Новините на югозападна България
Бърза пица с яйца  
   РегистрацияЗабравена парола

НАП с важна информация за касовите апарати!


14 ноември 2018 10:23  5 коментара   14350 прочитаС последните промени в Наредба Н-18 са въведени нови изисквания към всички фискални устройства, към софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти, към производителите/разпространителите и ползвателите на такива софтуери и към интегрираните автоматизирани системи за управление на търговската дейност.

Сроковете във връзка с тези промени са следните:

Регистрираните по ДДС лица (с изключение на лицата, ползващи ЕСФП и ИАСУТД) трябва да сменят или модифицират (чрез производители/вносители на фискални устройства), използваните от тях фискални устройства най-късно до 31 март 2019 г.
Нерегистрираните по ДДС лица и лицата, използващи ЕСФП, имат задълженията по горната точка до края на юни 2019 г.
Ползвателите на ИАСТУД трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18 до края на 2019 г.
Лицата, които използват софтуер за управление на продажби:
Регистрирани по ЗДДС лица, които използват софтуер за управление на продажби, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на Глава седма „в“ (изисквания към лицата, които използват софтуер за управление на продажбите в търговски обект) в срок до 31 март 2019 г. Тези лица трябва да подадат в НАП информация за използвания от тях в обекта софтуер в срок до 31.05.2019 г.
Нерегистрираните по ЗДДС лица, които използват софтуер за управление на продажби, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на Глава седма „в“ (изисквания към лицата, които използват софтуер за управление на продажбите в търговски обект) в срок до 30 юни 2019 г. Тези лица, трябва да подадат в НАП информация за използвания от тях в обекта софтуер в срок до 31.08.2019 г.
Информацията към НАП се подава с квалифициран електронен подпис чрез е-услуга, достъпна в портала на НАП.

Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на Глава седма в срок до 30 юни 2019 г. Срокът за лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на ИАСУТД, е до 31 декември 2019 г. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 30 юни 2019 г., съответно до 31 декември 2019 г.
Лицата, производители/разпространители на софтуер:

От 1 декември 2018 г. производител/разпространител на софтуер за управление на продажбите може да декларира съответствие на програмен продукт с изискванията на Наредба Н-18, като това ще става с квалифициран електронен подпис чрез е-услуга, достъпна в портала на НАП.
Софтуерите, за които е декларирано съответствие, ще бъдат включени в публичен списък, достъпен на интернет страницата на НАП.
Изискванията към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, влизат в сила от 29 декември 2018 г. Лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин към 29 декември 2018 г., трябва да подадат информация за това в срок до 29 март 2019 г.
Повече информация за промените може да намерите на интернет страницата на НАП в рубриката „Касови апарати и електронни търговци“ на адрес http ://nap.bg/page?id=744.

Очаквайте допълнителна информация за предстоящите промени на интернет страницата на НАП.

С. Петров

Още за: нап  касови апарати  информация Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


5 коментара

14 ноември 2018 15:08 | БАН
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Културно ще откраднат 120милиона от бизнеса, и после ще кажат кой кога ама ние не сме, е затова всички на улицата да изметем тази сган


14 ноември 2018 15:37 | яна
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Стига сте посягали да дребния бизнес. Вижте едрите риби, ама те имат чадър. Така или иначе тежко на бедния народ. Още кожата не сте им свалили.


14 ноември 2018 19:59 | gero
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ТАЯ ДЪРЖАВА САМО НА ДАНЪЦИ ЛИ ЩЕ РАЗ4ИТА


15 ноември 2018 13:43 | Янко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До кога ще търпим тая гавра с малки бизнес, вече не се издържа... одрана ни кожата... нали ние бяхме гръбнака на държавата а гледат да ни фалират!


16 ноември 2018 09:26 | Mето
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За такситата до кога е срока .Те трябва ли да минат на такива устройства.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.