Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Над 150 участници се включиха във форума „Да върнем родителите в училище“


12 октомври 2018 13:46  5 коментара   4823 прочитаДнес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград се проведе поредната среща, част от националната кампания „Да върнем родителите в училище“, инициирана от г-н Асим Адемов – член на Европейския парламент, със съдействието на Министерството на образованието и науката.

На събитието присъстваха зам.-министърът на образoванието и науката инж. Таня Михайлова, зам.-кметът на община Благоевград г-жа Христина Шопова, началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград г-н Ивайло Златанов, зам.-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов, д-р Харалан Александров – социален антрополог, доц. д-р Траян Попкочев – декан на Факултета по педагогика към ЮЗУ „Неофит Рилски“, г-н Анастас Стефанов от Изследователския център „Тренд“, г-жа Марияна Гюрова – училищен психолог в НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев.

Събитието бе открито от началника на РУО – Благоевград г-н Ивайло Златанов. Приветствие към присъстващите отправи зам.-ректорът на Югозападния университет проф. д-р Георги Апостолов.

Форумът стартира с презентация от националното проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“. Данните представи г-н Анастас Стефанов от Изследователския център „Тренд“. Участниците се запознаха с актуални данни за цялата страна относно комуникационните канали между училището и дома. Голям интерес предизвикаха цифрите представени от Тренд: 80% от родителите разчитат на децата си за информация свързана с учебния процес. Само 7% обаче, използват активно електронните пощи и дневници на училището. Трима от десет родители не знаят, дали детето им е ставало свидетел на агресия в училище.

По повод данните представени на срещата инж. Таня Михайлова отбеляза, че е важно родителите да се възползват от всички достъпни канали за комуникация и подчерта, че живият контакт остава най-достоверен. Тя допълни, че педагогическият съветник и педагогът по-трудно се налагат като страна в контакта с родителите.

Според декана на Факултета по педагогика доц. д-р Траян Попкочев образованието е споделена отговорност. Той сподели, че все по-малко се усеща ролята на училищния педагог и психолога, и според него те имат само диагностична функция.

Д-р Харалан Александров отбеляза, че сложността на днешното време създава несигурност в родителите, което се отразява в отношенията с деца им, а очакванията към образователната система са все по-високи.

Над 150 представители на родителски и учителски асоциации и сдружения, директори, родители и учители от областите Благоевград, Перник и Кюстендил се включиха във форума, обединени от идеята да се идентифицира и реши проблема с комуникацията между родители и учители и съпътстващата загуба на доверие в българската образователна система.

Предстои инициативата „Да върнем родителите в училище“, организирана от г-н Асим Адемов да бъде представена и в други градове от страната, търсейки начините за подобряване на комуникацията между учители, родители и ученици.

Още за: участници  форум  родители Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


5 коментара

12 октомври 2018 14:15 | Асимчо
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Много хубава политическа и предизборна агитация си направих! Добре, че си организирах външни хора да напълнят залата, че университетските преподаватели не се лъжат толкова лесно! А как няма да я напълня, като сме управляващи и ще докараме под строй колкото си искаме подчинени учители, директори и т. н. Наука разбира се няма в проекта, но са важни политическите послания, нека си мислят хората, че правим нещо..... всъщност само лафим, но какво повече му трябва на човека?!


12 октомври 2018 19:48 | Баба
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Глупости на търкалета!


12 октомври 2018 20:27 | Сър Пичук
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Смешници, особено тези от ЮЗУ-то набедени "проф. " и "доц. "...


12 октомври 2018 22:46 | !!!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Цял куп празни приказки и имитиране на дейност! Родителите се интересуваме от живота на децата ни в училище, но не ни е позволено да знаем нищо - още на входа на училището ни спират, все едно всички сме престъпници, не можем да се срещнем с учителите на децата ни, за да попитаме как се справят, освен веднъж в годината на задължителната родителска среща, на която формално ни се изчита правилникът на училището и ако трябва се събират някакви пари. Това е реалната ситуация, а кой какви проекти ще прави и какви локуми ще разтяга, няма никакво значение, защото училищните ръководства не искат да се промени нищо, напротив само се затягат мерките за недопускане на родителите в училището. В скоро време очаквам да започнат да ни спират още извън двора. Ясно е, че заради случаите на агресия срещу учителите в последните години трябва нещо да се направи за безопасността им на работното място, но нека не се забравя, че не всички родители са престъпници.


13 октомври 2018 17:03 | Аз да кажа!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Направо смешно. Е как да ни върнат като в СУИЧЕ даже няма проведени родителски срещи, нито пък в сайта им са обявени такива, че ако решим, че децата ни не са ни уведомили. По повод коментара, че е изчетен формално правилника, пак добре, че в това училище даже правилник нямат за тази учебна година. Ха ха
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.