Новините на югозападна България
Учените с революионно откритие! "Убиват" псориазиса с клетъчна терапия  
   РегистрацияЗабравена парола

Кметът Котев и министър Димов подписаха договор за изграждане на инсталации за обработка на отпадаци


13 ноември 2017 15:50  6 коментара   4778 прочита Министърът на околната среда и водите - Нено Димов, кметът на община Сандански -Кирил Котев и кметовете на общините Кресна и Струмяни подписаха договор за проектиране и изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци.

По проекта ще бъдат изградени компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 2623 тона годишно и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с годишен капацитет 10 430 тона.

„Това е изключително важен проект за община Сандански, с който ще изпълним европейските ангажименти“, каза Кирил Котев и благодари на МОСВ и на ОП „Околна среда“ за доброто сътрудничество.

„С изпълнението на проекта ще се подпомогне постигането на националните цели, заложени в законодателството и в Националния план за управление на отпадъците 2014-2020“, каза министър Димов. Целта е до 2020 г. да се ограничи до 35% количеството на депонираните биоразградими отпадъци в сравнение с 1995 г. До края на 2020 г. делът на рециклираните битови отпадъци трябва да се увеличи до не по-малко от 50%, допълни министър Димов. Съоръженията ще бъдат разположени в административните граници на община Сандански и обхващат трите общини Сандански, Кресна и Струмяни. Компостиращата инсталация ще обслужва над 43 000 жители, а инсталацията за предварително третиране ще преработва отпадъците на над 47 000 жители.

На церемонията присъства главният директор и ръководител на Управляващия орган на ОПОС -Цонка Дрянкова.

Общият размер на инвестицията е над 9,3 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ в размер на над 7 млн. лв. е осигурена от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Периодът за физическо приключване на дейностите по проекта е 27 месеца.

 

Още за: Кметът Котев  министър Димов  договор Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


6 коментара

13 ноември 2017 16:27 | Служител
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Пак ще се краде. То в община Сандански, кой ли не краде! Щом един обикновен пазач на ГУМ село напълни с пари от кражби на нафта, кабели, желязо и какво ли не още?


13 ноември 2017 16:43 | Отговорник
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Леле за тоя на ГУМ ли става въпрос че краде та на него и фамилията му отговаря за тази дейност. Джам.....!


13 ноември 2017 16:56 | ААА
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А бе кмете по него направиш проверка? Сигурно и ти си в кюпа!


13 ноември 2017 21:40 | Гошо
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Какви проекти та то няма кмет. пълен срам за Сандански е това общинско ръковотство.


14 ноември 2017 07:47 | Плешивмишотплоски
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

"Разделно събрани зелени отпадъци"!? И кой ще ги събира разделно бе, Кмете? Вероятно администрацията ти ще ги делите от общия отпадък в бойковски съботници с цел да изпълниш европейските ангажименти.....


14 ноември 2017 10:52 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нямам никакви симпатии към Котев, но двете инсталации са полезни за града. По принцип. Местното депо за отпадъци ще го запълните по-бавно-така е в Европа. До колко ще се оползотворят придобивките-това става обществен проблем. Колко ще завлекат от 9-те милиона-пак става обществен пpоблем . Искате или не искате 9-те милиона???
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.