Новините на югозападна България
Завръщането! Женствени обувки с котешки ток хит на 2018   
   РегистрацияЗабравена парола

Кметът на Банско и еко министърът Нено Димов откриха пречиствателната станция на Банско


22 март 2018 21:25  2 коментара   3381 прочитаКметът на община Банско, Георги Икономов, и министърът на околната среда и водите, Нено Димов, прерязаха лента на пречиствателната станция за отпадъчни води на гр. Банско. С официалното откриване на съоръжението на Деня на водата – 22 март, бе отбелязано успешното приключване на проект „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на гр. Банско с изграждане на ПСОВ“, който стартира с финансиране по Оперативна програма „Околна среда”.

„Изграждането на пречиствателни съоръжения на територията на населените места над 10 000 жители, освен че е задължително изискване и поет ангажимент от българската държава към ЕС, даде възможност да бъде подменена и рехабилитирана голяма част от водоснабдителната и канализационна мрежа в града, част от която е на възраст между 20 и 40 години. Проектът ни премина през своите трудности и забавяния, но в крайна сметка бе успешно реализиран” заяви кметът на планинската община и допълни: “Благодаря на министерството на околната среда и водите и на Управляващия орган за разбирането и подкрепата по време на изпълнението на проекта. Имаме работеща модерна пречиствателна станция, изградена канализация и подменен водопровод. Това тепърва ще бъде оценено от хората“.

Пречиствателното съоръжение е проектирано за близо 30 000 екв. Жители. Реконструирана и новоизградена е 64 км ВиК мрежа, като общият размер на инвестицията по двете фази е 83,8 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ от двата програмни периода на ОПОС е в размер на 64,6 млн. лв.
„Днес е денят на водата – един от най-ценните ресурси, с които разполагаме и не трябва да приемаме за даденост. Радвам се, че точно днес откриваме пречиствателната станция в Банско”, каза министър Димов. “Това е един изстрадан проект, който днес приключва успешно и ще донесе комфорт на жителите на Банско, на гостите и туристите, и ще направи града още по-атрактивна дестинация.

На церемонията присъстваха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, народният представител от гр. Банско – Александър Мацурев, управителят на „В и К” ЕООД – гр. Благоевград, инж. Росица Димитрова, представители на фирмите-изпълнители, общински съветници и жители на града.

 

 Още от: Общество
Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


2 коментара

23 март 2018 01:27 | ГЕРО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

БИОБАСЕЙНО НА СНИМКАТА, МАЙ НЕ ТРЕБЕ ДА ТЕЧЕ ПРЕЗ БЕТОНУ, БРИ БРАТЧЕДИ, Ъ!!23 март 2018 10:20 | старогражданин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Много елементарно желание за критика и то с главни букви. Да им е честито на Банско пречиствателната и водния цикъл! Тази епопея тепърва ще се анализира от управляващи и опозиция. Тя не е завършила поне в частта воден цикъл. Аргументирано противопоставяне или просто заяждане? Аман от чугунени глави.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.