Воля! Жени е в инвалидна количка, но продължава да покорява върхове със силата на духа си   
   РегистрацияЗабравена парола

Кукерски групи от село Брежани и град Симитли първи събраха съседи на обща трапеза


13 август 2012 13:30   10777 прочитаКукерските групи от ж.к. „Миньор” в село Брежани и „Пич махала” в град Симитли първи събраха съседи на обща трапеза с вкусен курбан. В симитлийска община август е месецът на кукерските курбани. Традицията повелява всяка група, която облича кукерски одежди на Сурва да събере квартала, съобщиха от общинска администрация.„Това е от хората за хората”, казват задружните симитлийски бабугери. Това е знак на благодарност към всеки, който е отворил порти и посрещнал кукери в дома си. За да прогонят злото и да орисат новата година с добро. Кукерските курбани се обезпечават изцяло с даровете от Сурва. Всеки стопанин дава бутилка вино и дребна пара.

Даровете са достатъчни да купуването на жертвени агнета за вкусен курбан, за безалкохолното, парите стигат и за музика. Менюто на кукерския курбан във всяка махала е едно и също: зелева салата за мезе, 4-5 казана курбан, бира и ракия на корем.В село Брежани, в ж.к. „Миньор”, майстор готвач от години е Николай. На Сурва е в кукерски костюм задължително, през август взима отпуск и се прибира пак на село. Облича костюма на майстор-готвач и върти черпака в казаните със супа и мръвки с боб.Четири казана от по 100 кила от курбана се разливат по трапезите.

Харчат се по 30 каси бира, още толкова с безалкохолно, лимонада и етър, за вечерята трябват поне 80-85 комата хляб. Изпиват се по 30 литра и отгоре ракия. Аперитивчето е домашно производство. Ракийката е минала през селския казан, двойно преварена е, от суровина- даровете за кукери от гостоприемни стопани на Сурва. Всяка група събира по около 200 литра вино. По три жертвени агънца минават под ножа във всяка махала за кукеркия курбан през август. На трапезата се събират 3, 4 пъти повече хора отколкото е числеността на кукерската група.

Основните организатори на кукерските курбани са майсторите кожари и ръководителите на групите, най-запалените пазители на кукерските традиции, завещани от прадедите им. Сезонът на кукерските курбани откриха бабугерите от ж.к. „Миньор” в село Брежани и „Пич махала” в град Симитли. За следващата седмица, в събота се готвят да празнуват кукерските групи във всички останали махали, квартали и села в симитлийска община. Голямата криза за събота, 18-ти август е за оркестър. Защото не минава кукерски курбан без жива музика.

източник: Радио " Фокус" - Пирин

Още за: кукери  Симитли  курбан Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.