„История на Полицията в Кюстендилско“ - фотодокументалната изложба бе открита

08 декември 2019 10:26   2 коментара   3262 прочита


Ст. комисар Е. Стамболийски се обърна към авторите и гостите с думи на Владимир Караманов

В кюстендилския драматичен театър „Крум Кюлявков“ бе открита фотодокументалната изложба „История на Полицията в Кюстендилско“. Тя е съвместна инициатива на ОДМВР – Кюстендил, и Държавен архив – Кюстендил. На откриването присъстваха служители на Архива в града, служители на ОДМВР, РДПБЗН, РДГП, представители на културни институции, граждани. Гости на културното събитие бяха кметът на града Петър Паунов и областният управител Виктор Янев.

Изложбата бе представена и открита от началника на Държавен архив – Кюстендил, Петър Шейков. В изложбата са представени повече от 120 документа от фонда на Архива, и документи и снимки от личния архив на бивши служители на МВР, работили в Кюстендилско и обхваща периода 1878 – 1945 година. Тя съдържа данни за началните крачки, след Освобождението, в градовете Кюстендил и Дупница като окръзи в Софийска губерния, от втората половина на 1880 година, когато Дупнишки окръг е закрит и е създадена Дупнишка околия в Кюстендилски окръг.

В изложбата могат да се видят първите нормативни документи – „ Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България“ и „Правилник за устройството на полицията в България“ от 1878 г., данни за първия военен комендант на Кюстендил Николай Савойски и временно изпълняващ длъжността Кюстендилски окръжен началник, за Николай Овсяни – първият титулярен окръжен началник на Кюстендилски окръг.

Техни задължения са били да установят местните власти и полиция, която да осигурява реда и спокойствието в поверените им окръзи. Първият кюстендилскиоколийски началник е Димитър Попгеоргиев Беровски – просветен деец, борец за независима българска църква, войвода и ръководител на Разловското въстание, а в Дупница околийски началник е бил Панайот Върбанов – сподвижник на Васил Левски във Великотърновско. В изложбата може да се види Устав за полицейската стража в Княжество България от 1883 г, първият Закон за пограничната стража от 1887 г, Закон за полицията от 1889 г.

Петър Шейков подчерта, че за създаването на изложбата са ползвани документи от архивни фондове, съхранявани в институцията и снимки , предоставени от бивши служители.

Директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Е. Стамболийски се обърна към присъстващите с думите:

Уважаеми, гости, колеги, приятели и създатели на ИЗЛОЖБАТА,

Радвам се, че идеята за тази изложба, неслучила се през годините, е факт – точно в годината, когато се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Впечатлен съм от резултата.

Колеги, приятели от Държавния архив в Кюстендил, благодаря ви.

Благодаря и на господин Шейков, и на госпожа Албена Георгиева, които през годините съхраниха идеята за тази изложба, доразвиха я и тя е факт.

За да бъде факт впечатляващата изложба благодаря и на господин Борис Радански, на ателието, изработило паната, на директора на театъра господин Чавдар Ненов, че културният институт е домакин на изложбата, на Илона Захариева и Петър Китанов за аранжирането й.

Радвам се, че в следващите 10 дена тя ще бъде тук, че гражданите и гостите на Кюстендил ще могат да я видят.

Ще завърша с думите на видния общественик, учител, юрист, историик, изследовател Владимир Караманов от последното табло в изложбата. Те са актуални и днес, че колкото по-културна, напреднала и богата е една държава, толкова добре и уредена е и нейната Полиция и с толкова по-голямо доверие гледат на нея гражданите. Желая и на държавата ни да успява, да е по-добър животът за съгражданите ни и да расте и да се оправдава доверието в Полицията.

2 коментара
08 Декември 2019 10:38 | Аха
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Само Ердоган да не ни подпука след като привърши със Сирия, че хубава история ще видите.


08 Декември 2019 10:41 | Смях
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И каква история имат те? Русия подбрала от тай-тъпите селяни да им вършат мръсната работа та тия неандерталци си останаха и до днес.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар