Община Петрич обхваща с нова социална услуга хора в неравностойно положение

18 юли 2019 14:49   6 коментара   6552 прочита


Проектът „Патронажна грижа чрез мобилни интегрирани услуги за възрастни хора с увреждания“ е защитен по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност 274 244 лева. Проектът обхваща възрастни, социално слаби жители на общината над 65 години, които са с увреждания.

„Ще се предоставят социални и медицински услуги чрез посещения в домовете, защото говорим за целева група от хора, които са с увреждания и в невъзможност за самообслужване. Освен храна те ще бъдат подпомагани със здравни грижи и психологическо консултиране. Това е изключително важно, особено за тези, които нямат близки при себе си“, посочи на среща с медиите кметът Димитър Бръчков. Той допълни, че по проекта ще бъдат обхванати минимум 100 души, но изрично уточни, че няма да бъдат връщани нуждаещи се извън този брой.

Услугата ще се предоставя напълно безвъзмездно за срок от 18 месеца. Екипът, който ще предоставя здравно-социалните услуги ще включва социални работници, медицински сестри, рехабилитатори, психолог, шофьор. В Община Петрич има информация за лица, които пряко отговарят на условията за включване в новия проект, те са както от град Петрич, така и от селата.

„Считам, че новото звено е важен момент от цялостната общинска социална политика за предоставянето на комплексна услуга на нуждаещи се жители на община Петрич. Така надграждаме утвърденото досега патрониране на нуждаещи се лица от звеното Домашен социален патронаж , което обслужва 325 души от цялата община, като сме обхванали освен града и селата от Подгорски, Кулско-Марикостински и Първомайски райони. Това беше и нашата цел като общинско ръководство – да разширим обхвата на услугата, за да стигне там, където е най-нужна. Освен това, действащата обществена трапезария на Петрич обслужва още 98 социално-слаби граждани. Така, че можем да отчетем една добре завършена социална услуга, изключително важна за хора, нуждаещи се от институционална подкрепа“, обобщи кметът.

Вторият проект, защитен от Община Петрич е съвместен с Община Струмица, Р Северна Македония и е по програма ИНТЕРЕГ. Община Петрич е водещ партньор, а самият проект касае осигуряването на допълнително оборудване за защита на населението от природни или причинени от човек бедствия.

Продължителността на проекта е 18 месеца. По него се предвижда закупуването на високопроходим автомобил за община Петрич, както и два броя модули за оборудване за реакция при пожари и наводнения. Ще бъде проведено обучение на доброволци за действия при кризисни ситуации и по-добра информираност на подрастващите за реакция по време на кризисна ситуация. За реализацията на всички дейности по този проект Община Петрич получава безвъзмездно финансиране в размер на 209 163, 19 евро.


Още за: проект   услуги   жители   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
18 Юли 2019 15:27 | 1
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Браво


18 Юли 2019 16:30 | Апашко
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Ала бала и хоп едни пари за въздух под налягане ако ги дадът директно на хората ще са мн по доволни ама кражба треа да има


18 Юли 2019 22:14 | Петрич
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Браво Митко ! Да живее Петрич !


18 Юли 2019 22:21 | Малев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Еееее стига кражби кмете . Айде грабежо спира, още малко ти остана и аде на Първа Частна Аптека БРЪЧКОВ .


18 Юли 2019 23:11 | Азотчо
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Браво кмете, доказваш, че си човек. Японците имат поговорка "на Земята остават да бродят душите на изоставените старци". Да си жив и здрав!


19 Юли 2019 09:26 | 22
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

КМЕТЕ, МНОГО ДОБРА ИДЕЯ, има старци където не могат да идат не лекари, душата е една на стари и млади, те са невини че бог им е дал живот, жив в гроб не се влиза, а всеки остарява и не се знае до кога. ВСЕКИ ДА СИ ВЗЕМЕ ПОУКА ЗА ДА НЕ ПУКА,
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар