Новините на югозападна България
Уникален скандал в чалгата! Емилия за Коко Динев: Някакъв мухльо ме предал!  
   РегистрацияЗабравена парола

Могат ли парите наистина да ви купят щастие?


9 май 2016 06:30   3927 прочита

Това е въпрос, над който са се мъчили поколения наред и вероятно никой не е намерил правилния отговор. Интересен опит за отговор дават психолози от Университета в Британска Колумбия и той е..май положителен.

Всъщност, ключовият момент в твърдението е, че парите наистина ви правят щастливи, но не събирането им, а по-скоро харченето им. Прост и лесно видим факт е, че хората с по-големи доходи са много по-щастливи / и водят по-добър живот/ от тези, които едва преживяват.

Ако търсим причината за това в големите доходи, вероятно ще сбъркаме. Ключов момент е не голямото състояние, а начинът, по който го харчим. Сами можем да си докажем, че не купчината от левове в джоба ни прави щастливи, а възможността да ги изхарчим за нещо хубаво или полезно – нов дом, екскурзия, да поръчаме нещо вкусно в ресторанта. Наличието на пари не ви прави щастливи, а позитивни усещания донася по-скоро възможността през тях да преживяваме моменти щастие. Хората смятат, че единствено изхарчените пари /или обърнати в нещо материално/ имат стойност.

Не се чудете, защото това обяснява и простото желание на хората без работа да получат спешни кредити без доходи, които да използват за да си купят нещичко интересно и да подобрят настроението си.

Интересен парадокс – хората предпочитат материалните неща пред парите. Подсъзнателно се смята, че парите не са устойчива стойност, че те днес са при вас, а утре при някой друг. Материалните неща са по-постоянни, веднъж купувайки нова пералня, вие очаквате тя да стои при вас поне няколко години и верно да ви служи. Усещането е по-различно, нали?

Естествено, веднага ще ви кажем, че съществува и друго положение, в което на цената на парите си, хората започват да се затрупват с материални придобивки, от които често нямат никаква реална нужда. Но е хубаво да си помисли човек, че някога би могъл да ги използва, нали?

Преживяванията са нещо различно, което също си струва парите, дори и да не можете да го складирате в ъгъла и да сте сигурни, че винаги ще е там. Но пък с тях можем да се похвалим, примерно изкачване на Хималаите, екзотична екскурзия някъде или пък скъп курс по икебана. Хората сме социални животни и обичаме да градим около себе си стени, на които да закачваме снимки и разкази за преживяното от нас.

Ключов момент – и с преживяванията и с материалните придобивки се свиква, нужни ви са нови стимули, за които да харчите парите си. Удачната замяна на искането на нова парна ютия с желанието да се научите да рисувате е предпоставка за бърза и динамично променяща се нагласа за живот. Не се страхувайте от желанията си, а ги удовлетворявайте, това е единствено добрата инвестиция.

http://burzi-krediti.com

 Още от: Общество
Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.