ѕългари€, от месеци шумно рекламира своите специалности, които и до днес са на половина пълни. Ќ€къде дори се раздават скъпи автомобили като награда за записване в университет. ё«” "Ќ. –илски" проведе шумна кампани€ за записване на студенти, но общата картина, вли€е и в благоевградски€ университет.

—тудените не намал€ват само в Ѕлагоевград. Ќамал€ват в Ѕългари€. ј тези, които остават, н€мат амбици€та да прав€т кариера. “е мрънкат, че н€ма заплащане, което да отговар€ на високи€т стандарт на живот, на който са свикнали. “ака, че пари се получават за положен труд, плащат се усили€ и резултати, а не претенции, а за н€кои благоевградчани високото самочувствие, без реално покритие е отличителен белег. јко искаш работа първо покажи какво можеш, а после поискай заплатата си за 8 часа труд, който дава резултат.

 . »ванов

ќще за: година  Ѕлагоевград  област  заплата ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


69 коментара

15 септември 2018 12:08 | xenophont
ќценка:
50
 (
62
 гласа)

“ова н€какъв нелеп опит за есе на ученк в основно училище ли е или н€кой има претенции да получи плата за "труда" си?


15 септември 2018 12:13 | Ѕожидар
ќценка:
-14
 (
44
 гласа)

Ѕаш така си е горни€ интелуктуалец . –азбира ти главата от есе, философи, още едно доказателство за просташки€ манталитет на благоевградчани .ѕърво плюе после ближе. «атова ще ходите с обувки 5 сезон и вехти чизми


15 септември 2018 12:16 | ¬енева
ќценка:
-9
 (
53
 гласа)

ћного в€рно. Ќе им се работи, не им се седи на работа. ћъреливи, прости и неграмотни.
«аслужават си мизери€та!
ћного хубава стати€!


15 септември 2018 12:18 | »вана
ќценка:
13
 (
39
 гласа)

јз емигрирах отдавна. ћного мои при€телки останаха и казват- има работа, ама по добре ми е на бюрото по труда.
¬зимат помощи и пи€т кафета ц€л ден.


15 септември 2018 12:20 | евала
ќценка:
-9
 (
31
 гласа)

евала струма


15 септември 2018 12:50 | Offff
ќценка:
37
 (
45
 гласа)

ќффф, ке ќмра ей! “ова е най-жалки€ пасквил на тема "¬идими –езултати"! √ордоста на Ќасо - "ќбщина Ѕлагоевград е най-големи€ работодател... ". јко това Ќедоразумение, «ар€та, можеше само да проумее колко нелепа е тази негова хвалба?!?!? ј дано, ама надали!! ќффф, ке ќмра верно! Ќе мислех, че можем да уцелим толкова, елементарни, некадърни и съответно крадливи управници като днешните!!!  е ќмра ей!


15 септември 2018 12:53 | паскалев
ќценка:
-33
 (
43
 гласа)

ћи умри де, така си дрънкаш, ами успешен е човека, работи ама не се хвали


15 септември 2018 12:54 | джин
ќценка:
-3
 (
13
 гласа)

Ѕлагоевград за вас е пак ѕариж.


15 септември 2018 12:55 | ќбективна
ќценка:
-31
 (
47
 гласа)

 ато сте толкова кадърни коментиращите във форума, пък вземете направете нещо по въпроса. ¬се н€кой друг ви е виновен. ѕо-кадърен кмет от  амбитов не е имало в Ѕлагоевград


15 септември 2018 13:02 | Vinetu
ќценка:
37
 (
45
 гласа)

"Ѕлагоевград през годините бе ковачница за кадри, висококвалифицирани заради тежестта и сериозността на образованието. " - само та€ глупост ми е достатъчна ! “ролска, поръчкова статийка ! «амазваща очите и не даваща обективна оценка. јвторът знаеше ли тежестта и сериозността на специалности като право и икономика в ё«” ? Ѕеше пълна пароди€ ! ўе спорим ли изобщо ? ћоже да се пише с томове, защо горното е еднозначно и плоско, поръчково тълкуване. »стината е, Ѕлагоевград затъва ! » заради положението в страната, но и заради крадливото, роднинско-при€телско управление от 20 години - поне. ƒори да си свестно момиче, искащо да е сервитьорка и да изкарва честно парите си, н€ма как да стане с шефове робовладелци със самочувствие на јмон –а!


15 септември 2018 13:14 | ѕухи
ќценка:
30
 (
32
 гласа)

ѕлатена стати€ от пишман политици!
»ма статистика, че Ѕлагоевград е на нива като град ¬идин!!! ј сега пък било лъжа! ¬ъпроса е кой лъже? ќтговора след тази стати€ : Ќикой!
Ќо едно е разбираемо: »ма сайтове за компаньонки, значи н€ма безработица, скъпите магазини не са фалирали и много мързеливи хора живе€т в него :)
∆алко!


15 септември 2018 13:26 | —тефан
ќценка:
37
 (
41
 гласа)

ћасово хората не могат и не искат да работ€т в Ѕлагоевград, защото заплатите са около 500-600 лева.  ак същите хора не са мързеливи, б€гат от града и работ€т в —ф или чужбина?


15 септември 2018 13:27 | ћартин
ќценка:
35
 (
45
 гласа)

Ѕългари€ е най бедната държава в ≈вропа, а Ѕлагоевград най бедни€ град в тази държава гарантирано от герб и кметчето.


15 септември 2018 13:30 | ѕиринец
ќценка:
31
 (
41
 гласа)

—трума-—тършел, заплата от 1000 добра ли е за човек знаеш н€колко езика и е с висше образование? ¬ кой век живеете дупелизци на герберастите?


15 септември 2018 13:34 | —трумско
ќценка:
35
 (
37
 гласа)

¬ Ѕългари€ герб управл€ват вече около десет години, все н€кой друг им. е виновен, как тази държава за толкова време не мръдна поне малко напред, да е единствената им гордост- пътищата издишат. ¬ Ѕлагоевград кмета също управл€ва дълго, н€ма инвестиции в града, н€ма заводи фабрики и цехове, младите масово напускат града посока чужбина или —‘, студентите намал€ха драстично, ниски заплати, шефове- примати, станаха доста причини ..


15 септември 2018 13:36 | ѕепино
ќценка:
24
 (
28
 гласа)

—тудентите намал€ват не само в града и в Ѕългари€ е факт- кой гони тези млади хора от страната си? √ерб=гроб.


15 септември 2018 13:38 | каспаров
ќценка:
-15
 (
31
 гласа)

≈й не спр€хте, този е виновен, онзи е виновен, а вие какво направихте. Ќищо само плюете


15 септември 2018 13:47 | ѕепино
ќценка:
24
 (
24
 гласа)

»стината не е плюене, аз прав€ това, което тр€бва да може семейството му да живее нормално в тази джунгла Ѕългари€, политиците са задължени да направ€т живота на населението по добър, ако не могат си тръгват, както е нормално в€л св€т.


15 септември 2018 13:48 | ѕепино
ќценка:
8
 (
8
 гласа)

—емейството ми....


15 септември 2018 13:50 | ƒончо
ќценка:
51
 (
51
 гласа)

≈дно време в 17:00ч излизаха тълпи от работници от заводите в града.
—ега такива тълпи излизат само от ќбщината, ћ¬–, Ќјѕ, Ќ«ќ  и другите бюджетни институции.


15 септември 2018 13:52 | ¬ерно ли бе
ќценка:
16
 (
20
 гласа)

»звинете, това стати€- отговор на в.  апитал ли е!?!? хахаха


15 септември 2018 13:53 | каспаров
ќценка:
-27
 (
33
 гласа)

јма едно време всички б€ха Ѕ√, сега света е отворен за всеки и е нормално хората да излизат в чужбина. “ова с тълпите от заводите отдавна изчезна. ј за това най- малко е виновен кмета.


15 септември 2018 14:27 | ѕирин
ќценка:
-15
 (
17
 гласа)

 . »ванов, евала! ’ейтърите да си завържат 130 кг тежест и в р. —трума, не е много далече!


15 септември 2018 14:37 |  оста ÷ърното с ѕасат6353
ќценка:
23
 (
29
 гласа)

«а 500, 600 лева на никой не му се работи. »ли ако се хване да работи е защото н€ма избор. ћлади€ народ иска да живее, но не да робува за малко пари. Ќека дават по 1000 лева минимална заплата, н€ма да имат проблем с работната ръка, но това н€ма как да стане ! «атова ще си търс€т посто€нно работници и н€ма да има кой да дойде. ўе почнат ромите да работ€т за т€х, защото н€ма кой друг ! “олкова са продажни работодателите в Ѕългари€, че за да плащат по-малко, и да те усигор€ват на 4 часа, са готови и пенсионери да им работ€т без осигуровки. “а€ държава ще си остане пропаднала до последно, защото сами€ народ е такъв ! —амо Ѕългарин може да краде от собствената си държава ! ≈дин вид, да се краде сам


15 септември 2018 14:48 | get outt
ќценка:
16
 (
30
 гласа)

ƒо кога ще го подпирате то€ смешен кмет бе подлистниче с“–ума


15 септември 2018 14:49 | ѕепино
ќценка:
27
 (
31
 гласа)

 мета обеща нормално кръстовище в началото на квартал —трумско, там често стават ѕ“ѕ та, взеха се мерки при ќбщежити€та чак когато си отиде едно младо момиче, кметчето беше пребледн€л от шестви€та на студентите тогава, излъга за стадиона, че ще направи козирка и нова трибуна, че ѕирин ще е фактор в Ѕългари€. ¬дигна двойно данъците, все едни и същи фирми печел€т всички обществени поръчки, заедно с Ѕоко обещаваха нови заводи и работни места в града., а Ѕлагоевград стана най бедни€ град в ≈вропейски€ съюз.


15 септември 2018 14:49 | e
ќценка:
14
 (
20
 гласа)

“ова е лош преразказ на една стати€ в  апитал, ко€то много по-точно описва проблемите на града.


15 септември 2018 15:08 | каспаров
ќценка:
-15
 (
21
 гласа)

»ма работа, но на никой не му се работи, а за картела на работодателите и баба знае.


15 септември 2018 15:29 | Ѕлагоевград
ќценка:
30
 (
34
 гласа)

—тати€та е пълна с лъжи! »стината е, че всички собственици на фирми заведениа, и работодатели искат ако може и за без пари, да им се работи! —трума направете си труда и проверете неко€ фирма или заведение или друга частна институци€, какви заплати дават? –аботници има ама заплатите са много ниски, затова посоката е —офи€ или терминал 1 и 2! — тази надница от 20 до 30 лева и работа и събота и недел€ без да се заплащат двойно както го прав€т на вс€къде?


15 септември 2018 15:50 | същи€
ќценка:
19
 (
31
 гласа)

«адайте си само два въпроса:  ога благоевградчани започнаха да обедн€ват и какво се е случило в този момент? ≈то ви и отговорите: √≈–Ѕ взеха властта и веднага продадоха цигарената. ≈фекта от това безумие, вече е налице.


15 септември 2018 16:49 | √раф ћама кажа
ќценка:
24
 (
24
 гласа)

«ар€та такова мамата на некога хубави€ ни град. «атова и не му се живее тука, а си рахатува у —офи€. Ќе остана незастроена градинка, само градската още не е бетонирал.


15 септември 2018 16:53 | 11111
ќценка:
26
 (
26
 гласа)

≈динствени€ стимул е заплащането.  ак да робува за 500-600 лв. които може и да не получиш ..има и такива –јЅќ“ќƒј“≈Ћ». ƒа не говорим за отношението от страна на работодателите.. бели роби.  мета вместо да прави партита срещу гробищата да привлича реални инвеститори да има производство.. тогава може и града да оцелее.


15 септември 2018 16:55 | ѕаола
ќценка:
-4
 (
20
 гласа)

√лад€т ризи, панталони и балтони,
но ще си останат със смачкани фасони,
алчни за пари и власт...
за пари ще продадат и вас...

 омунистът нрава не мени,
комунистът иска слава и пари,
Ѕез да се замисли той руши,
комунизмът моделира демонски души!


15 септември 2018 17:01 | —туй
ќценка:
7
 (
19
 гласа)

 омунистите това, което построиха вие не може даже да бо€дисате. Ќй големи€ комунист и пазач на ∆ивков е начело на държавата.


15 септември 2018 17:03 | ћилен
ќценка:
4
 (
16
 гласа)

√ерб=гроб


15 септември 2018 17:07 | Ѕ√
ќценка:
-10
 (
28
 гласа)

Ќ€кой от "знаещите" във форума набирал ли скоро в работници в Ѕлагоевград?! »мате ли представа какво е нивото?! «наете ли, че 70% от подадените "—и¬и"-та се пишат на маймуница?! „е 90% от снимките са от абитуриентски€ бал в ц€л ръст и с придружители, и от чалгатеки - пак в компани€?! „е 70% от имейлите на кандидатите са от сорта на [email protected] или [email protected]!?! √оворил ли е н€кой с тези същите кандидати по телефона, за да им даде повече подробности за работата и евентуално да ги покани на интервю за същата тази работа, за ко€то съответно повечето не си спомн€т, че са кандидатствали..?! «наете ли, че 80% от мъжете кандидатстващи за работата р€зко ги забол€ва кръста, колената... имат да поливат градини или са почнали ремонти в къщи, когато ги потърсите да им предложите работа, по об€ва по ко€то те са кандидатствали преди ден или два?! ѕри жените процента е същи€, само отговорите са малко по- различни - " Ќа море съм", "ўе ход€ на море", "ќще не съм ходила на море" ?


15 септември 2018 17:14 | ћинчо
ќценка:
16
 (
20
 гласа)

ј вие какви услови€ и какво заплащане предлагате, атрактивно нали? ясно е, че способните млади хора напускат града посока чужбина или —‘, кой е виновен за това? Ќали герб и кмета са начело вече 8-10 години?


15 септември 2018 17:15 | старогражданин
ќценка:
8
 (
14
 гласа)

ƒо 20лв. в мрежите на пенсионери и до 50лв. в мрежите на работещите. “ова виждам в съботен ден на пазара в Ѕлагоевград. ј е време за консерви. Ќе в€рвам да има прираст от гастарбайтерите и студентите. —ъщото е по магазините. «арежете ги статистиките. —амо се дразните. Ћипсва сегмента на средната класа. “ака е от —офи€ до  улата . Ћипсва приноса на сиви€ сектор. “ака е от —офи€ до  улата. ѕълна порнографи€ .“ака е от —офи€ до  улата.


15 септември 2018 17:17 | Ѕ√
ќценка:
-9
 (
23
 гласа)

¬ продължение - знаете ли, колко от хората идват на интервю за работа, на което сте ги поканили - не повече от 10%?!?! ѕросто не идват, не се и обаждат, че н€ма да дойдат!?  ак ¬и се струва?! “ези по-нагоре, които пишат че 600лв им били малко, но за 1000 щели да работ€т как точно си представ€т че може да стане това? Ќ€кой наливал ли е вода в бездънна кофа? ѕостигнал ли е резултати!?!


15 септември 2018 17:23 | Ѕлагоевград
ќценка:
18
 (
22
 гласа)

“ака наречените (чорбаджий) нараснаха им разходите и удр€т €ко у работната ръка, това е истината, лъжливи оправдани€ посто€нно много разходи а малко приходи, това казват! ј пък по улиците лъскави немски коли от по 100000 лева и нагоре! ј робите нека работ€т за по 600 лева на месец! ¬сичко е мафи€, никога н€ма да се оправ€т нещата!


15 септември 2018 17:23 | ћинчо
ќценка:
13
 (
17
 гласа)

ѕознавам много хора, които не са мързеливи и в Ѕлагоевград не искаха да работ€т за 500-600 лева, сега работ€т в —ф или чужбина за повече пари. ƒали от мързел работодателите в града не мога8т да намер€т качествени работници? ѕричините са две-три ниско заплащане, а способните са изгонени скеч от града от герберастите.


15 септември 2018 17:35 | ’ан јспарух
ќценка:
-2
 (
28
 гласа)

ƒќ ј“ќ ƒ≈Ѕ»Ћ»“≈ Ќ≈ –ј«Ѕ≈–ј“, „≈ «јѕЋј“ј Ќ≈ —≈ ƒј¬ј, ј —≈ «ј–јЅќ“¬ј-“ј ј ў≈ ≈:)))


15 септември 2018 17:51 | ’ј-’ј
ќценка:
-11
 (
21
 гласа)

ѕ–»’ќƒ»:¬ —ќ‘»я-1600Ћ¬, ЅЋ-√–јƒ:800Ћ¬. Ќј≈ћ»:—ќ‘. -600, ЅЋ-250; “–јЌ—ѕќ–“/TAXI/: —ќ‘-15 ЅЋ-2, 5ќ ; Ѕј–ќ¬≈ —ќ‘20-30/¬’ќƒ/, ЅЋ-5 » “Ќ. ¬ —ќ‘»я –ј«’ќƒ»“≈ —ј ¬»—ќ », ј Ќј «јѕјƒ ќ—¬≈Ќ ¬  Џў» » Ќј –јЅќ“ј ƒ–”√ќ Ќяћј. ѕ–ќ¬»Ќ÷»я“ј: —јћќ ћЏ–«≈Ћ»¬» » Ќ≈ќЅ–ј«ќ¬јЌ»...


15 септември 2018 17:57 | —трумско
ќценка:
17
 (
21
 гласа)

’ората заплатата си € заработват, но.... в други градове или страни. ѕрокудени са от родни€ град заради шайка крадливи герберасти на местно и национално ниво.


15 септември 2018 18:26 | старогражданин
ќценка:
4
 (
6
 гласа)

“ам, където делът на прозрачната икономика е по-гол€м, там и доходите са по-големи. “ам има и реални инвестиции и реална конкуренци€. ѕример :¬арна, Ѕургас, —офи€ .—ъотношение:1:3:5. Ќие сме безпримерни герой под нивото на ¬арна. ј ¬арна беше...


15 септември 2018 18:57 | ƒани
ќценка:
10
 (
18
 гласа)

Ќашите работодатели са много алчни заработваме им 10 заплати а получаваме половин заплата затова те ще си работат защото на хората им писна и емигрираха в чужбина!


15 септември 2018 20:17 | Ѕаба до ¬енева
ќценка:
2
 (
4
 гласа)

" ћного в€рно..... " ?Ќеправилно! »ли е в€рно, или не е в€рно.


15 септември 2018 21:19 | √ошо
ќценка:
14
 (
16
 гласа)

2001 година почнах работа и вземах 550-600 лв, как по д€волите след 17 години да работ€ пак за тези пари бе —трума. ком? —ега си бачкам във јнгли€ 3-4месеца в годината и през другото време си гледам семейството в Ѕлагоевград и като ида на интервю за работа при некой местен бос, отивам да му се присме€!


15 септември 2018 23:04 | John Tardy
ќценка:
16
 (
20
 гласа)

Ќа смотани работодатели Ц смотани работници! ј, скоро ще се мол€т на ромите да им работ€т и ще се оплакват, че н€мал кой. Ѕ€х в огромна счетоводна къща 2 години. –аботодателите правеха стотици хил€ди печалба, за персонала б€ха осигуровките на минималната заплата, работа в събота и недел€ и по празници и отношението Ц тр€бва да ни целувате .... че имате привилеги€та да работите за нас и ви даваме толкова много. ќтделно от 50 тина фирми едно и също Ц осигуровки на минимума, даже и под Ц договори на по 4 часа, а бачкане по 10 часа. Ќа фона на минималните разходи за персонала, имаше огромни разходи за лизинги за Ѕћ¬ и ћерцедеси, отделно лични разходи на управител€ и т. н “ова е Ѕ√ работодател€. Ќ€мали молби за работа и не идвали на интервю- абе вие кретени ли сте? Ќапишете в об€вата заплата 1500 лв, реални осигуровки, нормално работно време и да видим н€ма ли да има молби. ј кой ще викнете на интервю зависи от вас. Ќо, не да викнете 55 годишен за да ви се върже на смешните пари и


16 септември 2018 00:19 | John Tardy
ќценка:
14
 (
16
 гласа)

до .... н€ма да пиша за себе си, н€ма да разбереш дали е истина или не. ƒа предположим, че имам едно висше и една магистратура.  акво да направ€ да сед€ тук и кретен, като теб, да ми казва, че заслужавам 600 лв, или да отида в јнгли€- на полето или в склад за дрехи и обувки и да взимам 2-3 000 лв чисто.  ато ида там н€ма да ме питат какво съм учил и постигнал, като теб. “а лузар си ти, щот не знаеш на кой св€т си ..


16 септември 2018 01:04 | ...
ќценка:
-6
 (
14
 гласа)

ƒо недуразумението JohnTardy: ≈й калъф, нивата в јнгли€ е единственото временно спасение за прост, арогантен малоумник като теб, но и това ще свърши скоро! ƒа не забравиш само, като се завръщаш да си купиш мерцедес на 15 години с л≈ф волан, да се татуираш целиќ и да седнеш на –афи“ќ с наргиле... —ел€к!


16 септември 2018 01:28 | John Tardy
ќценка:
1
 (
3
 гласа)

.... никви ..... не си, смени се на 00


16 септември 2018 02:46 |  орен€к
ќценка:
15
 (
15
 гласа)

Ќе разбирам от журналистика, но тази "стати€" е написана просто по нелеп начин. ѕишете, че младите са виновни и мрънкали, не искали да работ€т, имали високи претенции, но иначе имало работа.  олко »“ фирми привлече Ѕлагоевград?  олко кол центъра?  олко бизнес сгради се построиха? » за танту-кукуригуто: аз съм благоевградчанин на 26 години и работ€ в —офи€ за 2800 лв чисто, плащам наем и сметки 400 (половината, другите 400 съквартиранта), остават ми 2400 лв. ≈, къде е »“ фирмата в Ѕлагоевград ко€то ще ми даде 2400 лв и още утре си пускам предизвестието? ѕроблемът на града е сивата икономика, тарикати бизнесметни които дават ниски заплати и липсата на привлечени международни компании.


16 септември 2018 06:55 | старогражданин
ќценка:
12
 (
12
 гласа)

 орен€кът ¬и го каза ачик, ачик.


16 септември 2018 08:56 | ѕациент
ќценка:
13
 (
13
 гласа)

Ќароде, не се терзайте, а излезте на протест, ето днес ¬и се дава този шанс. Ѕългарите, работещи по ≈вропа, ще го направ€т, а ти "народе спиш"?????


16 септември 2018 09:12 | тръмп
ќценка:
-5
 (
9
 гласа)

ћного се разписаха тук н€кои хора, без да мисл€т обаче. “ози с 2800 лева със здраве да си ги харчи, но не може всички да полупават такава заплата. Ќ€ма как без образование и по ц€л ден в кафетата да искаш да ти дадат гол€ма заплата. јма нали бай ганьо е свикнал на лекото.


16 септември 2018 09:23 | Ѕоби
ќценка:
11
 (
15
 гласа)

ѕоръчкова стати€.  орупци€, некадърност -мизери€.


16 септември 2018 09:46 | Joker
ќценка:
-4
 (
8
 гласа)

ѕо-горе н€акъв пише, че в бшвшата му счетоводна къща правили стотици хил€ди печалба - това на ден сигурно даже, не месечно :)))) Ќа страха очите са големи, но на завистта по нашенско са в пъти повече. “отално изтрещ€ли млади хора, необразовани, но с огромни претенции, с цел в живота- гастарбайтер! — такъв манталитет също!


16 септември 2018 09:54 | старогражданин
ќценка:
-10
 (
10
 гласа)

ќрганизираните българи в чужбина предимно гравитират около Ѕ—ѕ. »мам 30 годишни наблюдени€ и зна€, че провокаци€та срещу Ѕорисов в посолството в Ћондон беше организирана точно от такива. –умънците си протестираха по отпускарско време .¬ече намесват и ”шев в организаци€та. ¬сички услови€ да им в€рваш и да не им в€рваш.


16 септември 2018 13:20 | ѕинокио
ќценка:
9
 (
9
 гласа)

«ар€та-най кадърни€т кмет в краденете и баламосването... какви мижави очички, вече даже не се и виждат... грух грух


16 септември 2018 16:12 | избирател
ќценка:
-9
 (
9
 гласа)

«авиждаш на човека, който е направил стотици смислени неща повече от теб.


16 септември 2018 18:02 | —тефан
ќценка:
10
 (
10
 гласа)

—мислени неща за себе си и безмислени за гражданите на Ѕлагоевград.


16 септември 2018 20:00 | старогражданин
ќценка:
-1
 (
3
 гласа)

ћоже и 20 червени байрака да ми сложите-зад мен са 30 години пълни с превратности.
«адунайска губерни€ или є1 на Ѕалканите от страна на ≈— ? ≈то ¬и иде€ за бъдеще.


16 септември 2018 20:55 | Ќа мара мажо
ќценка:
7
 (
7
 гласа)

ѕоредната платена стати€, на кого му се работи за 500-600лв. и как да има стимул


16 септември 2018 23:15 | ”нуфри
ќценка:
5
 (
5
 гласа)

 ой плати за тази стати€?
Ќека той да работи и живее с 600 лв.


17 септември 2018 12:13 | българи юнаци
ќценка:
-1
 (
1
 гласа)

като са безмислени нещата хвайща гората и бегай на село или в чубина


17 септември 2018 12:38 | »збори
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

Ўе бегаш ти юнако, а кмата ще ти е водач, сел€ндури алчни и прости....


17 септември 2018 14:12 | каспаров
ќценка:
-3
 (
3
 гласа)

≈й вечното мрънкане.  ойто и да е кмет все нещо н€ма да е както тр€бва на българина мрънкач.


17 септември 2018 18:46 | хахаха
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

»зрод, кой ще ти работи за ти€ смешни заплати като всеки може лесно да замине за чужбина? ј ти мишко лижеш гъзове за 500 лева и си доволен от живота.
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.