Новините на югозападна България
На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики  
   РегистрацияЗабравена парола

Над 30 заявления за личен асистент са подадени в Община Благоевград за месец


16 август 2019 09:33   3717 прочитаНад 30 заявления за личен асистент са подадени в Община Благоевград за месец. Продължава и приемът на документи. Пред Struma.com началник - отдел „Социална политика“ в Община Благоевград Елена Стойчева обясни, че услугата започва от 1 септември.

„За нейното ползване, могат да подават документи лица, които попадат в три групи : „хора, определени с 90 или над 90% чужда помощ“, „деца с 50 или над 50 % нужда от чужда помощ“ и „хора с 90 или над 90% без чужда помощ“. Лицата, които се нуждаят от личен асистент, както и кандидатстващите за асистенти, трябва да отговарят на определени условия. За да бъдат одобрени за ползване или предоставяне на услугата, те трябва да подадат заявление в Дирекция „Социално подпомагане“. Върху него се изготвя оценка. С нея, се дава и направление, в което са описани часовете и срока, за които нуждаещото се лице ще бъде обгрижвано“, обясни още Стойчева.

Одобрените за асистенти, ще проведат среща в дома на човек, който се нуждае от помощ, тъй като в неговия дом ще се предоставя самата услуга. За да стане асистент, лицето, което кандидатства трябва да отговаря на условия- да не е осъждано, върху него да няма налагани мерки по Закона за домашно насилие и други.

С всеки потребител и асистент се изготвя индивидуален план на следване, а всеки месец, асистентът трябва да подаде отчет на извършените дейности, за да може да получи съответното си възнаграждение. То се изплаща, след сключен договор с асистента. В случай, че лицето, което се нуждае от помощ, няма посочен асистент, специалисти от Община Благоевград ще окажат съдействие, в избора на подходящ човек, спрямо нуждите на потребителя.

Общински служители ще контролират предоставянето на услугата. Проверки в домовете ще има поне веднъж месечно.

В община Благоевград до този момент над 140 нуждаещи се лица, които получават социални услуги в домашна среда. Целта на програмата за личен асистент е, всеки нуждаещ се, отговарящ на условията й, да получи най- добрата грижа и да бъде предпазен от социално изключване.

За цялата страна, броя на хората, които имат право да ползват личен асистент е 80 хиляди. През 2018г. над 25 хиляди българи са получили подкрепа от лични и социални асистенти, както и от домашни помощници.

Цвети Иванова

Още за: заявления  асистент  прием  документи Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.