Кметът на Дупница започва проверка на Рила ГАЗ, ВиК и ЧЕЗ дали оправят разкопаните улици в срок

07 декември 2015 13:22   2 коментара   4354 прочита


Ще предложи на ОБС да направи корекции на гаранциите за разкопаване

Да бъдат увеличени гаранциите за разкопаване на улици, тротоари и други площи за общо ползване, ще настоява кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев. Причината е в многото разкопани най-вече улици, които впоследствие не се възстановяват от поискалите изкопните дейности – фирми, дружества или физически лица.

„Причината е само една и затова ще искам от Общински съвет да направи тези корекции, които не са правени от години. Ще дам като пример изкопаването на улица за различен вид интервенция. В момента се заплаща гаранция в размер на 90 лв на кв. метър. След като приключат въпросните изкопни дейности, фирмата или поръчителя не възстановява, както е длъжен да го направи, а предпочита да загуби гаранцията в горния размер.

Исках да ми направят справка, от който е видно, че себестойността за възстановяването на един квадратен метър с всички необходими дейности е около 200 лева, а гаранцията е, както вече казах 90 лева. И Общината е длъжна след това да възстанови този изкоп. А с тези 90 лв няма как да стане и трябва да се доплаща от местните приходи, което прави още 110 лева на квадрат. А всяка година говорим за стотици такива примери. Всеки сам може да сметне за какви пари става въпрос.

Затова после не ни достигат и парите за възстановяване и рехабилитация на уличната мрежа. А ако гаранцията покрива тези възстановителни дейности, тогава нещата се променят. Вече съм разпоредил да се започне изготвянето на точни изчисления и последващите изменения в тези гаранции, които да бъдат представени и разгледани от ОбС на една от следващите сесии в началото на годината“, коментира инж. Чимев.

„От заложените за рехабилитация само в града пари, около 25-30 процента са само от подобни случаи. Това на практика ни лишава от цялостно преасфалтиране всяка година на 4-5 улици. Аз вече обявих, че през този мандат един от основните ни приоритети ще бъде инфраструктурата, която е зле, не е тайна за никого“, допълни инж. Чимев.

Тази седмица започва и проверка на изкопните дейности, които са извършвани от ЧЕЗ, Рила Газ и ВиК и за тяхното възстановяване. На неспазилите заповедта ще бъдат съставени актове в минимален размер от 5 000 лева.

П. Петров


Още за: гаранции   М. Чимев   причина   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
07 Декември 2015 15:42 | Гражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Браво Чимев дай им газ да си свьршат работата! Ето кмет за пример!


08 Декември 2015 07:02 | Мир
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ех Чимев, Чимев, празнодумство и чешене на езика е тов. Колко пъти се заканва и все тая е. Резултат няма. Меду другото само Рила Газ и ЧЕЗ донякъде си асфлтират след разкопките, единствено общината със своето предприятие В и К си ги оставят во веки веков дупките да са си дупки.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар