Завръщането! Женствени обувки с котешки ток хит на 2018   
   РегистрацияЗабравена парола

Насилственото помакедончване на Пиринския край: Хроника на едно национално предателство


11 август 2018 09:44  12 коментара   17927 прочитаНа 9 август преди 67 г. ЦК на БКП взима престъпното решение да се даде културна автономия на Пиринска Македония.

Така по заръка на Сталин и Коминтерна и в услуга на Тито комунистите обявяват македонския етнос. Faktor.bg ви предлага откъс от документалната книга на историка Веселин Ангелов, „Хроника на едно национално предателство”, публикуван в desebg.com.

На 22 ноември 1947 г. Министерството на народната просвета издава окръжно №423, с което нарежда да бъдат въведени поправки при преподаването на учебния материал по география и история.

Документът онагледява докъде е стигнало националното предателство на БКП по въпроса за Пиринска Македония. Поправките в учебника по география са следните:

1. Когато се говори за Югозападна България, да се обяснява, че долината на р. Места, Пирин планина, средното течение на р. Струма от Кочериново на юг се включват в Пиринска Македония. За пирин да се говори не като за българка планина, а да се разглежда като планина в Македония. При разглеждане на населението в България да се говори, че в нея живеят и македонци.

2. Замяна на изречение „Македония бе присъединена към България” с „Македония бе окупирана от България” в учебниците за II клас.

3. В учебника за III клас да се обяснява, че Струма на юг от Рила, река Места и Пирин влизат в Пиринска Македония, а в урока за населението на България да се казва, че в Пиринска Македония живеят главно македонци.

4. В учебника за VII клас да се говори, че в Пиринска Македония жевеят главно македонци, че в Америка има много българи от България, а не от Македония.

Поправките в учебниците по история са:

1. В учебника за III клас Самуиловата държава да се разглежда не като Западна България, а като държава на македонските славяни.

2. В учебника за VII клас племенният съюз начело с Пребънд да се разглежда като пъри опит за създаване на държавна на македонските славяни.

3. Климент и Наум да се изтъкват като южнославянски просветители и книжовници.

4. Братя Миладинови и други учители и книжовници от възраждането да не се определят като българи, а като македонци.”

Това е само един щрих от последствията на предателската политика, която ръководството на БКП, води от 1944 г. за насилствено помакедончване на българите в Пиринския край.

Изследването е едно от по-новите исторически търсения, които детайлно разглеждат политиката, действията и последиците от опитите за насилствено денационализиране на Пиринския край в периода 1944-1949 г.

Тук е редно да се припомни, че за първи път признаването на съществуването на отделен македонски народ и македонски език е прието със секретна резолюция на Комунистическия интернационал през януари 1934 г. по т. нар. македонски въпрос.

Новата политическа линия, зададена от Кремъл, е наложена в БКП и Югославската комунистическа пария (ЮКП), които започват да изпълняват московския план за формиране на ново национално съзнание сред българите в Македония.

Веселин Ангелов подробно разглежда процесите за насилствено денационализиране на Пиринския край, които започват да протичат по-интензивно от 1944 г.

Проследена е ролята на лидерите на БКП и ЮКП в лицето на Георги Димитров и Тито, както и действията на различни функционери на създадената в рамките на ЮКП Македонска комунистическа партия през 1943 г.

Авторът е работил и с архиви на местната власт в Пиринския край в споменатия период, което дава възможност на читателя да стане свидетел и на действията на местните партийни функционери и администрация при изпълняването на партийните решения и реакцията на населението.

Едни от най-интересните страници са за съпротивата на обществото в Пиринския край срещу помакедончването му, включително и на учениците в училищата.

Интерес представлява и епизода за македонската пропаганда в Пиринска Македония през 1945-1946 г. и емисарите на Скопие.

Отделено е специално внимание на прехода към налагане на културно националната автономия в Пиринска Македония в периода август 1946 г. – август 1947 г. Тя е съпътствана с много по-силно организирана и направлявана пропаганда, а нейни проводници се явяват представители на областната организация на БКП, обслужващи изцяло югославските интереси.

През лятото на 1946 г. в Москва се провежда обща българо-югославска среща, на която Сталин се разпорежда българските комунистически власти много по-интензивно да развиват „македонско съзнание” сред българите в Пиринския край.

Изпълнението не закъснява. На Августовския пленум на ЦК на БКП от 1946 г. е взето решение за отваряне на училища, в които да се преподава на новосъздадената македонска езикова норма и „македонска” история през прочита на зараждащата се македонска историография.

В резултат на партийните решения се откриват Македонски народен театър в Благоевград (май 1947 г.), Македонска пътуваща книжарница и се провеждат редица други „македонски” мероприятия.

В същото време комунистическото правителство в България реорганизира или разпуска традиционно силните сред македонските българи научни и културно просветни организации Македонски научен институт, Илинденска организация и Съюз на македонските емигрантски организации. Компартията предава голяма част от наличните им книги и етнографски находки, включително останките на Гоце Делчев, на Социалистическа република Македония.

Веселин Ангелов подробно разглежда и периода на културно-националната автономия на Пиринска Македония август 1947 г. – 1949 г.

Изследването завършва с конфликта в съветско-югославските отношения през 1948 г., в резултат на който не се реализира идеята за Балканска федерация. На този фон са разгледани и влошените двустранни отношения между България и Югославия и преустановяване на културно-националната автономия на Пиринска Македония.

В заключението си авторът посочва:

„Въпреки очебийните доказателства за задкулисните намерения на югославското комунистическо ръководство по въпроса за федерацията и още по-ясните сигнали за действителните намерения, насочени единствено към заграбване на Пиринска Македония, ръководството на БРП (к) не прави съответстващите на националните интереси изводи. Тъкмо обратното. То продължава да робува на македонистките си схващания и дори предприема съзнателни действия за стриктно изпълнение на поетите в Блед и преди това договорености с югославяните за Пиринска Македония и „разрешаването” на македонския въпрос. То се съобразява не с реалностите, а с указанията на съветското партийно ръководство.”Faktor. bg

Още за: решение  автономия  история Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


12 коментара

11 август 2018 20:09 | Браво
Оценка:
6
 (
20
 гласа)

И сега продължава комунизма прикрит под абривиатурата (БСП) до кога ще ги търпим тия предатели и боклуци и мързеливци. Избили невинни хора


11 август 2018 20:31 | Гераксиев
Оценка:
-6
 (
26
 гласа)

Разбрахме че сте големи пропагандатори А знаете ли че преди 9. 9. 44 год месното население в окръга е от Македонци а единствените българи са само бежанците от покрайнините които не искат да се пишат Гърци и се пишат Българи от страх да не бъдат върнати обратно днес това са най ревностните Българи А иначе дядо ми баба ми баща ми 15 ти и майка ми 31ви набор са македонци в попското кръщелно


11 август 2018 21:39 | джумалии
Оценка:
-15
 (
29
 гласа)

И аз съм Македонец, а не съм българин, роден съм и живея в Благоевград .И престанете с тези ваши измислени пропаганди за, велики българии,. Тук е Македония.


12 август 2018 07:31 | старогражданин
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

След освобождението на София ген. Гурко се среща в района на Батановци (Темелково) със сръбски войски, което е в нарушение на условията за сръбското участие във войната. От тук започва голямата любов между сърби и българи . Сливница е следващия жалон. Дали е било удобно да си българин в тия земи след междусъюзническата война. Пожарите са стигнали чак до Петрич .Дали е било удобно да си българин в Благоевград след 1944г. Това е било за капак на всичките предишни усилия за разбишкване на българската идентичност и национална претенция. Да, ама не . Много по-лесно е да афишираш македонско самочувствие в Благоевград от българско в съседните страни. И това е едно от достойнствата на народа ни. Не прекалявайте с това.


12 август 2018 08:40 | Petrich
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Върнете на петричани Северна Гърция!!!


12 август 2018 13:49 | старогражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

От българските политици на терен е само Бойко Борисов с неговите най-близки сътрудници . Пръв научава измененията на картинката, а последен реагира публично . Някой съмнява ли се в това. Диалогът София-Атина е много по-сложен от диалога Атина -Скопие. И това не е по наша вина. Времето работи за по успешен диалог Скопие-София.


12 август 2018 16:17 | Blagoevgrad
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Уважаеми олигофрени, психично болни и не ан последно място ..нормални хора, МАКЕДОНИЯ Е ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ, МОЖЕТЕ ДА ПОПИТАТЕ ГЪРЦИТЕ, ТЕ БИХА ВИ ОБЯСНИЛИ НАЙ-ДОБРЕ!


12 август 2018 16:48 | Байко
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Историческите събития разгледани в статията и коментарите само потвърждават колко сме малки и незначителни. Навремето Сталин казал на Димитров да има Македония като част от т. н. Федерация на южните славяни/с идея за по-нататъшно развитие на световната комунистическа империя/. Нашия козирувал и изпълнявал. Сега Меркел и сие/естествено и US-световния шеф/ заповядаха - БЮРМ да се преименува и марш в НАТО и ЕС/с идеята за установяването на единната европейска държава - разбирай под управата на Германия и Франция/. И нашия козирува и изпълнява. Е, питам аз - къде е разликата от преди и сега? Преди българи стават македонци. Сега всички българи ще станат европейци/името на новата супердържава може да е всякакво/. Важно е, че и преди и сега се губи идентичност, и преди и сега става дума за империи. А малките и незначителните - вълци ги яли.


12 август 2018 19:18 | Все едно
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

В кръщелното на пра-пра-дядо ми от село Долна Рибница, Петричко, роден през 1900 година пише БЪЛГАРИН.
Какво правим сега? Тогава сме били още под османската империя.


12 август 2018 19:23 | може би
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Ако тръгнеш от Варна и стигнеш до Охрид, няма съседни диалекти, които рязко да се различават и да са неразбираеми един за друг. Това в науката се нарича континиум. Това показва, че преди 1978 години всички сме били един народ. След това ни разделят изкуствено. (Разбира се тук не включвам другите етноси). Истината е някъде по средата. Нито нашите са прави, че сме наследници на Исперих, нито македонците, че са наследници на Александър. Един народ в две държави. Но връщане назад няма. Няма как да се обединят, изкуствено създадените официални езици и в двете държави имат доста различия, въпреки са близки и разбираеми.


13 август 2018 07:13 | старогражданин
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Цял век българската национална претенция се ограничава само до вътрешна употреба .Е, какви чудеса да очакваме като по света е известна и наложена като понятие македонска диаспора, а не българска. Религиозното разделение е на ниво, което смазва. Тепърва българските общности ще водят борба за себеутвърждаване. КГБ-то продължава да разделя и владей.
Не пpиемам за коpектно включването на КГБ-Петрич с претенцията за Северна Гърция. Минало свършено време. Време е за прецизиране на българската национална претенция. Не е проблем по елегантен начин редовно да се напомня за корените на българската национална претенция и нищо повече Като елемент от национална консилидация без териториални претенции.


13 август 2018 09:19 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

България няма интерес да не се състои референдума в Скопие и то с положителен резултат. Чак след това може да се говори за параметрите на взаимното уважение. Ние сме на кръстопът и водата на Балканите е тук. Управлението на двете предимства нека стане национален приоритет. Тогава и Господ ще стане българин.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.