Новините на югозападна България
Бившият на Гала се къпе в милиони, а водещата издържа Стефан  
   РегистрацияЗабравена парола

Младите изложени на риск от внезапна сърдечна смърт


26 април 2018 13:51  1 коментар   2524 прочитаРядък феномен, протичащ без симптоми


Млади хора, които генетично са предразположени към сърдечно съдови заболявания, често стават жертва на внезапно спиране на сърдечната дейност, според кардиолози. При този синдром на внезапна сърдечна смърт, сърцето спира внезапно, без никакви обезпокоителни симптоми.

При сърдечно-съдови заболявания по наследство, родителите трябва да осигуряват задължителен мониторинг на сърдечната дейност на децата, в това число и показателите на кръвното налягане.

Да не се пренебрегват профилактичните прегледи, посещенията при кардиолог, както и наблюдаването на кръвното налягане с холтер за кръвно налягане.

Младите спортисти са изложени на по-висок риск, поради прекомерните режими и силови упражнения.

Дори наскоро в Малта стартира изследване, което цели да идентифицира лицата с най-висок риск от внезапна сърдечна смърт. Изследването се фокусира върху 40 училища в Малта и Гозо. Общо 2600 ученици са подложени на мониторинг и 110 от тях, около 4%, са се нуждаели от допълнителни изследвания.

Те биват подлагани на стрес тестове, сърдечен ултразвук (ехо-кардиограма), кръвни изследвания, кардио магнитни резонанси (MRI), мониторинг с холтер за кръвно, ЕКГ и други рутинни последващи действия, в зависимост от първоначалните констатации.

Проучванията показват, че малкият генофонд в Малта може да доведе до по-голямо разпространение на генетични заболявания, включително сърдечни заболявания, какъвто е случаят с таласемия и диабет.

Преобладаването на затлъстяването при младите, както и фактът, че малтийските юноши обикновено са много неактивни, увеличава риска от коронарна артериална болест.

Разпространението на внезапна сърдечна смърт е рядко явление и няма нужда от тревога. Трябва, обаче да се отдаде дължимото на рутинния задължителен скрининг, който, според изследванията, драстично намалява смъртността сред спортистите през последните две до три десетилетия.

Добрият сърдечен мониторинг и задълбочен медицински прегледи могат да помогнат да се идентифицират младите хора в риск.

 Още от: Общество
Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


1 коментар

27 април 2018 03:42 | мнение
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Поръчкова статия !!! Някой кардиолог е направил поредната схема за източване на Здравна каса !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.