РегистрацияЗабравена парола

Обърнати представи и една друга гледна точка! Благоевград - няма работа или не ни се работи?


15 септември 2018 11:58  69 коментара   33107 прочитаКандидатите сякаш ти правят услуга, а не са нуждаещи се...


Дни преди започването на учебната година, както за учениците, така и за студентите, Благоевград е все по-пълен. И докато в петък и събота не можеш да пиеш кафе спокойно, ако не си направиш "резервация", а на центъра буквално се редиш на опашка, за да се разминеш с някого, онлайн пространството се напълни с дезинформация, че Благоевград бил градът с най-лоши условия за труд и живот.

Дали е така обаче?

През второто тримесечие на годината област Благоевград за пръв път стана областта в страната с най-ниска средна брутна заплата - 743 лв. по данни на НСИ, или с около една трета по-ниска от средната в страната. Извадката обаче не би могла да бъде напълно обективна, защото средната заплата се формира от най-високата, и най-ниската в страната. И това, което се приписва на Благоевград, всъщност се отнася за цялата област.

На какво се дължи това?

В сайтовете за обяви, основните оферти за Благоевград са за ниско квалифициран труд, като: сервитьор, барман и продавач-консултант. Сфери, в които в целия свят обикновено има не достатъчно кадри. Сфери, които са общодостъпни за всеки и никой кандидат не е незаменим. Съвсем логично, това са и сферите с най-ниско заплащане. Работодателите в Благоевград се оплакват, че не могат да намерят постоянен персонал.

Лятото, градът е почти празен, и местата биват заемани от ученици, които след разрешение от родител, искат да изкарат някакви пари за море. Тези ученици никога преди това не са работили, нямат трудова дисциплина и опит, затова съвсем логично няма как да имат претенциите, че са финансово ощетени. Това са кадри, които днес са тук, утре не. Кадри, на които влагаш обучение, пари и време, и които след месец, два напускат работното място и позицията е отново свободна. При студентите е същото. Още на самите интервюта за работа започват с претенциите: Не мога да работя в понеделник, имам лекции. В петък съм на дискотека- не ми пиши. В сряда имам изпит, ще дойда по-късно.

Кадри, които все едно ти правят услуги, а не служители, които са се запознали с трудовата си характеристика.

И докато младите се оплакват, че не им плащат много, други са решили въобще и да не търсят. Сайтовете за обяви в района са пълни с обяви на момичета, които предлагат телата и компанията си, срещу заплащане. Лесна и доходоносна работа. Тези момичета не искат да работя с фиксирано работно време, а да съчетаят парти живота си, с едни лесно изкарани пари.

От друга страна и в друга категория, се намират и богати господа, които си търсят момичета срещу заплащане, та даже и срещу издръжка по време на следването им. Просто така за компания, и още нещо. Прави впечатление, че в сайтовете за платена любов броят на "професионалистите "се увеличава. Някои безсрамно поставят и снимките си, гарнирани с умопомрачителни подканяния от тигрици, девственици, лъвици, които ще ти разкажат играта от кеф. Други, които имат сериозен опит в най-древната професия бягат от града, в който ги познават, за да упражняват работата си на други места.

Нашенки са добре известни и в чужбина с професионализма си в тази сфера. Въобще намери се ниша, която ангажира една завидно голяма част от младите в региона. Столицата, където е истинско море от богати и бедни е притегателен център за търсачите на високодоходна работа с надежда за среща с някой лъскав тузар, тъй като, все пак, там са повече. Предпочитат да са сервитьори в София, отколкото банкери в Благоевград, например. Да, заплащането е по високо, но като прибавиш разходите за квартира и издръжка, е танто за кукуригу, ама нали се развиваш в София, друго си е.

Кратка обиколка из Благоевград показва, че стандартът въобще не е нисък. Магазин до магазин и все още успяват да поддържат високите си разходи и наеми в топ център. Да намериш празно помещение на града е мисия невъзможна, независимо от непрекъснатото оплакване, плюене по градската управа. Улиците са пълни със скъпи коли, а заложните къщи са кът в Югозапада (за разлика от столицата, където ги има на всеки ъгъл). Кафенетата са пълни. Е, ако този град е толкова беден, откъде бе хора тези пари, да пълните кръчмите и кафенетата всеки ден?!

Благоевградчанинът не е беден. Той по-скоро е находчив и хитър. Предпочита да даде някоя стая под наем, да купи кола, да я преправи и препродаде. Да отвори собствен бизнес, често в сфера, от която нищо не разбира. Ресторантьори, търговци и разни други интелектуалци се пръкват на всяка крачка. Вижда се и тенденцията много младежи да отказват работа, тъй като чакат пари от роднина в чужбина, с които да се шматкат по цял ден из града. Не изключваме и онези, които са намерили и незаконен начин за добив на пари, правейки тук там някоя друга далаверка, или продавайки забранени стоки, субстанции и цигари.

В сайтовете за обяви на града се намират и много добре платени оферти: в сферата на логистиката почти всеки ден има обявя за позицията: оператор логистика, а заплатите започват от 1000 лв. Чисто възнаграждение. Да, обаче трябва да знаеш език. И да, няма как да те пуснат за лекции. Затова, ако човек има какво да предложи на един работодател, той ще може да получи и адекватно заплащане. Работодател, мой приятел ми разказва смехотворна случка по време на интервю.

На въпрос "Вие какво сте завършила, отговорът бил "В смисъл?!" Отговор, който замества липсата на думички във високоинтелигентния и претенциозен кандидат за работа, висшист.....! Жалим младите, че нямали работа, а дали младите могат за заслужат качествена работа с чалга мисленето си и широката си обща култура?!

Благоевград през годините бе ковачница на кадри, висококвалифицирани заради тежестта и сериозността на образованието в областния център. Елитните училища подготвяха отлични ученици. Днес въпреки усилията, голяма част от децата ходят на училище, за да показват новите си дрехи и телефони, а на училището гледат като на досаден ангажимент. Затова и нивото падна сериозно. Отглеждаме едно чалга поколение. Лоши ученици, лоши работници и служители без всякаква дисциплина и добро поведение.

Митът, че студентите в града са намалели също може да бъде развенчан. Студентите в цяла България са намалели. Младите само чакат да завършат 12-ти клас и веднага ангажират билет за чужбина. Някои, дори не се явяват и на матурите. Дори, само за миналата година, над 1200 ученици, не са се явили на матурата по БЕЛ. Много от тях са заминали и въобще не се интересуват за образованието си.

Софийският университет - най-реномираното учебно заведение в България, от месеци шумно рекламира своите специалности, които и до днес са на половина пълни. Някъде дори се раздават скъпи автомобили като награда за записване в университет. ЮЗУ "Н. Рилски" проведе шумна кампания за записване на студенти, но общата картина, влияе и в благоевградския университет.

Студените не намаляват само в Благоевград. Намаляват в България. А тези, които остават, нямат амбицията да правят кариера. Те мрънкат, че няма заплащане, което да отговаря на високият стандарт на живот, на който са свикнали. Така, че пари се получават за положен труд, плащат се усилия и резултати, а не претенции, а за някои благоевградчани високото самочувствие, без реално покритие е отличителен белег. Ако искаш работа първо покажи какво можеш, а после поискай заплатата си за 8 часа труд, който дава резултат.

К. Иванов

Още за: година  Благоевград  област  заплата Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


69 коментара

15 септември 2018 12:08 | xenophont
Оценка:
50
 (
62
 гласа)

Това някакъв нелеп опит за есе на ученк в основно училище ли е или някой има претенции да получи плата за "труда" си?


15 септември 2018 12:13 | Божидар
Оценка:
-14
 (
44
 гласа)

Баш така си е горния интелуктуалец . Разбира ти главата от есе, философи, още едно доказателство за просташкия манталитет на благоевградчани .Първо плюе после ближе. Затова ще ходите с обувки 5 сезон и вехти чизми


15 септември 2018 12:16 | Венева
Оценка:
-8
 (
54
 гласа)

Много вярно. Не им се работи, не им се седи на работа. Мъреливи, прости и неграмотни.
Заслужават си мизерията!
Много хубава статия!


15 септември 2018 12:18 | Ивана
Оценка:
14
 (
40
 гласа)

Аз емигрирах отдавна. Много мои приятелки останаха и казват- има работа, ама по добре ми е на бюрото по труда.
Взимат помощи и пият кафета цял ден.


15 септември 2018 12:20 | евала
Оценка:
-8
 (
32
 гласа)

евала струма


15 септември 2018 12:50 | Offff
Оценка:
37
 (
45
 гласа)

Оффф, ке Омра ей! Това е най-жалкия пасквил на тема "Видими Резултати"! Гордоста на Насо - "Община Благоевград е най-големия работодател... ". Ако това Недоразумение, Зарята, можеше само да проумее колко нелепа е тази негова хвалба?!?!? А дано, ама надали!! Оффф, ке Омра верно! Не мислех, че можем да уцелим толкова, елементарни, некадърни и съответно крадливи управници като днешните!!! Ке Омра ей!


15 септември 2018 12:53 | паскалев
Оценка:
-33
 (
43
 гласа)

Ми умри де, така си дрънкаш, ами успешен е човека, работи ама не се хвали


15 септември 2018 12:54 | джин
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

Благоевград за вас е пак Париж.


15 септември 2018 12:55 | Обективна
Оценка:
-32
 (
48
 гласа)

Като сте толкова кадърни коментиращите във форума, пък вземете направете нещо по въпроса. Все някой друг ви е виновен. По-кадърен кмет от Камбитов не е имало в Благоевград


15 септември 2018 13:02 | Vinetu
Оценка:
38
 (
46
 гласа)

"Благоевград през годините бе ковачница за кадри, висококвалифицирани заради тежестта и сериозността на образованието. " - само тая глупост ми е достатъчна ! Тролска, поръчкова статийка ! Замазваща очите и не даваща обективна оценка. Авторът знаеше ли тежестта и сериозността на специалности като право и икономика в ЮЗУ ? Беше пълна пародия ! Ще спорим ли изобщо ? Може да се пише с томове, защо горното е еднозначно и плоско, поръчково тълкуване. Истината е, Благоевград затъва ! И заради положението в страната, но и заради крадливото, роднинско-приятелско управление от 20 години - поне. Дори да си свестно момиче, искащо да е сервитьорка и да изкарва честно парите си, няма как да стане с шефове робовладелци със самочувствие на Амон Ра!


15 септември 2018 13:14 | Пухи
Оценка:
31
 (
33
 гласа)

Платена статия от пишман политици!
Има статистика, че Благоевград е на нива като град Видин!!! А сега пък било лъжа! Въпроса е кой лъже? Отговора след тази статия : Никой!
Но едно е разбираемо: Има сайтове за компаньонки, значи няма безработица, скъпите магазини не са фалирали и много мързеливи хора живеят в него :)
Жалко!


15 септември 2018 13:26 | Стефан
Оценка:
38
 (
42
 гласа)

Масово хората не могат и не искат да работят в Благоевград, защото заплатите са около 500-600 лева. Как същите хора не са мързеливи, бягат от града и работят в Сф или чужбина?


15 септември 2018 13:27 | Мартин
Оценка:
36
 (
46
 гласа)

България е най бедната държава в Европа, а Благоевград най бедния град в тази държава гарантирано от герб и кметчето.


15 септември 2018 13:30 | Пиринец
Оценка:
31
 (
41
 гласа)

Струма-Стършел, заплата от 1000 добра ли е за човек знаеш няколко езика и е с висше образование? В кой век живеете дупелизци на герберастите?


15 септември 2018 13:34 | Струмско
Оценка:
36
 (
38
 гласа)

В България герб управляват вече около десет години, все някой друг им. е виновен, как тази държава за толкова време не мръдна поне малко напред, да е единствената им гордост- пътищата издишат. В Благоевград кмета също управлява дълго, няма инвестиции в града, няма заводи фабрики и цехове, младите масово напускат града посока чужбина или СФ, студентите намаляха драстично, ниски заплати, шефове- примати, станаха доста причини ..


15 септември 2018 13:36 | Пепино
Оценка:
25
 (
29
 гласа)

Студентите намаляват не само в града и в България е факт- кой гони тези млади хора от страната си? Герб=гроб.


15 септември 2018 13:38 | каспаров
Оценка:
-15
 (
31
 гласа)

Ей не спряхте, този е виновен, онзи е виновен, а вие какво направихте. Нищо само плюете


15 септември 2018 13:47 | Пепино
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

Истината не е плюене, аз правя това, което трябва да може семейството му да живее нормално в тази джунгла България, политиците са задължени да направят живота на населението по добър, ако не могат си тръгват, както е нормално вял свят.


15 септември 2018 13:48 | Пепино
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Семейството ми....


15 септември 2018 13:50 | Дончо
Оценка:
52
 (
52
 гласа)

Едно време в 17:00ч излизаха тълпи от работници от заводите в града.
Сега такива тълпи излизат само от Общината, МВР, НАП, НЗОК и другите бюджетни институции.


15 септември 2018 13:52 | Верно ли бе
Оценка:
16
 (
20
 гласа)

Извинете, това статия- отговор на в. Капитал ли е!?!? хахаха


15 септември 2018 13:53 | каспаров
Оценка:
-28
 (
34
 гласа)

Ама едно време всички бяха БГ, сега света е отворен за всеки и е нормално хората да излизат в чужбина. Това с тълпите от заводите отдавна изчезна. А за това най- малко е виновен кмета.


15 септември 2018 14:27 | Пирин
Оценка:
-15
 (
17
 гласа)

К. Иванов, евала! Хейтърите да си завържат 130 кг тежест и в р. Струма, не е много далече!


15 септември 2018 14:37 | Коста Църното с Пасат6353
Оценка:
24
 (
30
 гласа)

За 500, 600 лева на никой не му се работи. Или ако се хване да работи е защото няма избор. Младия народ иска да живее, но не да робува за малко пари. Нека дават по 1000 лева минимална заплата, няма да имат проблем с работната ръка, но това няма как да стане ! Затова ще си търсят постоянно работници и няма да има кой да дойде. Ще почнат ромите да работят за тях, защото няма кой друг ! Толкова са продажни работодателите в България, че за да плащат по-малко, и да те усигоряват на 4 часа, са готови и пенсионери да им работят без осигуровки. Тая държава ще си остане пропаднала до последно, защото самия народ е такъв ! Само Българин може да краде от собствената си държава ! Един вид, да се краде сам


15 септември 2018 14:48 | get outt
Оценка:
17
 (
31
 гласа)

До кога ще го подпирате тоя смешен кмет бе подлистниче сТРума


15 септември 2018 14:49 | Пепино
Оценка:
28
 (
32
 гласа)

Кмета обеща нормално кръстовище в началото на квартал Струмско, там често стават ПТП та, взеха се мерки при Общежитията чак когато си отиде едно младо момиче, кметчето беше пребледнял от шествията на студентите тогава, излъга за стадиона, че ще направи козирка и нова трибуна, че Пирин ще е фактор в България. Вдигна двойно данъците, все едни и същи фирми печелят всички обществени поръчки, заедно с Боко обещаваха нови заводи и работни места в града., а Благоевград стана най бедния град в Европейския съюз.


15 септември 2018 14:49 | e
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

Това е лош преразказ на една статия в Капитал, която много по-точно описва проблемите на града.


15 септември 2018 15:08 | каспаров
Оценка:
-15
 (
21
 гласа)

Има работа, но на никой не му се работи, а за картела на работодателите и баба знае.


15 септември 2018 15:29 | Благоевград
Оценка:
31
 (
35
 гласа)

Статията е пълна с лъжи! Истината е, че всички собственици на фирми заведениа, и работодатели искат ако може и за без пари, да им се работи! Струма направете си труда и проверете некоя фирма или заведение или друга частна институция, какви заплати дават? Работници има ама заплатите са много ниски, затова посоката е София или терминал 1 и 2! С тази надница от 20 до 30 лева и работа и събота и неделя без да се заплащат двойно както го правят на всякъде?


15 септември 2018 15:50 | същия
Оценка:
20
 (
32
 гласа)

Задайте си само два въпроса: Кога благоевградчани започнаха да обедняват и какво се е случило в този момент? Ето ви и отговорите: ГЕРБ взеха властта и веднага продадоха цигарената. Ефекта от това безумие, вече е налице.


15 септември 2018 16:49 | Граф Мама кажа
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

Зарята такова мамата на некога хубавия ни град. Затова и не му се живее тука, а си рахатува у София. Не остана незастроена градинка, само градската още не е бетонирал.


15 септември 2018 16:53 | 11111
Оценка:
27
 (
27
 гласа)

Единствения стимул е заплащането. Как да робува за 500-600 лв. които може и да не получиш ..има и такива РАБОТОДАТЕЛИ. Да не говорим за отношението от страна на работодателите.. бели роби. Кмета вместо да прави партита срещу гробищата да привлича реални инвеститори да има производство.. тогава може и града да оцелее.


15 септември 2018 16:55 | Паола
Оценка:
-3
 (
21
 гласа)

Гладят ризи, панталони и балтони,
но ще си останат със смачкани фасони,
алчни за пари и власт...
за пари ще продадат и вас...

Комунистът нрава не мени,
комунистът иска слава и пари,
Без да се замисли той руши,
комунизмът моделира демонски души!


15 септември 2018 17:01 | Стуй
Оценка:
6
 (
20
 гласа)

Комунистите това, което построиха вие не може даже да боядисате. Нй големия комунист и пазач на Живков е начело на държавата.


15 септември 2018 17:03 | Милен
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

Герб=гроб


15 септември 2018 17:07 | БГ
Оценка:
-9
 (
29
 гласа)

Някой от "знаещите" във форума набирал ли скоро в работници в Благоевград?! Имате ли представа какво е нивото?! Знаете ли, че 70% от подадените "СиВи"-та се пишат на маймуница?! Че 90% от снимките са от абитуриентския бал в цял ръст и с придружители, и от чалгатеки - пак в компания?! Че 70% от имейлите на кандидатите са от сорта на [email protected] или [email protected]!?! Говорил ли е някой с тези същите кандидати по телефона, за да им даде повече подробности за работата и евентуално да ги покани на интервю за същата тази работа, за която съответно повечето не си спомнят, че са кандидатствали..?! Знаете ли, че 80% от мъжете кандидатстващи за работата рязко ги заболява кръста, колената... имат да поливат градини или са почнали ремонти в къщи, когато ги потърсите да им предложите работа, по обява по която те са кандидатствали преди ден или два?! При жените процента е същия, само отговорите са малко по- различни - " На море съм", "Ще ходя на море", "Още не съм ходила на море" ?


15 септември 2018 17:14 | Минчо
Оценка:
17
 (
21
 гласа)

А вие какви условия и какво заплащане предлагате, атрактивно нали? Ясно е, че способните млади хора напускат града посока чужбина или СФ, кой е виновен за това? Нали герб и кмета са начело вече 8-10 години?


15 септември 2018 17:15 | старогражданин
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

До 20лв. в мрежите на пенсионери и до 50лв. в мрежите на работещите. Това виждам в съботен ден на пазара в Благоевград. А е време за консерви. Не вярвам да има прираст от гастарбайтерите и студентите. Същото е по магазините. Зарежете ги статистиките. Само се дразните. Липсва сегмента на средната класа. Така е от София до Кулата . Липсва приноса на сивия сектор. Така е от София до Кулата. Пълна порнография .Така е от София до Кулата.


15 септември 2018 17:17 | БГ
Оценка:
-8
 (
24
 гласа)

В продължение - знаете ли, колко от хората идват на интервю за работа, на което сте ги поканили - не повече от 10%?!?! Просто не идват, не се и обаждат, че няма да дойдат!? Как Ви се струва?! Тези по-нагоре, които пишат че 600лв им били малко, но за 1000 щели да работят как точно си представят че може да стане това? Някой наливал ли е вода в бездънна кофа? Постигнал ли е резултати!?!


15 септември 2018 17:23 | Благоевград
Оценка:
19
 (
23
 гласа)

Така наречените (чорбаджий) нараснаха им разходите и удрят яко у работната ръка, това е истината, лъжливи оправдания постоянно много разходи а малко приходи, това казват! А пък по улиците лъскави немски коли от по 100000 лева и нагоре! А робите нека работят за по 600 лева на месец! Всичко е мафия, никога няма да се оправят нещата!


15 септември 2018 17:23 | Минчо
Оценка:
14
 (
18
 гласа)

Познавам много хора, които не са мързеливи и в Благоевград не искаха да работят за 500-600 лева, сега работят в Сф или чужбина за повече пари. Дали от мързел работодателите в града не мога8т да намерят качествени работници? Причините са две-три ниско заплащане, а способните са изгонени скеч от града от герберастите.


15 септември 2018 17:35 | Хан Аспарух
Оценка:
-2
 (
28
 гласа)

ДОКАТО ДЕБИЛИТЕ НЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ЗАПЛАТА НЕ СЕ ДАВА, А СЕ ЗАРАБОТВА-ТАКА ЩЕ Е:)))


15 септември 2018 17:51 | ХА-ХА
Оценка:
-10
 (
22
 гласа)

ПРИХОДИ:В СОФИЯ-1600ЛВ, БЛ-ГРАД:800ЛВ. НАЕМИ:СОФ. -600, БЛ-250; ТРАНСПОРТ/TAXI/: СОФ-15 БЛ-2, 5О ; БАРОВЕ СОФ20-30/ВХОД/, БЛ-5 И ТН. В СОФИЯ РАЗХОДИТЕ СА ВИСОКИ, А НА ЗАПАД ОСВЕН В КЪЩИ И НА РАБОТА ДРУГО НЯМА. ПРОВИНЦИЯТА: САМО МЪРЗЕЛИВИ И НЕОБРАЗОВАНИ...


15 септември 2018 17:57 | Струмско
Оценка:
18
 (
22
 гласа)

Хората заплатата си я заработват, но.... в други градове или страни. Прокудени са от родния град заради шайка крадливи герберасти на местно и национално ниво.


15 септември 2018 18:26 | старогражданин
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Там, където делът на прозрачната икономика е по-голям, там и доходите са по-големи. Там има и реални инвестиции и реална конкуренция. Пример :Варна, Бургас, София .Съотношение:1:3:5. Ние сме безпримерни герой под нивото на Варна. А Варна беше...


15 септември 2018 18:57 | Дани
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Нашите работодатели са много алчни заработваме им 10 заплати а получаваме половин заплата затова те ще си работат защото на хората им писна и емигрираха в чужбина!


15 септември 2018 20:17 | Баба до Венева
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

" Много вярно..... " ?Неправилно! Или е вярно, или не е вярно.


15 септември 2018 21:19 | Гошо
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

2001 година почнах работа и вземах 550-600 лв, как по дяволите след 17 години да работя пак за тези пари бе Струма. ком? Сега си бачкам във Англия 3-4месеца в годината и през другото време си гледам семейството в Благоевград и като ида на интервю за работа при некой местен бос, отивам да му се присмея!


15 септември 2018 23:04 | John Tardy
Оценка:
17
 (
21
 гласа)

На смотани работодатели – смотани работници! А, скоро ще се молят на ромите да им работят и ще се оплакват, че нямал кой. Бях в огромна счетоводна къща 2 години. Работодателите правеха стотици хиляди печалба, за персонала бяха осигуровките на минималната заплата, работа в събота и неделя и по празници и отношението – трябва да ни целувате .... че имате привилегията да работите за нас и ви даваме толкова много. Отделно от 50 тина фирми едно и също – осигуровки на минимума, даже и под – договори на по 4 часа, а бачкане по 10 часа. На фона на минималните разходи за персонала, имаше огромни разходи за лизинги за БМВ и Мерцедеси, отделно лични разходи на управителя и т. н Това е БГ работодателя. Нямали молби за работа и не идвали на интервю- абе вие кретени ли сте? Напишете в обявата заплата 1500 лв, реални осигуровки, нормално работно време и да видим няма ли да има молби. А кой ще викнете на интервю зависи от вас. Но, не да викнете 55 годишен за да ви се върже на смешните пари и


16 септември 2018 00:19 | John Tardy
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

до .... няма да пиша за себе си, няма да разбереш дали е истина или не. Да предположим, че имам едно висше и една магистратура. Какво да направя да седя тук и кретен, като теб, да ми казва, че заслужавам 600 лв, или да отида в Англия- на полето или в склад за дрехи и обувки и да взимам 2-3 000 лв чисто. Като ида там няма да ме питат какво съм учил и постигнал, като теб. Та лузар си ти, щот не знаеш на кой свят си ..


16 септември 2018 01:04 | ...
Оценка:
-7
 (
15
 гласа)

До недуразумението JohnTardy: Ей калъф, нивата в Англия е единственото временно спасение за прост, арогантен малоумник като теб, но и това ще свърши скоро! Да не забравиш само, като се завръщаш да си купиш мерцедес на 15 години с лЕф волан, да се татуираш целиО и да седнеш на РафиТО с наргиле... Селяк!


16 септември 2018 01:28 | John Tardy
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

.... никви ..... не си, смени се на 00


16 септември 2018 02:46 | Кореняк
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Не разбирам от журналистика, но тази "статия" е написана просто по нелеп начин. Пишете, че младите са виновни и мрънкали, не искали да работят, имали високи претенции, но иначе имало работа. Колко ИТ фирми привлече Благоевград? Колко кол центъра? Колко бизнес сгради се построиха? И за танту-кукуригуто: аз съм благоевградчанин на 26 години и работя в София за 2800 лв чисто, плащам наем и сметки 400 (половината, другите 400 съквартиранта), остават ми 2400 лв. Е, къде е ИТ фирмата в Благоевград която ще ми даде 2400 лв и още утре си пускам предизвестието? Проблемът на града е сивата икономика, тарикати бизнесметни които дават ниски заплати и липсата на привлечени международни компании.


16 септември 2018 06:55 | старогражданин
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Коренякът Ви го каза ачик, ачик.


16 септември 2018 08:56 | Пациент
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Народе, не се терзайте, а излезте на протест, ето днес Ви се дава този шанс. Българите, работещи по Европа, ще го направят, а ти "народе спиш"?????


16 септември 2018 09:12 | тръмп
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

Много се разписаха тук някои хора, без да мислят обаче. Този с 2800 лева със здраве да си ги харчи, но не може всички да полупават такава заплата. Няма как без образование и по цял ден в кафетата да искаш да ти дадат голяма заплата. Ама нали бай ганьо е свикнал на лекото.


16 септември 2018 09:23 | Боби
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Поръчкова статия. Корупция, некадърност -мизерия.


16 септември 2018 09:46 | Joker
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

По-горе няакъв пише, че в бшвшата му счетоводна къща правили стотици хиляди печалба - това на ден сигурно даже, не месечно :)))) На страха очите са големи, но на завистта по нашенско са в пъти повече. Тотално изтрещяли млади хора, необразовани, но с огромни претенции, с цел в живота- гастарбайтер! С такъв манталитет също!


16 септември 2018 09:54 | старогражданин
Оценка:
-10
 (
10
 гласа)

Организираните българи в чужбина предимно гравитират около БСП. Имам 30 годишни наблюдения и зная, че провокацията срещу Борисов в посолството в Лондон беше организирана точно от такива. Румънците си протестираха по отпускарско време .Вече намесват и Ушев в организацията. Всички условия да им вярваш и да не им вярваш.


16 септември 2018 13:20 | Пинокио
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Зарята-най кадърният кмет в краденете и баламосването... какви мижави очички, вече даже не се и виждат... грух грух


16 септември 2018 16:12 | избирател
Оценка:
-9
 (
9
 гласа)

Завиждаш на човека, който е направил стотици смислени неща повече от теб.


16 септември 2018 18:02 | Стефан
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Смислени неща за себе си и безмислени за гражданите на Благоевград.


16 септември 2018 20:00 | старогражданин
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Може и 20 червени байрака да ми сложите-зад мен са 30 години пълни с превратности.
Задунайска губерния или №1 на Балканите от страна на ЕС ? Ето Ви идея за бъдеще.


16 септември 2018 20:55 | На мара мажо
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Поредната платена статия, на кого му се работи за 500-600лв. и как да има стимул


16 септември 2018 23:15 | Унуфри
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Кой плати за тази статия?
Нека той да работи и живее с 600 лв.


17 септември 2018 12:13 | българи юнаци
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

като са безмислени нещата хвайща гората и бегай на село или в чубина


17 септември 2018 12:38 | Избори
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ше бегаш ти юнако, а кмата ще ти е водач, селяндури алчни и прости....


17 септември 2018 14:12 | каспаров
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Ей вечното мрънкане. Който и да е кмет все нещо няма да е както трябва на българина мрънкач.


17 септември 2018 18:46 | хахаха
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Изрод, кой ще ти работи за тия смешни заплати като всеки може лесно да замине за чужбина? А ти мишко лижеш гъзове за 500 лева и си доволен от живота.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.